[B4 all] podświetlenie klimatronika
[B4 all] podświetlenie klimatronika
Witam. Posiadam w swoim aucie klimatronik ten z długim wyświetlaczem. Nie działa mi podświetlenie przycisków. Rozebrałem panel, wylutowałem jedną diodę, podłączyłem pod napięcie i świeci. Nie wiem jak pozostałe, ale podejrzewam że też są sprawne. Czy wiecie czym może być spowodowane to że diody nie świecą w aucie? Do płytki w panelu wchodzi 5 pinów, w kostce tej wpinanej do panelu są cztery. Czyżby ten piąty to było +12V zasilający podświetlenie, którego u mnie nie ma? Posiada ktoś może schemat, albo wie który pin za co odpowiada. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
odłącz wtyczkę i przekręć zapłon ale nie odpalaj i sprawdzaj po kolei napięcie na przewodach-wydaje mi się że powinny iść 2 sygnały
pierwszy od sterowania
drugi od podświetlania
w II gen klimatronika przyciski świecą podczas zapalenia świateł na wyłączonym silniku jeśli tak samo ma działać ten I to nie musisz wcale zapłonu załączać tylko włącz światła i mierz-byćmoże wina leży w pająku co może wydawać się dziwne ale niestety
pierwszy od sterowania
drugi od podświetlania
w II gen klimatronika przyciski świecą podczas zapalenia świateł na wyłączonym silniku jeśli tak samo ma działać ten I to nie musisz wcale zapłonu załączać tylko włącz światła i mierz-byćmoże wina leży w pająku co może wydawać się dziwne ale niestety
Przewody pomierzone, zdaję się że jest wszystko ok.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Do panelu wchodzi 5 przewodów, dokładniej pinów, natomiast w kostce są 4(dokładnie 5, ale dwa wchodzą w jeden pin więc tak jakby były 4) i jeden pin w panelu jest wolny. Czy może być on od podświetlenia? Jest może bezpieczny sposób na sprawdzenie tego? Podłączyłbym już dawno tam 12V ale boję się że coś uszkodzę.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Do panelu wchodzi 5 przewodów, dokładniej pinów, natomiast w kostce są 4(dokładnie 5, ale dwa wchodzą w jeden pin więc tak jakby były 4) i jeden pin w panelu jest wolny. Czy może być on od podświetlenia? Jest może bezpieczny sposób na sprawdzenie tego? Podłączyłbym już dawno tam 12V ale boję się że coś uszkodzę.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
jeżeli podłaczysz samo napięcie a do tego co teraz dochodzi odłączysz to raczej nie powinno.
Moim zdaniem jest tak samo jak 2 II gen i podświetlenie przycisków działa na zapalonych światłach a wyświetlacz na zapłonie.
Tu masz instrukcję obsługi ale nie jest opisany twój problem:
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/121/73/
Moim zdaniem jest tak samo jak 2 II gen i podświetlenie przycisków działa na zapalonych światłach a wyświetlacz na zapłonie.
Tu masz instrukcję obsługi ale nie jest opisany twój problem:
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/121/73/
Niestety podłączenie napięcia w wolny pin nic nie dało. Ale jeśli podświetlenie zapala się razem ze światłami, to tym bardziej powinien iść do tego dodatkowy przewód. Chyba będę musiał dokładnie sprawdzić cały panel, posprawdzać wszystkie diody i ścieżki. A jeśli to nie pomoże chyba będę zmuszony udać się do jakiegoś elektronika