Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[Coupe B3/B4] wyjęcie tylnych boczków-przebieg ich ściągania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PuSzEk
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Bartek
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH

[Coupe B3/B4] wyjęcie tylnych boczków-przebieg ich ściągania

Post autor: PuSzEk » 12 kwie 2011, 11:10

Siemano
Jestem już po tym zabiegu, gdyż chciałem zmienić głośniczki, nie ma dokładnie tematu w którym jest opisany krok po kroku jak je zdjąć, więc podziele się z wami cennymi informacjami :-)

Narzędzia-krzyżak mały i duży(z małą główką i większą), oraz troche wolnego czasu i nerwów :mrgreen:

Zabieramy się do odkręcania wkrętów(śrubek), jest ich do odkręcenia na jednym boczku-6 sztuk

zaczynamy od przedniej części czyli:
nr.1 wkręt na słupku, żeby go odkręcić/ujrzeć muszą być otwarte drzwi
nr.2 wkręt znajduje się na samym dole przy progu, jest on zasłonięty zaślepką
nr.3 wkręt jest pod siedziskiem, trzyma on plastik przy progu
nr.4 wkręt znajduje się w tylnej części, jest on zasłonięty oparciem - u mnie nie było tam wkrętów, więc miałem dużo prościej, dostanie się tam jest nie możliwe bez ściągnięcia/odchylenia tego wąskiego oparcia->żeby ściągnąć to oparcie trzeba najpierw zdjąć siedzisko kanapy(przykręcone 2 wkrętami na dole) , to oparcie będzie trzymała taka blaszka trzeba ją lekko odgiąć i pociągnąć do siebie to wąskie oparcie, dla lepszego złapania proponuje odchylić jedną część oparcia
nr.5 wkręt znajduje się w górnej części boczka, a dokładniej już w plastiku, który znajduje się w samym rogu szyby(wchodzi w niego pas bezpieczeństwa oraz jest tam otwór na tweeterki), wkręt jest zasłonięty przez ten wąski boczek ale wystarczy włożyć tam palce i poczuje się wkręt, bez problemu da się go wykręcić
nr.6 wkręt jest z tyłu oparcia, w tym plastiku opisanym wyżej, znajduje się w otworze w który wchodzi pas bezpieczeństwa, wystarczy lekko podwadzić obramówke pasa, wyjdzie ten plastik i w środku jest wkręt wystarczy go odkręcić nie trzeba go wyciągać(będzie łatwiej nam przy wkręcaniu)

Musimy tez ściągnąć siedzisko kanapy, jest przykręcone 2 śrubkami, najlepiej zrobić to na początku całej zabawy

Po odkręceniu wszystkich wkrętów łapiemy za boczek, mocno, a zarazem z wyczuciem unosimy go do góry, boczek trzyma się na takich 3 zapadkach, trzeba unosić go do tego stopnia aż wyjdą z blachy i boczek będzie w naszych rękach <ok>

Zakładanie myśle że już nie sprawi nikomu problemu, wsadzamy boczek od boku aż do momentu poprawnego ustawienia(pierwotnego), boczek ma być troszke wyżej uniesiony, przyciskamy go do boku tak aby podczas opuszczania go na dół zapadki weszły w pierwotne miejsce(2 są na górnej części boczka, jedna na boku od strony słupka)

Życzę powodzenia :-)
Proszę administracje o usunięcie zbędnych postów z tego tematu i nie usuwanie samego tematu, jeśli jest taka możlwość to dobrze by było podwiesić go :-D
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 17:29 przez PuSzEk, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 12 kwie 2011, 11:17

Popraw temat to raz i napisz co konkretnie odkręciłeś tylko dokładnie.

Awatar użytkownika
PuSzEk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PuSzEk » 12 kwie 2011, 12:24

poprawione ;-)

wykręciłem 4 śrubki:
1-w słupku drzwi
2-na dole przy progu
3-zakryta oparciem
4-u gory kolo oparcia, jak kończy się boczek i jest taki plastik w którym jest tweesterek
No i ściągnąłem siedzisko, tak wyczytałem że potrzebne jest jego wyciągnięcie do zdjęcia boczku, boczek rusza się do góry, do przodu itp, ale nie da się go wyjąć coś go blokuje/trzyma, wydaje mi się że coś w słupku w połowie boczku, podwadzałem tamto miejsce śrubokrętem i coś tam jest ale nie wiem jak to się odpina...

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 12 kwie 2011, 12:31

A wykręciłeś ta przy siedzisku na dole ? Boczek wyciąga się do góry.

Awatar użytkownika
PuSzEk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PuSzEk » 12 kwie 2011, 12:54

no tam też odkrecilem jedna srubke, wydaje mi sie ze o tą pytasz,
a jeszcze mam jedna uwage, bo boczek unosil sie troche do gory ale.... nie dalo sie sciagnac tego plastiku z tylu(co siedzi w nim tweeterek) i on troszke blokowal go, chodz go odginalem nie udalo sie sciagnac boczku, nie chcialem zlamac tego platiku, a nie bylem pewny czy byla potrzeba zeby go sciagac, czy jest on jeszcze gdzies przykrecony, obczajalem go od strony bagaznika i nie znalazlem tam zadnej srubk,i a ewidentnie cos go trzyma, albo jest przyklejony albo jakis wkret gdzies tam jest

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 12 kwie 2011, 13:29

Ta polka z głośnikiem ma ukryta śrubkę w miejscu gdzie wychodzi pas bezpieczeństwa(trzeba wymontować ten czarny plastykowy pasek prowadzący pas). Do tego jak nie chcesz połamać uchwytów to odchyla jakoś boczna tapicerkę bagażnika.

Rozumiem ze boczki oparcia tez wymontowałeś ?

Awatar użytkownika
PuSzEk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PuSzEk » 12 kwie 2011, 15:57

boczki zdjęte :mrgreen: wielkie dzieki za pomoc, myśle że temat można zostawić dla innych osób, które moga mieć z tym problem, gdyż nie ma opisanego w żadnym temacie jak dokładnie, krok po kroku ściągnąć boczek
Jak znajde wieczorem czas to opisze w pierwszym poście przebieg ściągania boczków w Coupe
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 12 kwie 2011, 16:16

Niezamaco :-P

Awatar użytkownika
PuSzEk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PuSzEk » 16 kwie 2011, 16:43

proszę ogarnąć ten temat, czyli usunąć zbędne posty, a temat zostawić i podwiesić :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl