Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 16V 6A] Moje Audi 80 :)

Zamknięte ale dostępne tematy, własnych zdjęć samochodów do obejrzenia.
ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.0 16V 6A] Moje Audi 80 :)

Post autor: ponczo » 17 sie 2007, 00:46

Witam, przyszedł czas na zaprezentowanie mojego auta. Miłej lektury ;-)
Cała historia zaczęła się od wyprawy ze znajomym po monitor do jego znajomego ;-)
Przed budynkiem stała ciemna osiemdziesiątka która przykuła mój wzrok swoim ponad przeciętnym wyglądem - miała dokładki zderzaków przód i tył i stała na 16 calowych felgach BBS Pininfarina (do dziś żałuję że brat nie kupił ich razem z autem :-/ ) Sprowadzona z Niemiec stała pod jego blokiem prawie pół roku. Po powrocie do domu powiedziałem bratu że widziałem ładną 80 i że właściciel naprawdę mało za nią chce. Następnego dnia pojechaliśmy razem na dokładne oględziny i po 3 godzinach była już pod domem :mrgreen:
Faktem jest że jej stan nie był idealny, była troszkę zaniedbana a wszystko to przez poprzedniego właściciela :evil: Brat jeździł nią parę tygodni i powiedział że ją sprzedaje :roll: Pewnego wieczoru wybrałem się nią na małą przejażdżkę i wtedy już wiedziałem że będzie moja. Tak też się stało parę dni potem...

Audi 80 B3 2.0 16V z końcówki roku 1990 było już moje... Auto ma twarde zawieszenie i jest troszkę niższe niż inne 80, posiada dodatkowe zegary koło mieszka, tapicerkę w kolorze nadwozia, skórzaną kierownicę + mieszek
Widziałem że decydując się na jej kupno czekać mnie będzie bardzo długa droga...

Co zastałem:
- połamana przednia dokładka zderzaka (nie nadająca się do klejenia tylko na śmietnik - poprzedni właściciel + felgi i niski profil opony)
- przednie tarcze i klocki do wymiany (tarcza miała straszne bicie)
- zaniedbane wnętrze
- przednie błotniki ( jeden przetarty i zamalowany zwykłą farbą przerdzewiał na wylot, drugi w nie najlepszym stanie - poprzedni właściciel :evil: )
- niedziałający prędkościomierz
- brak opon na zbliżający się sezon letni
- pęknięte lusterko kierowcy
- krzywy/powyginany zderzak przedni ( autko wjechało lekko przodem w lampę co poskutkowało połamaniem mocowań lamp przednich, wgięciem chłodnicy oraz przedniego wzmocnienia - oczywiście wszystko poprzedni właściciel :evil: )
- cieknąca chłodnica - skutek powyższego
- w między czasie kierowca nie wyhamował i wjechał mi w tylną klapę - efektem czego była popękana tylna dokładka zderzaka + lekko wgnieciona/przegięta klapa bagażnika :cry:
- inne mniejsze usterki

Co zrobiłem:
- Wymiana chłodnicy (problem z dostępnością ale się udało) - koszt 350 zł
- nowe tarcze + klocki przód - koszt ok. 300 zł
- wymiana prędkościomierza - 60 zł
- zderzak w stanie idealnym (używany) - 100 zł
- 2 przednie błotniki ( używane w bardzo dobrym stanie) 200zł
- mata wygłuszająca pod maskę + komplet dywaników pod kolor auta - 170zł
- komplet opon Continental (4szt. 195/60/14 używane w super stanie) - 400 zł
- amortyzatory przednie Bilstein + łożyska mc'persona + elementy przedniego zawieszenia (łączniki drążki itp.) - 600 zł
- pompa wody - 100 zł
- nowy układ wydechowy (nowe rury + tłumik końcowy, wywalona puszka za katalizatorem) 400 zł
- Oleje (silnik + skrzynia) + paski + filtry + niedziałające czujniki + płyny + wymiana łańcuszka rozrządu - około 600 zł
- głośniki przednie Pyle 10 cm + radio Pioneer DEH 3900 - 500 zł
- wnętrze doprowadzone do porządku - cała sobota ;-)
- Plus inne mniejsze lub większe rzeczy o których zapomniałem - ??? zł

Co mnie czeka:
- Już za kilka dni kończy się montaż i malowanie zakupionych wcześniej błotników i zderzaka + naprawa tylnej klapy i dokładki zderzaka (dokładka przedniego zderzaka nie zostanie założona- szybko bym ją stracił przez nasze wspaniałe drogi :evil: , zderzak zostanie pomalowany pod kolor auta. Z całego autka zostają usunięte malutkie wgniecenia i ogniska rdzy z drzwi itp. Autko zostanie pomalowane do połowy ( tak aby nie było widać różnicy między malowaną tylną klapą a błotnikami tylnymi i błotnikami przednimi a maską i drzwiami)
- naprawa przednich foteli
- Felgi oczywiście z rantem ;-)
- malowanie ramek przednich lamp na czarno + dymione kierunki
- konserwacja podwozia i profili zamkniętych + montaż nadkoli przednich i tylnych(już zakupione)
- wymiana popychaczy hydraulicznych + olej + paski i filtry
- wymiana tylnych głośników + wzmacniacz i skrzynia do bagażnika
- Wymiana tłumika końcowego na Sportowy firmy Ulter ( jeszcze się nad tym zastanawiam)

Mam nadzieję że po skończeniu auto odwdzięczy mi się za to jak o nie dbam :-> Mam także nadzieję że spędzi zemną bezawaryjnie kolejne 3-4 lata. Poniżej kilka zdjęć zrobionych kilka dni temu. Czekam na Wasze opinie. Kolejne zdjęcia już po zabiegach upiększających ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
A tutaj zdjęcia trwających prac nad autem ;-) (zdjęcia z dziś)
Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli w Autku zajdą jakieś zmiany to na bieżąco będę uzupełniał wątek zdjęciami i opisami.
Mam nadzieje że Was nie zanudziłem :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 17 sie 2007, 01:19

Oj będziesz miał sporo sprzątania :-P

Naprawdę szacunek dla Ciebie za włożoną pracę :!: Widzę, że tak jak ja zakochałeś się w swojej OOOO :mrgreen:

Wrzucaj jakieś aktualizacje z postępu prac :-D Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Awatar użytkownika
hołard
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 AAN

Post autor: hołard » 17 sie 2007, 01:37

Nie zanudziłes alez skąd no co pan ;-) :mrgreen: lubie takie lektury wieczorne. Widać że zadbałeś o nie i włożyłes troche szmalu :-D Felgi których żałujesz to te ze zdjęcia z podpisu? Aha i koniecznie postaraj się o nakładke przedniego zderzaka zeby body kit wygladał jak całość :-> Ta przednia nakładka bardzo duzo daje, przynajmniej moim zdaniem :-D A połamać jej na drodze nie połamiesz, wystarczy nie podjeżdzac do końca pod krawężniki ;-) aha i przy malowaniu błotników pomysl na pomalowaniem lusterek w kolor, no i tylne lampy pomienic na czerwone :-) tak czy siak bardzo ładny model no i 16V :mrgreen: Gratuluje i szacunek za wkadaną pracę ;-)

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 17 sie 2007, 07:39

Hołard: Jeśli chodzi o felgi to nie te z podpisu... Te co siedziały na niej wyglądały tak: Obrazek
Przy kupnie zamieniłem je na te co widać na zdjęciach powyżej...
Jeśli chodzi o dokładkę przedniego zderzaka to przed kilkoma dniami odsprzedałem ją klubowiczowi Daniello85 :-> (jak założy to pewnie pochwali się zdjęciami) ;-) Wiem że samochód wygląda z nią bardzo ładnie ale mam bardzo kiepski wyjazd z garażu w zimę a szkoda mi pchać pieniądze w malowanie dokładki żeby potem się jej w jeden dzień pozbyć :-/ A uwierz mi że u mnie na drodze też nie trzeba się starać żeby ją uszkodzić :-( Lusterka zostają na razie czarne - prawdopodobnie będę montował nowe (w prawym nie działa regulacja a lewe ma nie oryginalne lustro :evil: ) Co do lamp tylnych to poluje na oryginalne czarne lampy z blendą - takie jak siedziały w Audi 90 ;-) Jeździ u mnie piękna czarna 90 z czarnymi lampami z tyłu... coś pięknego... :-o ;-)

Awatar użytkownika
Marcin19l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin19l » 17 sie 2007, 09:22

bardzo fajna lektura :-) masz jeszcze duzo pracy przed sobą ;-) doprowadz ją do takiego stanu co napisałes i ukazuj fotki z upiększania 8-)

rafi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jacek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC+lpg
Kontakt:

Post autor: rafi » 17 sie 2007, 11:06

spoko!!!! jestes naprawde audimaniakiem ;-) i to sie chwali,
włozyles duzo roboty w autko i na pewno posłuzy ci na długie lata. niunia extra, silniczek super i w dodatku 4 łapy!!!!!

[ Dodano: 2007-08-17, 11:11 ]
z tymi "4 łapami" to chyba przedobrzyłem hehe

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 17 sie 2007, 11:28

Jestem na tak. Gratuluję wyboru. Nie ma to jak B3 :-D

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 21 sie 2007, 20:21

Witam po krótkiej przerwie. Dziś odebrałem autko.
Oto jak prezentuje się autko po wizycie w salonie odmłody :-> Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Autko prawdopodobnie będę sprzedawał :-( Jeśli komuś się podoba, chciałby uzyskać więcej informacji na na jego temat to proszę pisać na PW.

Awatar użytkownika
Daniello85
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Daniello85 » 22 sie 2007, 19:35

witaj ponczo no ładnie sie spisał lakiernik. a co sie stało ze moze bedziesz musiał sie pozbyc niunki jesli mozna wiedziec ??

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 23 sie 2007, 08:58

Daniello85 pisze:witaj ponczo no ładnie sie spisał lakiernik. a co sie stało ze moze bedziesz musiał sie pozbyc niunki jesli mozna wiedziec ??
Nie jestem zmuszony... Na razie walczę z własnymi myślami czy ją sprzedawać czy też zostawić i jeździć... :roll: Cały czas chodzi mi po głowie Coupe V6...
Prawdopodobnie wystawie ją na allegro, jeśli się sprzeda to ktoś będzie zadowolony jeśli sie nie sprzeda to ja będę zadowolony ;-)

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 23 sie 2007, 19:28

Człowiek dwa razy sie cieszy.
Pierwszy raz jak kupi samochód, a drugi jak go sprzeda.

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 23 sie 2007, 20:22

ytresz pisze:Człowiek dwa razy sie cieszy.
Pierwszy raz jak kupi samochód, a drugi jak go sprzeda.
Coś w tym jest...

Kolejna porcja zdjęć z dziś ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam

Ławeq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ławeq » 23 sie 2007, 20:28

autko piekne, bardzo podoba mi sie tak ladnie, i porzadnie, zrobiona B3.

Jesli wszystko pojdzie zgodnie z moimi planami, to bede sie wzorowal :).

pozdrawiam

Awatar użytkownika
djbeat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: djbeat » 23 sie 2007, 22:53

gratuluje sukcesu i jestem pod wrażeniem, doprowadziłeś autko do pięknego stanu. Podziwiam. wystawiłeś to autko na allegro? można prosić o link? żal sprzedawać takiej 80. nie wiem czy wspomniałeś o instalacji LPG?

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 24 sie 2007, 14:06

Bardz ładna niunia a ten silnik daje niezłą frajde z jazdy

Zablokowany

Wróć do „Archiwum starych zdjęć.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl