Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B4 1Z] Czarna perła

Zamknięte ale dostępne tematy, własnych zdjęć samochodów do obejrzenia.
Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 B4 1Z] Czarna perła

Post autor: boss1138 » 21 paź 2010, 13:20

Witam wszystkich serdecznie :->
Już jakiś czas siedzę na forum i wypadałoby wkońcu swoje autko opisać...

A więc jestem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 b4 1994 rok z silnikiem 1.9 TDI 90 km pod maską. Jest to moje pierwsze autko i przez najbliższe parę lat nie liczę na żadną zmianę (nawet jak, to i tak autko zostanie w rodzinie).

Pozwolę sobie na małą historyjkę:

Wszystko zaczęło się od szukania tego swojego pierwszego, upragnionego autka. No i zajechaliśmy z Tatą do jednego znajomego mechanika popytać się trochę o silniki itp, bo już parę typów było. Ten korzystając z okazji chciał mi wcisnąć Mercedesa klasy A, ale że tak powiem: nie lubię takich aut.. Ale za całym rządkiem aut na sprzedaż w kącie stało coś przykryte plandeką o kształcie przypominającym auto. No to ja jak to ja musiałem obadać cóż to tam jest. A było to (przepraszam za baaardzo kiepską jakość zdjęć, były robione starym telefonem...) :

- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac5 ... 82eb0.html

- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c92 ... 30fd0.html

Poprzedni właściciel dachował nim na drodze polnej (..!) trzy dni wcześniej, przez ten czas stał sobie przykryty w tym miejscu... Sam Audi był w bardzo złym stanie wizualnym: powgniatana lewa strona, stłuczone szyby (najbardziej przednia i tylną), wgnieciony dach, popękane lampy z tyłu... Tak czy siak zapytałem czy można go odpalić. I tu zaskoczenie miłe - silnik załapał bez żadnego problemu, ładnie równo chodził, troche tylko czarno leciało z wydechu. Zawieszenie, hamulce itp. w porządku (jazda próbna była trochę ryzykowna, ale trza było spróbować) I się zaczęło: telefon do blacharza-lakiernika, ten przyjechał, obadał, stwierdził za ile by to do porządku doprowadził, sprawdzenie silnika dokładniejsze, telefon do właściciela, który na daną chwile był za granicą. Dogadaliśmy się bez problemu - za autko dałem 300 euro...

Na giełdzie zakupiliśmy cały dach, szyby i drzwi z lewej strony (przód i tył), a blacharz miał mnie już dość, jako że co drugi wieczór jak czas pozwalał to u niego w garążu siedziałem i co mogłem to pomogłem :mrgreen: Po jakimś tygodniu jak stan blacharski był zadowalający (niestety zdjęcia się nie uchowały...a ciekawy widok: zielono-czerwono-białe Audi...) nadszedł czas na malowanie. Kolor oryginalny to typowa zielona "flaszka" i taki tez początkowo chciałem. Ale na tę farbę trza by było czekać 2 tygodnie, bo cośtam nietak było z zamówieniami lakierów. Tak się złożyło że mieli na miejscu wystarczającą ilość lakieru czarna perła (lakier miał iść na jakiegoś Mercedesa, ale właściciel się na sam koniec rozmyślił). No i tak teraz mam czarną perłę:

Obrazek Obrazek

Wyposażenie:
- wspomaganie kierownicy
- centralny zamek
- ABS
- obrotomierz
- poduszka w kierownicy
- oryginalne radio
- alufelgi ori 15"
- elektryczny szyberdach
- elektryczne sterowanie lusterek

Razem z naprawami za autko dałem ponad 1000zł mniej niż wynosiła średnia cena za takiego na alledrogo.

Po tych całych naprawach trza było zrobić dość porządne sprzątanie i zakupić dywaniki. Oczywiście było trochę strachu i niepewności, że powypadkowe to na za jakiś czas może coś wysiąść czy coś... Jak narazie jeżdżę nim 2 lata i jedyną usterką była zapchana nagrzewnica :-P Gdy go kupowałem licznik (ponoć wymieniony wcześniej...) pokazywał przebieg 408tyś km, w tej chwili ma przebieg rzędu 443tyś.

Co już zrobiłem:
- wymiana prawej tylniej lampy na klapie, była strzaskana zaraz nad zamkiem
- zakup dywaników welurowych
- nowy mieszek na gałkę zmiany biegów
- znaczek klubowy PKA80 na grilu (pomysł kolegi silentfox <piwo> )
- zmiana radyjka na Kenwood KDC-W313AY
- głośniki LTC Titanium 6x9" na tylniej półce
- centralny zamek na pilota
- przeszczep elektrycznych szyb z przodu z Avanta
- przyciemnione szyby z tyłu
- naprawa oświetlenia wewnątrz
- owiewki
- blenda na tylną szybę
- pomalowane zaciski hamulców

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W niedzielę dorwę jakiś lepszy aparat, to więcej lepszych fotek porobię, może nawet sesyjka z A6 Taty i 80 B2 Dziadka :mrgreen:

W planach:
- pełna elektryka szyb
- podgrzewane lusterka
- jakieś ładne pokrowce na siedzenia
- lepsze audio :mrgreen:
- wygłuszenie bagażnika + obicie na klapę
- ringi na zegary

24.10.2010

Parę zdjęć z wnętrza:

Obrazek Obrazek Obrazek

I parę jeszcze z zewnątrz:

30.11.2010

Mała zmiana we wnętrzu: nowe parapety zastąpiły te stare, wyświechtane i popękane. I od razu wmontowałem głośniki w drzwi. Na miejsce ori głośniczków przyszły także nowe średniotonowe i wysokotonowe na słupkach - wszystko podłączone do radia przez zwrotnice trójdrożne. Efekt: bardzo zadowalający <ok>

Obrazek Obrazek

Może to nie jest firma pokroju Sony itp, ale wszystko dobrze się spisuje :-)

01.12.2010

Do klubowej smyczy wreszcie dołączyła saszetka - czyli set w komplecie :-D

Obrazek

05.04.2011

Trochę się działo w ostatnim czasie, dużo się nazbierało i w końcu przyszedł czas żeby wszystko zamontować i się pochwalić...

Na początek parę fotek ze starymi lampami jeszcze i na zimówkach:

Obrazek Obrazek Obrazek

No i mała kontrowersja: zdecydowałem się na lampy soczewkowe "angel eyes" - i nie w celu "beemienia" Audi, ale poprostu bo mi się podobają. Pomarańczowe paski niedługo podłączę pod kierunkowskazy, więc jako postój będą robić tylko ringi. Do tego jeszcze doszły listwy z V6 i kierunki, niedłuho zawitają nowe klosze z halogenów, żeby aż takiej różnicy kolorystycznej nie było. Zastanawiam się nad zamontowaniem tam również migaczy, ale.... zastanowie się :lol:

Jeśli chodzi o funkcjonalność to jestem zadowolony - ładnie jasno świeci i nie oślepia kierowców z naprzeciwka (a przynajmniej nikt sygnałów nie dawał że tak jest :lol: ), potraktowałem też lampy silikonem przy wszystkich wejściach na kable itp - jak narazie nie paruje ani nic, zobaczymy jak będzie z czasem.

No i też dzisiaj zmieniłem koła na zestaw letni, przy czym postanowiłem zrobić coś co mi już baaaaardzo dawno chodzi po głowie - napisy na oponach. Wiem, teraz pewnie połowa Klubu będzie się domagać spalenia mnie na stosie, ukamieniowania lub coś innego, ale zaryzykowałem i efekt bardzo mi się podoba :-P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te moje opony może i nie są zbyt godne aż takiej prezentacji, ale chodziło mi o efekt :-P Z niepokojem czekam na opinie.. :lol:
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 18:15 przez boss1138, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
dr.lolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dr.lolek » 21 paź 2010, 13:48

ładny motor:D troche podkrecic turbo wieksze i bedzie ze 150 kuni :D prezentuje sie calkiem ladnie i ten kolorek :mrgreen:

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 21 paź 2010, 22:27

Bardzo ładna audiczka (oczywiście już po wizycie u blacharza) z dobrym serduchem pod maską <ok>
Powodzenia w dalszych palnach ;-) Życzę bezproblemowego użytkowania :-)

Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boss1138 » 24 paź 2010, 21:07

dzięki za dobre słowa <ok>

zrobiłem wkońcu foto ze środka i trochę aktualniejsze z zewnątrz

igor90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: igor90 » 29 paź 2010, 16:37

nie znam sie za bardzo na mechanice i tych innych pierdołach, ale czarna perła to dobry wybór. Czarne b4 jak dla mnie prezentuja sie świetnie :-)

Awatar użytkownika
Tauron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tauron » 03 lis 2010, 19:47

fajna bryczka, jak dla mnie super <ok>

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 03 lis 2010, 19:53

boss1138 pisze:- jakieś ładne pokrowce na siedzenia
Nie ma czegoś takiego :lol:

Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boss1138 » 03 lis 2010, 22:29

Niki20, myślałem swojego czasu, żeby kupić jakies porządniejsze pokrowce (szyte na miare itp) i je poprostu przyszyć do fotela. Czy to dobry pomysł to ja juz nie wiem, ale chyba warte przemyślenia...

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 03 lis 2010, 22:35

boss1138, wg mnie jak obszywać to skórą albo ewentualnie włożyć jakieś ciekawe fotele. ;-)

Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boss1138 » 04 lis 2010, 09:29

najlepiej skórzane z cabrio <ok>
choć te fotele są w dobrym stanie, szkoda by było ich sie pozbywać.. Dlatego raczej bym dał do obszycia skórą. Spróbowałbym samemu, ale efekt byłby raczej tragiczny :lol:

Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boss1138 » 05 kwie 2011, 18:16

Mała aktualizacja ;-)

Awatar użytkownika
karcelka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karcelka » 05 kwie 2011, 19:12

ładnie nowe światełka się przentują :-)
a myślałeś o tym,żeby tylne oświetlenie zrobić całkowicie ciemne?

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 05 kwie 2011, 19:25

Autko było w opłakanym stanie, ale teraz widzę już wszystko ogarnięte ;-) Lampy rzecz gustu, ważne aby dobrze świeciły, ale przy czarnej perle za dużo tu tych białych napisów na szybach i oponach, ale jak kto lubi <ok>

Awatar użytkownika
boss1138
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boss1138 » 06 kwie 2011, 00:43

karcelka, owszem, myślałem, ale bardziej kuszą mnie lampy US/Japan :-P tylko ciężko z dostępnością... O czarnych lampkach jeszcze pomyślę ;-)
Tighe, mi sie własnie szalenie podobaja białe napisy na czarnym :lol: ale nie chcę też przesadzać, np. dając wielka naklejkę "sparco" czy "pionieer". Ograniczam się do klubowych :mrgreen:
Dzięki tak wogóle za miłe słowa <ok> ;-)

Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maqubis » 06 kwie 2011, 01:18

mi się bardziej podobał w serii, ale to tylko moje skromne zdanie <ok> Na Twoim miejscu zapodałbym lekką glebę + fajne 16 calowe aluminiowe felgi np. z cabrio, jakaś polerka i byłoby pięknie bo baza jest dobra :mrgreen: tak czy inaczej powodzenia w modach

Zablokowany

Wróć do „Archiwum starych zdjęć.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl