[B4 1.9 AAZ] Pracujaca pompka w układzie chłodzenia !!!
[B4 1.9 AAZ] Pracujaca pompka w układzie chłodzenia !!!
witajcie... mam problem po wyłaczeniu silnika przez jakies dwie trzy godziny słychac pod maska chodząca pompke w wezach ukladu chlodzenia ...nie mam pojecia co to moze byc [B4 1.9 td ] ciekawe zjawisko :shock: czy ktos ma cos podobnego?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2016, 14:13 przez rafa76, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Nie wiem dokładnie jak u kolegi ale u mnie jest taka dodatkowa pompka chłodząca silnik, której zadaniem jest chłodzić głównie turbo gdy wyłączymy silnik. Czujnik włanczający ta pompke znajduje sie na turbinie. Być może czujnik ten jest walnięty i wyłancza sie dopiero przy bardzo niskich temperaturach.
pracująca pompka w układzie chłodzenia
Gdy temp. silnika przekroczy 90st. wtedy po wyłączeniu silnika pompka zaczyna działać aby lepiej ochłodzić silnik
Koledzy ale u mnie temperatura wg.wskaznika ma ok 88 stopni co moze byc mylace wg.wskaznika.Patrze i niewidze by wiatraki na chlodnicy sie wlaczaly,dodam ze auto moze chodzic 15 minut krotki odcinek i po wyl.juz ta pompka pracuje.Pompka znajduje sie na trojniku wezy tzn po otw.maski od silnika 20 cm w prawo. :roll:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
w AAZ jest ona obok bloku silnika, patrząc z przodu - jest z prawej strony, między silniczkiem a servem, nad filtrem oleju. Jest to taka malutka (dł ok 15cm) okrągła, złota puszeczka, łącząca przewody wodne. Powinna ona działać po zgaszeniu auta, ale nie 3godziny :shock:
P.S. rafa76 zmień w podpisie, pod avatarem oznaczenie silnika. Skoro masz silnik 1,9TD (75 super mocnych koni mechanicznych ) to masz AAZ a nie 1Z (1,9TDI)
P.S. rafa76 zmień w podpisie, pod avatarem oznaczenie silnika. Skoro masz silnik 1,9TD (75 super mocnych koni mechanicznych ) to masz AAZ a nie 1Z (1,9TDI)