Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8,PM] układ chłodzenia

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
gofer_nt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8,PM] układ chłodzenia

Post autor: gofer_nt » 26 kwie 2011, 17:38

Witam Wszystkich na początku muszę przeprosić jeśli źle coś piszę ale jestem tu nowy.
Mam taki problem z układem chłodzenia (zaznaczę że choć tematów o chłodzeniu było dużo to nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie). Może opowiem jak było: podczas jazdy rozerwało mi króciec przy głowicy ten z czujnikami zmieniłem tenże króciec ale okazało się że termostat nie puszcza dużego obiegu (stwierdziłem że to było przyczyną że rozwaliło króciec) więc zmieniłem termostat. Przed założeniem sprawdziłem czy się otwiera i jak najbardziej był sprawny. Więc skręciłem wszystko, układ zalałem i odpowietrzyłem ale dalej tak jakby nie było dużego obiegu, wszystkie węże sztywnieją. Tylko jeden na dole od chłodnicy cały czas zimny nawiew z nagrzewnicy ciepły choć po dużo dłuższym czasie niż dotychczas. Jeszcze zaobserwowałem że płyn w zbiorniczku podnosi się powiedzmy o dużo za dużo i opada nawet przed osiągnięciem mniej niż 50 stopni. Co robić żeby wszystko wróciło do normy??

Thauri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thauri » 26 kwie 2011, 19:04

Według mnie układ chłodzenia nie jest poprawnie odpowietrzony.Odpowietrz go.
Sprawdź węże do nagrzewnicy czy przypadkiem jeden z nich nie jest zimny być może tam masz powietrze .Przy odpowietrzaniu robię to dotąd aż oba węże chłodnicy będą gorące i włączy się wentylator.Jeśli dopływu /odpływu z nagrzewnicy nie daje się odpowietrzyć czasami ściągam ostrożnie z nagrzewnicy tego węża, który jest zimny ale oczywiście powoli i nie do końca w rękawicach i z zachowaniem ostrożności.Po prostu jak się pojawia płyn to natychmiast dosuwam go na swoje miejsce z końca rurki nagrzewnicy.

gofer_nt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gofer_nt » 26 kwie 2011, 19:13

Tak właśnie robiłem od samego początku miałem odkręcony odpływ z nagrzewnicy i zaraz jak leci płyn zakładam na króciec także powinien być dobrze odpowietrzony...ale tak czy inaczej odpływ nie nagrzewa się do temperatury reszty węży...

Thauri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thauri » 26 kwie 2011, 19:28

Czyli rozumiem,że odpływ z nagrzewnicy nie nagrzewa się do temp reszty węzy?

Ps zaglądnij na PW

[ Dodano: 2011-04-28, 09:22 ]
Wniosek z tematu- padła pompa wodna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl