Witam.
Od prawie tygodnia jestem posiadaczem Audi 80. Jest to moje pierwsze auto więc wiedza o nim jest minimalna więc przedstawię tu mój problem.
Otóż nie wiem co się dzieje...
Otóż gdy odpalam samochód po dłuższym postoju tzn. noc, kilka godzin.
Samochód odpala i gaśnie. Po czym znowu zapalam zwiększam obroty by przeskoczył na gaz i chodzi ładnie. Czasem jest że za pierwszym razem odpala. Dziś tak miałem gdy rano odpaliłem audi za pierwszym odpalił. Pojechałem do szkoły po 5 godzinach gdy już wracałem do domu samochodu nie mogłem odpalić. Odpalił dopiero za 8-9 razem.
Nie wiem gdzie szukać winy...
Jest to benzyna i lpg gdy gaszę auto powinienem zmienić z gazu na benzynę? Tym przełącznikiem? Koleś który mi sprzedawał auto nic nie wspomniał. Mówił tylko gdy odpalam samochód nie muszę zmieniać w tym przełączniku bo po zwiększeniu obrotów sam automatycznie zmienia się na gaz. Lecz przy wyłączeniu nic nie wspomniał. Kolega mi mówił bym odpalał go na benzynie i później sam zmienił na gaz tym pstryczkiem.
Lecz czy to dobra metoda? Nie zaleje się w ten sposób?
Lub może to wina akumulatora? Czytałem że najlepszym byłby do silnika 2.0 115KM 60Ah a ja mam w nim tylko 44Ah/400A.
Może miał ktoś już podobny problem?
Z góry przepraszam za moją niewiedzę ale jest to moje pierwsze auto.
[80 b3] Problem przy odpaleniu Audi 80 B3 2.0E
No ale mi tłumaczona że jak odpalam auto to nie muszę przełączać tylko dodać lekko obroty i sam przeskoczy na gaz i fakt jest pyknięcie. A jak chce jechać na samej benzynie to pstryczek w prawo i sama benzyna. Idę sprawdzić te przewody fajki i świece może faktycznie coś z nimi. A akumulator ? Słyszałem że też musi być jakaś moc rozruchowa...
Bo w zimę gdy będą mrozy mała szansa by zapalił na takiej mocy.
Bo w zimę gdy będą mrozy mała szansa by zapalił na takiej mocy.
-
- Forum Audi 80
nie ma roznicy czy przelaczysz przelacznikiem czy zwiekszajac obroty ja zawsze przelaczam przelacznikiem a dlaczego przelaczam przelacznikeim?? bo po co mam katowac silnik ktory dopiero uruchomilem np po nocy .. a jak silnik cieply to na gazie go pale ..... cos ci poradze bo temat znajomy.. odłacz akumulator od klem na jakis czas niech komputer sie zresetuje moze poprostu komoputer swiruje tak jak bylo u mnie (poczeakj 30 minut) i potem wez odpal zobacz jak bedzie ...a co do akumulatora to mozesz sprobowac zmienic na wiekszy .. kable swiece palec kopulka zwroc tez na to uwage czy silik chodiz rowno czy na wszyskie cylindry