[B3 1.6TD]problem ze sprzegłem
[B3 1.6TD]problem ze sprzegłem
witam wszystkich.wczoraj wracajac z warszawy (zrobilem jakies 800 km) prawie przed domem zaczelo znikac mi sprzegło tzn pedal lapal mi coraz nizej az w koncu na skrzyzowaniu pedal bym prawie na samym doel i juz nie wysprzeglało co to moze byc,zero wyciekow plynu ile bylo tyle jest ps sprzeglo mam hydrauliczne .pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 09:50 przez lutek, łącznie zmieniany 1 raz.
płyn z czasem traci swoje właśćiwośći i po nagrzaniu może znikać sprzęgło. jakość płynu sprawdzisz testerem w warsztacie. może pompa sprzęgła przepuszcza , tam jest kilka uszczelniaczy jak jeden padnie to płyn nie idzie w przewód tylko wraca w zbiorniczek,
[ Dodano: 2007-08-23, 12:06 ]
a pedał sprzęgła wraca do góry czy zostaje na dole?
[ Dodano: 2007-08-23, 12:06 ]
a pedał sprzęgła wraca do góry czy zostaje na dole?
jeśli nie ma w ogóle sprzęgła lub jest delikatne to może padł docisk lub tarcza. W tarczy są sprężynki jeśli któraś pękła to nie będzie sprzęgła nawet przy nowych tarczach tak się trafia. W docisku jest podobnie, ale nie ma sprężynek tylko jest system blaszek napiętych połączonych ze sobą w koło docisku , od wewnętrznej strony z chodzą się do środka Jeśli od wewnętrznej strony połączenie pękło
nie będzie sprzęgła lub będzie słabe,
POWODZENIA
[ Dodano: 2007-08-24, 09:41 ]
może być winne łożysko dociskowe, dlatego pedał został na dole lub łapa docisku poddała się( zmięła) i też tak będzie z pedałem, miałem kilka razy taki przypadek a przyczyna była inna może być zapowietrzone, przy pedale mogło zabezpieczenie spaść .
nie będzie sprzęgła lub będzie słabe,
POWODZENIA
[ Dodano: 2007-08-24, 09:41 ]
może być winne łożysko dociskowe, dlatego pedał został na dole lub łapa docisku poddała się( zmięła) i też tak będzie z pedałem, miałem kilka razy taki przypadek a przyczyna była inna może być zapowietrzone, przy pedale mogło zabezpieczenie spaść .
- Daniello85
- Audi 80 Klub