[ALL] Ekonomiczna jazda
- Zlosliwy_Dzin
- Forum Audi 80
Walek804 pisze:Fanthom pisze:Jezeli chcesz przejechac spory odcinek drogi i nie masz z gory ustalonego czasu na pokonanie tej drogi to nie ma nic bardziej ekonomicznego jak jazda w nocy za tirem ekspresówka badz inna droga gdzie nie jest wymagane czeste hamowanie...Jazda co prawda emerycka i usypiajaca bo sie 90km/h nie przekracza...Ale mialem ostatnio przypadek ze wjechalem na nowa ekspresowke i ni ebylo jeszcze przy niej postawionych stacji , i tak przez 90km , wiec jechalem caly czas za tirem i szczerze mowiac nei wiem ile mi przez ta droge spalil ale bylo to cos w okolicach 7l LPG na 100km...Ciezko mi jest to okreslic z wieksza dokladnoscia bo kompa nie mam;/
masz na myśli S3?:D
Dokladnie!Jedna z nudniejszych tras jakimi ostatnio jechalem:P
-
- Forum Audi 80
Dajcie spokój z ekologiczną jazdą. Ja lubie dynamiczą ale do pewnej granicy z umiarem nie jazda miedzy autami prawy lewy tylko lewy i długie . Denerwuje mnie to jak spod świateł ruszają ekologicznie, zamiast przejechać np. 8 aut to przejedzie 4 wtym ostatni na czerwonym lub pomarańczowym. Ile wam auto mniej spali? 1L? 2L?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Najgorzej to być pierwszym na światłach. Bo w takim przypadku wypadałoby ruszyć w miarę dynamicznie. A to nie koniecznie wiąże się z ekonomią . A będąc tam którymś z kolei, możemy sobie ruszyć w miarę łagodnie. No chyba, że ktoś zna tylko dwa położenia pedału gazu :mrgreen: .
A propos ekonomicznej jazdy to miałem ostatnio niezłe zdziwienie jak mój znajomy mechanik (posiadacz Passata Variant B3 z benzynowym silnikiem 1.8 - odpowiednik 80-ątkowego "PM" bez LPG) osiągnął spalanie rzędu 7,5 litra w trasie a po mieście około 8 litrów. Facet jest raczej poważny i nie pociska bujdy.
A propos ekonomicznej jazdy to miałem ostatnio niezłe zdziwienie jak mój znajomy mechanik (posiadacz Passata Variant B3 z benzynowym silnikiem 1.8 - odpowiednik 80-ątkowego "PM" bez LPG) osiągnął spalanie rzędu 7,5 litra w trasie a po mieście około 8 litrów. Facet jest raczej poważny i nie pociska bujdy.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Pewnie że norma, jadąc po emerycku i bez przyciskania trasą przy 2200 rpm i 85km/h mi spalanie bez problemu zejdzie po nizej 7L na 100, za to lekkie wciśniecie gazu powoduje przynajmniej podwojenie tej liczby :mrgreen:keczy pisze:7.5l po trasie to norma w moim 2.0, wczoraj po miescie 8.5l <ok>Patrique pisze:osiągnął spalanie rzędu 7,5 litra w trasie a po mieście około 8 litrów.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
No to mnie trochę zaskoczyliście bo ja wyliczyłem, że mój 1.8 pm (jeżdżąc po emerycku) pali po mieście 10-11 litrów Pb :shock: .
Ale ten silnik i tak pójdzie chyba do wymiany. Zauważyłem, że jak osiągnie temperaturę roboczą to ma problemy przy ruszaniu. Muszę mu zmierzyć kompresję na rozgrzanym silniku, bo kątem nosa czuje, że coś jest nie tak. Na zimnym silniku pracuje idealnie tzn. po uprzednim wymontowaniu termostatu :-o . Auto ma moc; nie bierze ani grama oleju, a i spalanie jest w normie. Cuda się dzieją po uzyskaniu 90`C.
Ale ten silnik i tak pójdzie chyba do wymiany. Zauważyłem, że jak osiągnie temperaturę roboczą to ma problemy przy ruszaniu. Muszę mu zmierzyć kompresję na rozgrzanym silniku, bo kątem nosa czuje, że coś jest nie tak. Na zimnym silniku pracuje idealnie tzn. po uprzednim wymontowaniu termostatu :-o . Auto ma moc; nie bierze ani grama oleju, a i spalanie jest w normie. Cuda się dzieją po uzyskaniu 90`C.
- Zlosliwy_Dzin
- Forum Audi 80