Audio w b4 avant
jeśli chodzi o wygłuszenie możesz wybrać maty wygłuszeniowe ale trochę wychodzi za to siana alternatywą jest masa bitumiczna w Castoramie rolka 30cmx10m starczy na przednie drzwi na tył powinna starczyć rolka 15x10m gdyż tylna powierzchnia jest lżejsza co do przednich drzwi to warto wykonać stelaż choć by z profili do płyt regibsowych głównie po to by mieć do czego przymocować matę gdyż powierzchnia ,,dziury" nie zabudowanej blachą jest sporawa ja polecił bym od razu kupienie więcej maty i wyklejenie bagaja. mata 30cmx10m koszt ok 140zł 20cmx10m ok 90zł
Tak Hertze występują w 130mm. Kup te ESKi z linku, lub napisałem Ci wyżej U-Dimension EL COMP 5 są tańsze ale lepsze niż ESK.Yomul pisze:Glosniki tyl - hm wlasnie co na tyl , a te nie byly by ?
http://allegro.pl/hertz-e...1573230010.html
tylko 135 nie ma , sa tylko 130 ) czy to HSK , ESK .... itd
Co do przewodów:
Widzę że chcesz podłączyć głośniki pod samo radio. Od razu Ci mowię ze to nie zagra tak jak należy więc kup jakiekolwiek przewody 2x1,5mm2 z miedzi OFC. Jak bedziemy myśleć o wzmacniaczu\wzmacniaczach to przy okazji przerobimy przewody i kable.
No to skoro sa lepsze to wezme te Dimension tylko od razu taka sprawa nie beda sie gryzly ze soba te obie marki ? Hertz z Dimension ? Ale jesli polecasz to wezme te Dimensiony
To jak bym narazie podlaczal wszysto do kupy ( bez skrzynki ) to wystarczy narazie 1 wzmacniacz prawad ? Jesli tak to jaki polecacie ? Jest i sporo wiec nie wiem czym mam sie kierwowac przy wyborze
co do wygluszania to powiem tak skoro laduje troche kasy w CA to chcialbym zeby to ladnie gralo wiec i wygluszenie by sie przydalo wmiare konkretne, przynajmniej ja mam takie zdanie
z mat to jakie byscie polecali ?
To jak bym narazie podlaczal wszysto do kupy ( bez skrzynki ) to wystarczy narazie 1 wzmacniacz prawad ? Jesli tak to jaki polecacie ? Jest i sporo wiec nie wiem czym mam sie kierwowac przy wyborze
co do wygluszania to powiem tak skoro laduje troche kasy w CA to chcialbym zeby to ladnie gralo wiec i wygluszenie by sie przydalo wmiare konkretne, przynajmniej ja mam takie zdanie
z mat to jakie byscie polecali ?
Marki zazwyczaj, się nie gryżą tylko charakterystyki głośników nie chca ze soba współgrać ale w tym przypadku bedzie dobrze.Yomul pisze: No to skoro sa lepsze to wezme te Dimension tylko od razu taka sprawa nie beda sie gryzly ze soba te obie marki ? Hertz z Dimension ? Ale jesli polecasz to wezme te Dimensiony
Tak wystarczy Ci wzmacniacz 4kanałowy dla głośników przednich kanał 1 i 2 oraz kanał 3 i 4 dla głośników tylnych. Ze wzgledu ze bedzie to wzmacniacz juz docelowy, proponuje zakupic jakąś bombe dynamiczną czyli genialny i niedoceniany RODEK R4100N. Bardzo dobrze wkomponuje sie w sylwetke i charakter 9855erki i Hertze będą mu posłuszne bo potrzebują sztywnego homonta.To jak bym narazie podlaczal wszysto do kupy ( bez skrzynki ) to wystarczy narazie 1 wzmacniacz prawad ? Jesli tak to jaki polecacie ? Jest i sporo wiec nie wiem czym mam sie kierwowac przy wyborze
rodek-r4100n
Tutaj mozemy juz wdepnąć w temat okablowania biorąc pod uwage przyszły wzmak pod suba...
Zasilanie:
+ 25mm2 5,5m
- 25mm2 5,5m
Bezpiecznik ANL puki co 50A przy dołączeniu drugiego wzmaka wartosc amperażu wzrosnie więc trzeba bedzie go wymiwnić
Sygnał:
4rca\4rca conajmniej potrójnie ekranowane dla wzmaka pod głosniki.
2rca\2rca pod wzmaka dla suba.
Pojawiła sie ostatnio firma Kicx która jakością dorównuje Hi Endowej pułce
i te przewody warto wybrać bo płacisz za przewód a nie za markę tak jak jest to w przypadku prolinca czy sinusliva.
Przewody głośnikowe:
2x2,5mm na szt. długosci jednakowe dla kazdej strony od zacisków wzmacniacza do zwrtotnic głośników. Przewody miedzy zwrotnicą a wooferem powinny byc jak najkrótsze. przewód miedzy zwrotnicą a tweeterem 2x0,5 - 1mm2 równiez jednakowej długosci dla kazdej ze stron.
Wybebeszasz drzwi do gołej blachy czyli wywalasz tapicerkę, blok blachy z mechanizmem szyby itd. blache dokładnie czyscisz rozpuszczalnikiem lub zmywaczem lakierniczym. wyklejasz szczelnie matami za pomoca opalarki lub mocnej suszarki górę, boki, płaszczyzne i dół wnęki. z tym, że nie mozesz zapomniec o odprowadzaniu wody z wneki. Doł musisz wykleic w ten sposób aby nie zasłonic odpływów i zapewnic swobodny przepłtw wody po dnie wnęki. Na tak przygotowana blache montujesz spowrotem blok z szybą. Wszystkie otywory technologiczne wypełniasz skrawkami blachy na klej lub nity nigdy wkrety.ma zostac tylko otwór na ciegno klamki, zamka i przewody sterowania szybami lub korbę oraz otwór na głośnik z pierscieniem dopasowany w ten sposób zeby jak najscislej pasował do tapicerki w której zamontujesz panel z głosnikiem. Przed założeniem tapicerki wyklejasz cała powierzchnie blachy w tym miejsca ktore zaslkepiłes blacha. Musi powstac jak najbardziej szczelna i sztywna komora. Wszystkie ciegna demontujuesz i oprawiasz rurka termokurczliwą kilkakrotnie. Ma to wygladac mniej wiecej tak, tyle ze w twoim przypadku głosnik znajdzie sie dopiero na tapicerce a nie pod nią.Yomul pisze:co do wygluszania to powiem tak skoro laduje troche kasy w CA to chcialbym zeby to ladnie gralo wiec i wygluszenie by sie przydalo wmiare konkretne, przynajmniej ja mam takie zdanie
To akurat fotki z golfa drugiego. Efekt ma byc analogiczny z tym, że ty wypełniasz matami równnież wnęke drzwi. Miedzy tymi operacjami nie mozesz zapomniec o przepuszczeniu przewódów audio zamocowaniu ich tak zeby nie hałasowały i zamontowaniu zwrotnicy, tak aby był do niej dostęp. Albo zamontować je dopiero w panelu tak jak tutaj:
Mozesz uzyc jakiejkolwiek maty dekarskiej z folia aluminiową w rolkach tak jak pisał mezik0
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 15:08 przez Pep000, łącznie zmieniany 1 raz.
Kable zasilajace:
w kable zasilajace , jakie itp , to chyba nie bedziemy sie wglebiac bo to chyba sprawa oczywista , chyba ze jest jakas roznica to prosze o propozycje
Kable sygnalowe: - kable laczace ( co z czym ) ...... ???
nie do konca rozumiem ten skrot ( wydaje mi sie ze tu chodzi o ilosc chinch na strone )
2rca\2rca ?
czyli po 1 przewodzie dla kazdej zwrotnicy ?
kicx-rca-06
czy kable glosnikowe rowniez maja byc jak najkrotsze ?
i tak dla pewnosci to sa kable ktore lacza radio z glosnikami ? Jesli tak to ktoredy maja byc puszczone w samochodzie ? bo 3ba bedzie je w miare mozliwosci odseparowac od kabli zasilajacych
Kable glosnikowe: - kable laczace wzmacniacz ze zwrotnicami ?
jakiej konkretnej firmy ? To sa kable bez zakonczenia ktore laczymy poprzez przykrecenie ich w odpowiednie miejsce ( wzmak/zwrotnice) zgadza sie ? Tak samo jak wyzej , ktoredy maja byc puszczone w samochodzie ?
Co do kabli pod wzmaka to przeczytalem posta wiec z tym raczej nie bedzie dylematu , ktoredy puscic przewody.
Co do wygluszenia to oprocz drzwi to co powinienem jeszcze wygluszyc aby uzyskac dobry efekt ? ( najlepiej by bylo jak bym calosc wygluszyl ale wiadomo tu chodzi o koszta )
Wroce jeszcze na sec do montazu glosnikow , gdzie zamontowac 2ga pare tweeterow ? w tylnie drzwi ? przednie ? czy moze w podszybie ? Tweetery z tego co wiem to powinny byc maksymalnie skierowane w kierunku sluchacza wiec mam mala banie gdzie mam je zamontowac
w kable zasilajace , jakie itp , to chyba nie bedziemy sie wglebiac bo to chyba sprawa oczywista , chyba ze jest jakas roznica to prosze o propozycje
Kable sygnalowe: - kable laczace ( co z czym ) ...... ???
nie do konca rozumiem ten skrot ( wydaje mi sie ze tu chodzi o ilosc chinch na strone )
4rca\4rca ?Pep000 pisze:Sygnał:
4rca\4rca conajmniej potrójnie ekranowane dla wzmaka pod głosniki.
2rca\2rca pod wzmaka dla suba.
2rca\2rca ?
czyli po 1 przewodzie dla kazdej zwrotnicy ?
kicx-rca-06
czy kable glosnikowe rowniez maja byc jak najkrotsze ?
i tak dla pewnosci to sa kable ktore lacza radio z glosnikami ? Jesli tak to ktoredy maja byc puszczone w samochodzie ? bo 3ba bedzie je w miare mozliwosci odseparowac od kabli zasilajacych
Kable glosnikowe: - kable laczace wzmacniacz ze zwrotnicami ?
jakiej konkretnej firmy ? To sa kable bez zakonczenia ktore laczymy poprzez przykrecenie ich w odpowiednie miejsce ( wzmak/zwrotnice) zgadza sie ? Tak samo jak wyzej , ktoredy maja byc puszczone w samochodzie ?
Co do kabli pod wzmaka to przeczytalem posta wiec z tym raczej nie bedzie dylematu , ktoredy puscic przewody.
Co do wygluszenia to oprocz drzwi to co powinienem jeszcze wygluszyc aby uzyskac dobry efekt ? ( najlepiej by bylo jak bym calosc wygluszyl ale wiadomo tu chodzi o koszta )
Wroce jeszcze na sec do montazu glosnikow , gdzie zamontowac 2ga pare tweeterow ? w tylnie drzwi ? przednie ? czy moze w podszybie ? Tweetery z tego co wiem to powinny byc maksymalnie skierowane w kierunku sluchacza wiec mam mala banie gdzie mam je zamontowac
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 15:09 przez Yomul, łącznie zmieniany 1 raz.
Kable zasilające:
2 odcinki przewodu o przekroju zyły 25mm2 najlepiej różnego koloru dla rozróżnienia plusa i minusa. Te przewody podłączasz do aku i odpowiednio plus wzmacniacza i masa czyli minus. Tu niema znaczenia jakość, najważniejszy jest przekrój i jakość styków. ma to być przewód z jakiejkolwiek miedzi. Połączenia te realizujesz za pomocą konektorów zaciskowych lub lutowanych typu oczkowego dla aku i walcowego dla wzmacniacza.
Kable sygnałowe:
Potocznie zwane czinczami. Łączą radio ze wzmacniaczem.
Przewód 4rca\4rca to taki:
kicx-rca-06
Uzyjesz go do podłączenia kanałów 1,2,3,4 z radia do wzmacniacza.
Drugi przewód 2rca\2rca posłuzy do podłączenia suba wygląda on tak:
http://allegro.pl/kicx-rca-05-najwyzsza ... 56784.html
Nie rozmawialismy jeszcze o wzmacniaczu pod suba, ale wiemy ze bedziesz go miał wiec warto go przeciągnąc od razu razem z resztą.
Przewody głośnikowe:
Są to odcinki przewódów które łączą bezposrednio wzmacniacz ze zwrotnicami. Potrzebujesz 4 szt takich przewodów 2 dłuższe do podłączenia zwrotnic w przednich drzwiach i 2 krótsze dla zwrotnic w drzwiach tylnych. Następnie takimi samymi przewodami musisz wykonać łączenie zwrotnicy z wooferem i one powinny byc jak najkrótsze czyli odległolśc miedzy zwrotnica a wooferem powinna byc jak najmniejsza. Odcinki również powinny być jednakowej długości dla pary tylnej i przedniej. Po tym zabiegu łączysz tweetery ze zwrotnicami ale przewodem juz o mniejszym przekroju tak jak pisałem wyzej. Tweetery z przedniego zestawu montujesz w słupkach przednich i tu foto:
Tweetery tynle łaczysz ze zwrotnicami w drzwiach tylnych i montujesz obok klamki tak ja to było fabrycznie w niektórych b4.
Przewód wzmacniacz\zwrotnica i zwrotnica\woofer 2x2,5mm2
Przewód zwrotnica\tweeter 2x0,5mm2
Przewody zasilające akumulator\wzmacniacz (przekrój ten sam 2 różne kolory)
Co do firm dla przewodów głośnikowych nie ma znaczenia ważne zeby były zrobione z miedzi OFC ewentualnie cynowanej ale nie koniecznie.
Przewody zasilające puszczasz prawym torem pod listwą i tam juz nic wiecej nie wkładasz. Przewody sygnałowe z radia do wzmaków lewym torem pod listwa ze wzgledu na pompe paliwa z prawej powodującą zakłucenia. przewody głośnikowe tunelem srodkowym gdzie dzielisz je na drzwi tyle i drzwi przednie. RADIO SŁUŻY TYLKO DO NADANIA SYGNAŁU DLA WZMACNIACZY WIĘC NIE PODŁĄCZASZ POD NIE ŻADNYCH GŁOŚNIKÓW.
w razie wątpliwości pisz śmiało.
2 odcinki przewodu o przekroju zyły 25mm2 najlepiej różnego koloru dla rozróżnienia plusa i minusa. Te przewody podłączasz do aku i odpowiednio plus wzmacniacza i masa czyli minus. Tu niema znaczenia jakość, najważniejszy jest przekrój i jakość styków. ma to być przewód z jakiejkolwiek miedzi. Połączenia te realizujesz za pomocą konektorów zaciskowych lub lutowanych typu oczkowego dla aku i walcowego dla wzmacniacza.
Kable sygnałowe:
Potocznie zwane czinczami. Łączą radio ze wzmacniaczem.
Przewód 4rca\4rca to taki:
kicx-rca-06
Uzyjesz go do podłączenia kanałów 1,2,3,4 z radia do wzmacniacza.
Drugi przewód 2rca\2rca posłuzy do podłączenia suba wygląda on tak:
http://allegro.pl/kicx-rca-05-najwyzsza ... 56784.html
Nie rozmawialismy jeszcze o wzmacniaczu pod suba, ale wiemy ze bedziesz go miał wiec warto go przeciągnąc od razu razem z resztą.
Przewody głośnikowe:
Są to odcinki przewódów które łączą bezposrednio wzmacniacz ze zwrotnicami. Potrzebujesz 4 szt takich przewodów 2 dłuższe do podłączenia zwrotnic w przednich drzwiach i 2 krótsze dla zwrotnic w drzwiach tylnych. Następnie takimi samymi przewodami musisz wykonać łączenie zwrotnicy z wooferem i one powinny byc jak najkrótsze czyli odległolśc miedzy zwrotnica a wooferem powinna byc jak najmniejsza. Odcinki również powinny być jednakowej długości dla pary tylnej i przedniej. Po tym zabiegu łączysz tweetery ze zwrotnicami ale przewodem juz o mniejszym przekroju tak jak pisałem wyzej. Tweetery z przedniego zestawu montujesz w słupkach przednich i tu foto:
Tweetery tynle łaczysz ze zwrotnicami w drzwiach tylnych i montujesz obok klamki tak ja to było fabrycznie w niektórych b4.
Przewód wzmacniacz\zwrotnica i zwrotnica\woofer 2x2,5mm2
Przewód zwrotnica\tweeter 2x0,5mm2
Przewody zasilające akumulator\wzmacniacz (przekrój ten sam 2 różne kolory)
Co do firm dla przewodów głośnikowych nie ma znaczenia ważne zeby były zrobione z miedzi OFC ewentualnie cynowanej ale nie koniecznie.
Przewody zasilające puszczasz prawym torem pod listwą i tam juz nic wiecej nie wkładasz. Przewody sygnałowe z radia do wzmaków lewym torem pod listwa ze wzgledu na pompe paliwa z prawej powodującą zakłucenia. przewody głośnikowe tunelem srodkowym gdzie dzielisz je na drzwi tyle i drzwi przednie. RADIO SŁUŻY TYLKO DO NADANIA SYGNAŁU DLA WZMACNIACZY WIĘC NIE PODŁĄCZASZ POD NIE ŻADNYCH GŁOŚNIKÓW.
w razie wątpliwości pisz śmiało.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 15:10 przez Pep000, łącznie zmieniany 1 raz.
Są conajmniej trzy mozliwosci optymalnego ustawienia tweeterów
1: W lusterko wsteczne (rozproszenie sceny muzycznej)
2: skierowane w twarz słuchacza (wysoka szczegółowość ale niekiedy drażliwość, dźwięk bardzo punktowy)
3: skierowane w twarz słuchacza ale w taki sposob ze tweeter z prawej strony gra w twarz kierowcy a tweeter lewy w twarz pasazera czyli cos w kształcie litery X(skupienie sceny muzycznej).
Na zdjeciu widac akurat ustawienie w lusterko wsteczne ale przekrecenie w dół spowoduje ukierunkowanie w twarz kierowcy.
Umiejscowienie tweetera na wysokosci uszu wywodzi sie z Audio domowego i tam gra ogromna role gdyż tweeter znajduje sie blizej głosnika srednio lub srednionisko tonowego i wywiera duży wpływ na roznoszenie się dźwięku. W autach mamy doczynienie z zupełnie innym modelem akustycznym wnetrza oraz rozmieszczeniem głośników, więc umiejscowienie tweetera niema juz tak wielkiego znaczenia dlatego słupki przyjęto za najbardziej optymalą dla nich pozycje ze wzgledów zarówno akustycznych jak i estetycznych.
Także nie przejmuj sie Tomaszu ze probuje cie wprowadzić w błąd bo wiem co piszę.
1: W lusterko wsteczne (rozproszenie sceny muzycznej)
2: skierowane w twarz słuchacza (wysoka szczegółowość ale niekiedy drażliwość, dźwięk bardzo punktowy)
3: skierowane w twarz słuchacza ale w taki sposob ze tweeter z prawej strony gra w twarz kierowcy a tweeter lewy w twarz pasazera czyli cos w kształcie litery X(skupienie sceny muzycznej).
Na zdjeciu widac akurat ustawienie w lusterko wsteczne ale przekrecenie w dół spowoduje ukierunkowanie w twarz kierowcy.
Umiejscowienie tweetera na wysokosci uszu wywodzi sie z Audio domowego i tam gra ogromna role gdyż tweeter znajduje sie blizej głosnika srednio lub srednionisko tonowego i wywiera duży wpływ na roznoszenie się dźwięku. W autach mamy doczynienie z zupełnie innym modelem akustycznym wnetrza oraz rozmieszczeniem głośników, więc umiejscowienie tweetera niema juz tak wielkiego znaczenia dlatego słupki przyjęto za najbardziej optymalą dla nich pozycje ze wzgledów zarówno akustycznych jak i estetycznych.
Także nie przejmuj sie Tomaszu ze probuje cie wprowadzić w błąd bo wiem co piszę.
No pep00 bardzo dobrze piszę tweetery się właśnie tak montuje ja mam opcje w twarz kierowcy jak w punkcie 2 i faktycznie nie kiedy jest drażliwy co do tyłu oryginalnie syki były montowane pare cm pod klamką u siebie zamontowałem obok klamki zaraz i ustawiłem podobnie jak z przodu na twarze i radził bym zrobić podobnie bo po 1ierwsze jest trochę wyżej i jak by tego było mało fajnie wygląda bo sie z klamką komponuje;)
tak tylko zapytalem dla pewnosci widze ze kumasz baze wiec ci wierze i nie neguje Twojej wiedzy ) to zamontuje je jak napisal Pep000 z tym ze wybiore wariant 3 , bo dosc czesto jezdze z moja 2ga polowka wiec chcialbym zeby i ona cos z tego miala nie moge byc egoista przeciez xD
To w takim razie czas na konkrety a mianowicie czas na zakupy ) zaraz wlanczam allegro i biore wsio co mi bedzie potrzebne
Tak z ciekawosci zapytam jeszcze , bedzie to gralo ? czy tak sobie. Oczekuje powaznej odpowiedzi
To w takim razie czas na konkrety a mianowicie czas na zakupy ) zaraz wlanczam allegro i biore wsio co mi bedzie potrzebne
Tak z ciekawosci zapytam jeszcze , bedzie to gralo ? czy tak sobie. Oczekuje powaznej odpowiedzi
Zakupienie komponentów i wrzucenie je do auta to nie wszystko. Duży wpływ na efekt bedzie miała sumienność wygłuszenia i wykonania wszystkich połączeń elektrycznych. Następną kwestią jest odpowiednia kalibracja i wysterowanie wzmacniacza i tym zajmiemy sie jak juz wszystko znajdzie sie w aucie (bedzie potrzebny multimetr).
Co do jakości dźwięku bedziesz bardzo zadowolony, zabraknie tych najnizszych częstotliwości, więc z jajami zagra to dopiero z subem, po tej operacji gwarantuję ci, że popuścisz
Co do jakości dźwięku bedziesz bardzo zadowolony, zabraknie tych najnizszych częstotliwości, więc z jajami zagra to dopiero z subem, po tej operacji gwarantuję ci, że popuścisz
ok nie ma sprawy , potem sie to gdzies wrzuci , zeby inni mogli tez skorzystac
ok dosc juz gadania , czas brac sie do roboty
jesli chodzi o podlaczenie elektroniczne to chyba bedzie to najlatwiejsze dla mnie , czemu ? wkoncu studiuje elektrotechnike
akuratnie jestem w posiadaniu multimetru
[ Dodano: 2011-05-03, 00:02 ]
co do wygluszania to jakich mat najlepiej wybrac ? jakich producentow ?
najlepiej jakbyscie podali jakies linki do auckj/sklepw
ok dosc juz gadania , czas brac sie do roboty
jesli chodzi o podlaczenie elektroniczne to chyba bedzie to najlatwiejsze dla mnie , czemu ? wkoncu studiuje elektrotechnike
akuratnie jestem w posiadaniu multimetru
[ Dodano: 2011-05-03, 00:02 ]
co do wygluszania to jakich mat najlepiej wybrac ? jakich producentow ?
najlepiej jakbyscie podali jakies linki do auckj/sklepw