Audi 90 B3 SB - 10mm na pokładzie
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
a dlaczego nie pasuje Ci skrzynia AKM? mi sie w sumie AKM posypala i wrzucilem z B4 chyba nawet BAA tak jak piszesz albo cos o podobnego takze predkosci na poszczegolnych biegach byly takie same praktycznie. nie trzeba zmieniac zadnych polosi ani nic, wystarczy podmienic te kielich polosi ktore wychodza ze skrzyni biegow na te ze skrzyni AKM. podwaza sie je lomem i same wyskakuja - sa na takim zabezpieczeniu jak np przeguby.
a jezeli chodzi o moce to watpie zebys osiagnal 110KM kreceniem pin boostem i dawka paliwa, no chyba ze masz jakies wieksze doswiadczenie i jestes w tym dobry. bardziej realne sa moce ponizej 100KM. wiem bo sam sie kiedys bawilem w takie akcje. teraz mam seryjne 1.9 AFN 110KM i jednak czuc zupelnie inna charakterystyke tego silnika. nawet jezeli osiagniesz cos kolo 100KM to ta moc nie bedzie sie pojawiala w nizszym zakresie obrotow, czego zawsze mi brakowalo w 1.6TD
a jezeli chodzi o moce to watpie zebys osiagnal 110KM kreceniem pin boostem i dawka paliwa, no chyba ze masz jakies wieksze doswiadczenie i jestes w tym dobry. bardziej realne sa moce ponizej 100KM. wiem bo sam sie kiedys bawilem w takie akcje. teraz mam seryjne 1.9 AFN 110KM i jednak czuc zupelnie inna charakterystyke tego silnika. nawet jezeli osiagniesz cos kolo 100KM to ta moc nie bedzie sie pojawiala w nizszym zakresie obrotow, czego zawsze mi brakowalo w 1.6TD
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Skrzynia AKM nie pasuje mi bo to totalny szmelc i porażka, może nadaje się do benzyny, ale do Diesla to jakieś nieporozumienie :evil:
Jest za krótka, trzeba co chwila zmieniać biegi, jedynki praktycznie nie ma, dwójki także, pozostałe biegi też są lipne, przecież mogłyby być przy 100km/h na 5 biegu niższe obroty....
Skoro po rozsypce AKM wymieniałeś skrzynię na jakąś z B4 a różnicy prawie nie było, to na pewno nie była to BAA, bo BAA to skrzynia od TDI i jest o wiele dłuższa niż AKM
Jest za krótka, trzeba co chwila zmieniać biegi, jedynki praktycznie nie ma, dwójki także, pozostałe biegi też są lipne, przecież mogłyby być przy 100km/h na 5 biegu niższe obroty....
Skoro po rozsypce AKM wymieniałeś skrzynię na jakąś z B4 a różnicy prawie nie było, to na pewno nie była to BAA, bo BAA to skrzynia od TDI i jest o wiele dłuższa niż AKM
moze to byla CAA albo jakos tak juz nie pamietam musialbym poszukac bo przeliczalem sobie predkosci dla wszystkich 5 biegowych skrzyn montowanych w 80`tkach. ogolnie dla serii kazda dluzsza skrzynia nie bylaby zbyt dobra bo 1.6TD jest za slabe na dlugia skrzynie. nawet lekko krecone TD maja za maly moment zeby przyjemnie sie jezdzilo z dluzsza skrzynia. zalozysz BAA i niby przy 100 beda nizsze obroty ale zabraknie momentu zeby przyjemnie przyspieszac. no ale kazdy robi co chce. dla mnie AKM byla idealna ale nie moglem jej nigdzie dostac w normalnych pieniadzach.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja wlasnie w oryginale mialem AKM. ogolnie z tego co liczylem kiedys i o ile dobrze pamietam to jedynie BAA miala dluzsze przelozenia. a skrzynie ktora potem zalozylem to byla najdluzsza z montowanych w benzynach bodajrze z 2.0 musialbym poszukac bo mialem gdzies to wszystko rozpisane i policzone. u mnie w AKM posypal sie synchronizator 3 biegu ale z tego co wiem to dosc czesty problem nie tylko w AKM ale tez w BAA. jego kawalki wylecialy z olejem i nie bylo sensu w ogole tego naprawiac
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: