Witam,
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu mocy silnika i gdzie mogę znależdż numery silnika.
Wiem tylko że ma 5 cylindrów, zasilanie gażnikowe, według sprzedającego moc 130KM i pojemność 2200, a jest to w Audi coupe z 1979 roku.
Pozdrawiam Darek
COUPE 1979 ROK
- arekkrosno
- Forum Audi 80
Pierwszym wiarygodnym źródłem jest dowód rejestracyjny. Ale jak kupiłeś bez papierów to będziesz musiał znaleźć oznaczenie silnika. Np. WN to co masz w opisie to jest silnik 5-cylindrowy gaźnikowiec 1900ccm o mocy 115KM. Zrób fotkę silnika i wklej na forum może ktoś pozna. Poszukaj też oznaczenia silnika na bloku poniżej uszczelki głowicy od strony świec. Legenda głosi że tam bili oznaczenia silnika (nie chodzi mi o nr-y silnika tylko o literki). A jak już będziesz znał literowe oznaczenie to TABELKA i będziesz znał pojemność a potem DANE TECHNICZNE i będziesz znał resztę
Jedyny silnik R5 z gaźnikiem montowany w Coupe B2 to 1.9 WN 115KM, chyba, że ktoś robił rzeżbę i przerabiał jakieś 2.2 na wtrysku na gaźnik, ale wątpie. Oznaczenie powinieneś mieć na bloku.
Druga sprawa, to taka, że w 1979 to jeszcze Audi Coupe nie produkowali, weszło do produkcji dopiero w sierpniu 1980, więc wniosek jest prosty auto to szczep z przebijanymi numerami nadwozia.
Druga sprawa, to taka, że w 1979 to jeszcze Audi Coupe nie produkowali, weszło do produkcji dopiero w sierpniu 1980, więc wniosek jest prosty auto to szczep z przebijanymi numerami nadwozia.