[ b3 2.3 NG] Jaki olej
- Mateusz794
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Mateusz794
- Forum Audi 80
ja w pierwszym silniku zmieniłem na minerała niewiadomego pochodzenia niby z beczki i zaczeło przepuszczać olej do wody, nie wiem czy to przez to ze poprzedni właściciel go przegrzał czy jak :-x
ale z tego co mi wiadomo to poleca się do NG olej półsyntetyczny bo ma dość malutkie kanały w głowicy i mineralny nie jest odpowiedni.
ale z tego co mi wiadomo to poleca się do NG olej półsyntetyczny bo ma dość malutkie kanały w głowicy i mineralny nie jest odpowiedni.
http://dray.pl/bmw/oleje.pdf
Polecam do przestudiowania, po przeczytaniu planuje zrobić taki zabieg w kwietniu w mojej NG. Znalezione na forum audi turbo quattro. Pozdrawiam Lajon. <quattro>
Polecam do przestudiowania, po przeczytaniu planuje zrobić taki zabieg w kwietniu w mojej NG. Znalezione na forum audi turbo quattro. Pozdrawiam Lajon. <quattro>
jest sens a napewno wtedy gdy olej mineralny był gówniany moją starą b3 jeźdzłem na mineralu castrola i tez nie było problemow natomiast semi-synth ma to do siebie że ma jak każdy wie szerszy zakres temperatur pracy i szybciej po odpaleniu silnik zaczyna być smarowany jeżeli audi zaleca semi to dlaczego mam lać minerał ?
Ja wpakowałem do swojego "NG" 5w-40 castrol-a, wcześniej był 15w-40 lotos silnik ma nieznany przebieg, wstępnie go ogarnąłem, polikwidowałew wycieki i sam jestem ciekaw co się będzie działo.Narazie zrobione 500km silnik chodzi ciszej, nie słychać popychaczy, jezdzimy i będe informował co się dzieje. :mrgreen: .Jak pierdyknie to wpakuje 10v T.
edit 12.09.2011
nakręcone 3500km silnik chodzi dużo ciszej, rano pali na dotyk i nie tłucze się po komorze, wycieków oleju nie widać, jedziemy dalej :mrgreen:
[ Dodano: 2011-11-06, 22:18 ]
nakręcone 7000km i jest okej nie pogorszyło się
edit 12.09.2011
nakręcone 3500km silnik chodzi dużo ciszej, rano pali na dotyk i nie tłucze się po komorze, wycieków oleju nie widać, jedziemy dalej :mrgreen:
[ Dodano: 2011-11-06, 22:18 ]
nakręcone 7000km i jest okej nie pogorszyło się
na pierwsze kilometry lepiej zeby to był zwykły mineral, przecież pierścienie mają sie dotrzeć, a nie swobodnie z minimalnym tarciem sunąć sobie po gładziach cylindrów. najzwyklejszy mineral, np lotos.
pojeździj na nim z 100 - 200 km, zlej go, wymien filtr i wtedy zalej tym docelowym, który po 1000km znowu zlejesz, wymienisz filtr i wlejesz znowu docelowy już na te 10 000 km.
pojeździj na nim z 100 - 200 km, zlej go, wymien filtr i wtedy zalej tym docelowym, który po 1000km znowu zlejesz, wymienisz filtr i wlejesz znowu docelowy już na te 10 000 km.
ze dwa lata temu przenioslem sie na pełny syntetyczny z polsyntetyka, MOTUL 6100 SYNERGIE PLUS 10W-40, teraz MOTUL 8100,
po dwoch latach nic sie nie przytrafilo, w grudniu sprezanie na cylindrach, na kazdym po 13, robione w warsztacie u kolegi luk_OP_Q89.
przebieg wg wskazania ~265 tkm
w audi 90 - kanciak, benzyna, licznik nabił przebieg ponad 700 tkm, regułą była tylko zmiana oleju co 6 tys km, nie pałowanie na zimno silnika i odpowiednie jego wyłączanie i mozna osiagnac taki przebieg,
po dwoch latach nic sie nie przytrafilo, w grudniu sprezanie na cylindrach, na kazdym po 13, robione w warsztacie u kolegi luk_OP_Q89.
przebieg wg wskazania ~265 tkm
w audi 90 - kanciak, benzyna, licznik nabił przebieg ponad 700 tkm, regułą była tylko zmiana oleju co 6 tys km, nie pałowanie na zimno silnika i odpowiednie jego wyłączanie i mozna osiagnac taki przebieg,