[80 B4] Problem z podpieciem radia...
[80 B4] Problem z podpieciem radia...
Witam mam problem związany z podpięciem zasilania do wzmacniacza antenowego w mojej B4!! Radio dział ale gubię fale!! Słyszałem ze podobno w lewym słupku koło tylnej szyby jest wzmacniacz antenowy czy coś w tym stylu!! Jak podłączyć to do nieoryginalnego radia!! Pomocy!![/b]
Ostatnio zmieniony 24 sie 2007, 20:20 przez cue, łącznie zmieniany 1 raz.
No jest niebiesko szary i niebiesko biały I tu zaczyna sie problem!! Słyszałem od znajomego elektronika ze podobno trzeba kupić jaka przejściówkę do anteny która poda prąd na ta antenę i wpiąć ja w iso ale coś w to wątpię!! Ale jutro sprobuje tak jak ty mówisz chodziarz myślę ze już ta opcje przerabiałem i nie działało ale nie pomiatam już bo probowałem wszystkiego chyba!!
Na jednym z przewodów, które wymieniłeś może być napięcie podświetlenia, więc zanim gdziekolwiek go podłączysz sprawdź, czy jest na nim napięcie, by nie uszkodzić radyjka. Poczekaj do wieczora, dzis akurat bedę wyjmował swoje radyjko. Ten przewód o kolorze biały/niebieski daje sygnał o prędkości pojazdu do radioodbiorników wyposazonych w funkcję GALA. Postaraj się nie robic na nim żadnych połączeń jeżeli radyjko masz nieoryginalne bo uszkodzisz prędkościomierz.
Problem chyba rozwiązałem ale nie do końca!! Okazała sie ze w radiu jest przepalony tyrystor co powoduje ze z radia nie wraca energia do zasilania anteny w niebieskim przewodzie który ma z kolei być połączony z białym przewodem!! Gdy zmostkowałem + z białym przewodem wszystko zaczęło działać!! Tylko ze nie mogłem tam tego zostawić :-> na stałe bo akumulator by mi padł po 2 dniach bo w tym układzie zasilany jest cały czas wzmacniacz który zasila antenę i głośniki tylne !!