cześć,
mam pytanie czy w sprężarce/kompresorze czy jak to się tam nazywa (konkretnie klimatyzacja jest typu klimatronik) wymienia się olej?
jak kupiłem auto to ta sprężarka była zatarta i zrobiłem jej regeneracje, mechanik który to robił stwierdził ze raz w roku trzeba w tym urządzeniu wymienić olej (koszt ok. 50 zł). Pytałem w dwóch innych zakładach i twierdza nic takiego nie trzeba robić, a olej wymienia się tylko w razie regeneracji sprężarki, czyszczenia układu itd. Wie ktoś co jest na rzeczy?
[B4] Pytanie o sprężarkę klimatronika
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Ja jak reaktywowałem klime to tez miałem zatartą sprężarkę.
Kupiłem na szrocie drugą ale jak się okazało do R12 a nie R134A i mi klimatyzatory powiedzieli że trzeba zmienić olej bo do R134a jest inny. Spuścili stary olej, zalali nowy i śmiga do dziś.
Pytałem czy go się jakoś wymienia czy coś co jakiś czas to mi tylko mówił że nie trzeba wymieniać. Mówił mi tylko że warto by było co sezon przy kosmetyce klimy sprawdzić poziom i w razie jakby był ubytek uzupełnić.
Ale raczej jest to bezobsługowe i nie wymaga wymian. A ewentualny ubytek mógłby być jakbyś miał wyciek czy coś w tym stylu (nieszczelna instalacja itp).
Kupiłem na szrocie drugą ale jak się okazało do R12 a nie R134A i mi klimatyzatory powiedzieli że trzeba zmienić olej bo do R134a jest inny. Spuścili stary olej, zalali nowy i śmiga do dziś.
Pytałem czy go się jakoś wymienia czy coś co jakiś czas to mi tylko mówił że nie trzeba wymieniać. Mówił mi tylko że warto by było co sezon przy kosmetyce klimy sprawdzić poziom i w razie jakby był ubytek uzupełnić.
Ale raczej jest to bezobsługowe i nie wymaga wymian. A ewentualny ubytek mógłby być jakbyś miał wyciek czy coś w tym stylu (nieszczelna instalacja itp).
no to by się zgadzało, tez mi mówili że do rożnych czynników chlodzących jest różny olej. Ale ten co mi robił remont klimy zalecał wymianę tego oleju okresowo, jako czynność obsługową żeby klimy nie zatrzeć (co rok) jak np. w silniku. Chyba chciał zarobić, cwaniaczek.eSPe pisze:Ja jak reaktywowałem klime to tez miałem zatartą sprężarkę.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
A to nie wiem.szoton pisze:Chyba chciał zarobić, cwaniaczek.
Może i trzeba.
Mi znajomi którzy się tym zawodowo zajmują pomogli mi zreaktywować klimę (płukanie, nabijanie, wymiana oleju) zrobili mi to praktycznie po kosztach czyli praktycznie z minimalnym zarobkiem to by mnie chcieli raczej ładować w koszta i mi powiedzieli że tego nie trzeba wymieniać.
Jeden z nich pracował w tzw "renomowanej" olsztyńskiej firmie która tym się zajmuje i po prostu robi teraz na swoim garnuszku i pojęcie ma dobre w tym temacie bo jak odszedł to w tej firmie podobno nie ma już fachowców dobrych od klimy.
Nie wiem. Popytaj się jeszcze. Ja ci mówię co mi przekazali.
no jak to byli dobrzy znajomi to nie ma powodu by im nie wierzyć, a to by potwierdzało że ten gamoń chciał mnie naciągnąć na te coroczne wymiany oleju.eSPe pisze:Mi znajomi którzy się tym zawodowo zajmują pomogli mi zreaktywować klimę (płukanie, nabijanie, wymiana oleju) zrobili mi to praktycznie po kosztach czyli praktycznie z minimalnym zarobkiem to by mnie chcieli raczej ładować w koszta i mi powiedzieli że tego nie trzeba wymieniać.