[1.9 Tdi 1z] kopci na szaro co to jest?
-
- Forum Audi 80
[1.9 Tdi 1z] kopci na szaro co to jest?
WItam problem polega na tym że kopcił mi samochód na niebiesko wymieniłem uszczelke pod głowicą była uszkodzona i po wymianie tej uszczelki dalej kopci samochód nie tyle co na niebiesko lecz na siwo wcześniej piekło aż po oczach a teraz nie przeważnie kopci na zimnym silniku
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
klucz bodajże 17 płaski i popuszczasz po kolei przewody na wtryskach i patrzysz czy leci paliwo jak w tym czasie silnik zmienia pracę tzn że któryś wtrysk nie halo oczywiście najlepiej wykręcić i podjechać do jakiegoś pompiarza i sprawdzić na maszynie ale spróbuj najpierw tak a nic się nie dzieje z płynem lub olejem?wszystko w normie?a czy jak zmieniałeś uszczelkę głowica była sprawdzana lub planowana?Rychu_coupe pisze:jak to sprawdzić :?:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
ja ją sprawdziłem ale płyn nie ucieka olej też nie odpala tak jak należy jeździ dobrze tyle że kopci jak dam mu po garach to mega siwo za mną a po jakimś czasie ustaje i za jakiś czas znowu słyszałem też o takim czymś jak nastawnik na pompie czy coś takiego to mój pierwszy TDI także nie dużo o nich wiem
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
no to kąt wtrysku do sprawdzenia i pewnie nastawnik szwankuje szukaj jakiegoś klubowicza w swojej okolicy bo na boshu jest trochę kiszka z tym VAGiem ale da radę i nie szukaj mechaników bo ci zaraz każą całą pompę zmieniać albo kupować nowy nastawnik ktoś tam gdzieś na allegro się ogłaszał że naprawia i czyści nastawniki potencjometryczne ale różne opinie są na ten temat spróbuj ten kąt wtrysku sprawdzić i dawkę paliwa na początek
-
- Forum Audi 80
jak kopci na siwo lub niebiesko to ja bym stawiał na olej ktory sie dostaje do komory spalania moga to byc tez gumki zaworowe lub pękniety piersciec olejowy na ktoryms cylindrze ..... nawet jak troszke przepuszcza to oleju odrazu ci nie ubedzie na odcinku 20-50km...a ile km juz zrobiłeś po wymianie uszczelki?? i oleju ani grama nie wzioł??