Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABT] Stuki w kole przy ruszaniu i hamowaniu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wawik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABT] Stuki w kole przy ruszaniu i hamowaniu

Post autor: Wawik » 20 lis 2010, 11:18

Witam.

Tak jak w temacie mam problem ze stukaniem w prawym kole przy ruszaniu i hamowaniu. Stuki słychać też przy jeździe np. po kocich łbach. Czasami przy skręcaniu, słychać stukniecie, lekko zadrży kierownica i zaczynają koła piszczeć.. Macie jakieś pomysły co to może być :?: Dodam, że wymieniłem tuleje wahacza, sworzeń i łącznik stabilizatora, ale to nic nie dało. Diagnosta na stacji powiedział mi, że to łącznik, ale jak widać się mylił :roll: . Może ktoś z Was miał podobny problem :?:

Awatar użytkownika
czaki99
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czaki99 » 20 lis 2010, 11:24

Na forum wiele było juz tego typu postów :-D Nie znam sie ale obstawiam przegub :lol:

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 22 lis 2010, 09:03

czaki99 pisze: Nie znam sie ale obstawiam przegub
no wlasnie nie znasz sie :) gdyby to byl przegub np wew to by mu caly czas huczało gdyby zew to tylko przy skrecie w prawo no chyba ze mialby juz tak dobity ze i jadac wpros ale wtedy sadze jego post był innej tresci.

Co do problemu hmm wjedz na kanał sobi i posprawdzaj czy nie masz gdzies jakichs luzów ? moze sruba od sanek ci odkrecila sie i wypadła ?Posprawdzaj sobie tuleje na sankach ,wachaczach , łączniki itp .A powiedz mi czy slyszysz czasami dzwiek tak jakby sprezyna miała luzy ? ("brzdęk sprezyny") ?

Awatar użytkownika
Wawik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wawik » 22 lis 2010, 09:35

A powiedz mi czy slyszysz czasami dzwiek tak jakby sprezyna miała luzy ? ("brzdęk sprezyny") ?
Nie, to jest taki dźwięk jakby właśnie gdzieś był luz, ale sprężyny nie słychać. A podczas skrętu jak jadę powoli to jest ok i po chwili ten nieszczęsny stuk, coś się przestawia i zaczynają koła piszczeć :-/

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 22 lis 2010, 09:51

no to bylo trzeba pisac ze podczas skretu :) Terz pytanie w lewo czy w prawo? jesli w lewo i skrecisz do kona i slychac stuki tzn ze ci prawy przegub zew siada jesli w lewo to lewy przgub.Musisz podczas ruszania skrecic max kiera w lewo lub prawi i sluchac jesli sie pojawi stuk to przegub .ale nie zaszkodzi zajrzec pod auto i sprawdzic czy tam wszystko jest dokrecone tak jak powinno byc.Sprawdz tuleje wachaczy ktory sa przy sankach .... prawdopodobnie moze byc tak ze ci tuleja sie rozpadla na 2 czesci i ci wachacz lata przód-tył stad stuki przy hamowaniu i ruszaniu , wtedy wachacz lata albo do przodu albo tyłu.Wejdz pod auto wez jakis łomik ub cos i poruszak wachaczami przy sankach przód-tył i sporawdz cyz ma luzy.Tak czytam ze wymieniles ale sprawdz lepiej jeszcze raz .Jesli sie zle zlozy wachacze i skreci nie tak jak powinno byc to mozna ukrecic tuleje wachaczy.

Jesli nie znajdziesz nigdzie zadnych uchybien i wszystko bedzie skrecone tak jak trzeba to zostaje juz tylko przgub.

Awatar użytkownika
Wawik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wawik » 22 lis 2010, 10:14

Ok, dzięki, dzisiaj wejdę pod auto i wszystko posprawdzam. I jeszcze jedno pytanie. Byłem u diagnosty na ustawieniu zbieżności i powiedział mi, że jakieś śruby od regulacji są pozapiekane i, że muszę je ruszyć żeby on mógł ustawić ta zbieżność. Tylko, że nie bardzo wiem które to są śruby..

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 22 lis 2010, 12:01

śruby rzymskie :) na drazkach kierowniczych.

Awatar użytkownika
Wawik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wawik » 22 lis 2010, 12:48

Ok, dzięki ;-)

Borys94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Borys94 » 22 kwie 2011, 20:21

Canibal pisze:
czaki99 pisze: Nie znam sie ale obstawiam przegub
no wlasnie nie znasz sie :) gdyby to byl przegub np wew to by mu caly czas huczało gdyby zew to tylko przy skrecie w prawo no chyba ze mialby juz tak dobity ze i jadac wpros ale wtedy sadze jego post był innej tresci.

Co do problemu hmm wjedz na kanał sobi i posprawdzaj czy nie masz gdzies jakichs luzów ? moze sruba od sanek ci odkrecila sie i wypadła ?Posprawdzaj sobie tuleje na sankach ,wachaczach , łączniki itp .A powiedz mi czy slyszysz czasami dzwiek tak jakby sprezyna miała luzy ? ("brzdęk sprezyny") ?
Witam. Ja mam takie objawy, że słyszę te dziwne brzdęknięcie sprężyny od czasu do czasu. A na dodatek pojawiły mi się dziwne stuki przy hamowaniu i ruszaniu w tylnym kole. Nie wiem co to może być? Pomóżcie. <osohozi>

Awatar użytkownika
kris4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kris4 » 23 kwie 2011, 20:45

Mi to puka końcówka drążka kierowniczego ,ale twoje objawy tez mogą byc przyczyna sworznia, to mi przychodzi do głowy kolego.
Ja przymierzam sie do wymiany końcówek juz kupione oczywiście Lemfolder
tak ze popatrz sobie :->

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl