Witam.
Rano po zapaleniu zimnego silnika z rury wydostaje się chmura białego dymu - para wodna, chyba normalne przy dieslach, ale nie to mnie martwi.
Na nierozgrzanym silniku z rury wydechowej pluje wodą, na rozgrzanym nic, w każdym razie nie jest to olej, a końcówka jest strasznie osmalona pomimo iż niedawno była polerowana.
Znajomy mechanik twierdzi że to uszczelka pod głowicą, fakt troche płynu ubywa, ale ubywało go już od dawna, a nie są to ogromne ilości 50 - 100 ml/kwartał. ww objawy zauważyłem niedawno.
Co wy o tym myślicie?
[b4 AAZ] cieknie z rury wydechowej
to normalne że para lub woda wydostaje się z tłumika przy nierozgrzanym układzie ...chociaż w dieslach nie jest to tak widoczne jak w benzyniakach albo z instalacją na gaz... duże ilości wody świadczą o tym ,że i w paliwie jest jej sporo(może nawet więcej niż norma przewiduje)bo część jest zasysana z powietrzem,ale chyba nie aż tyle by chlustało z tłumika,u siebie nigdy nie spotkałem się z tym zjawiskiem...dla pewności zmieniłbym stacje paliwową...
W zbiorniczku wyrównawczym nie ma śladów oleju syfów itp, a oleju troszkę ubywa, ale to wina odmy, w każdym razie nie ubywa więcej niż wcześniej od wymiany do wymiany nie dolewam.
Po przegazowaniu z rurki powrotnej do zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego z płynem idą pęcherzyki powietrza, w momencie gdy obroty spadają. po odkręceniu korka z ww zbiorniczka wydostaje się dym.
zmieniłem stację benzynową na Orlen choć tankowałem na bliskiej - paliwo z orlena, jak na razie bez zmian
Po przegazowaniu z rurki powrotnej do zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego z płynem idą pęcherzyki powietrza, w momencie gdy obroty spadają. po odkręceniu korka z ww zbiorniczka wydostaje się dym.
zmieniłem stację benzynową na Orlen choć tankowałem na bliskiej - paliwo z orlena, jak na razie bez zmian
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: