Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 1.8s automat] "Wyskakuje" bieg po zatrzyman

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
esen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 1.8s automat] "Wyskakuje" bieg po zatrzyman

Post autor: esen » 30 kwie 2011, 08:25

Witajcie ponownie,

Szukałem tematu w wyszukiwarce, ale niestety nie znalazłem nic. Jeśli było to nie rzucajcie kamieniami ;).

Mam skrzynię automatyczną po wymianie. Wyjęta z dawcy 80 B3 1.6 z podobnego roku (88 - 89). Wszystko było cacy (oprócz tego, że na zimnym silniku mam jakby dziurę w gazie, tzn. przy delikatnym dociśnięciu gazu przyśpiesza, potem długo nic i prawie grzy maksymalnym wychyleniu przepustnicy przyśpiesza znowu), ale od tygodnia mam dziwną przypadłość. Najpierw tylko czasami objawiającą się, teraz coraz częściej.

Otóż, przy zimnym silniku (aż do temperatury roboczej - poniżej 90 st. C) po zatrzymaniu samochodu, szczególnie z większych prędkości (z trzeciego biegu, ale z drugiego też, tylko rzadziej) wyskakuje mi bieg na 3 do 5 sekund. Wygląda to tak jakbym na te 3, 5 sekund po prostu przestawił bieg na N (auto toczy się), potem bieg sam wskakuje.

Szybciej wskakuje przy dodaniu gazu. Często przy dynamicznym zatrzymaniu i ruszeniu (na skrzyżowaniu np.) łapie mnie zdziwienie bo nie mam biegu. Po dodaniu gazu (jak normalnie przy ruszaniu) bieg wskakuje ale z nieprzyjemnym stukiem.

Prosiłbym o jakieś sugestie, bo cały internet przeszukałem i nic na ten temat nie znalazłem.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mechatomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mechatomek » 05 maja 2011, 09:20

kolego a wymieniałeś olej w skrzynii? ja tak miałem w golfie II mojej matki, też automat, wymieniłem olej na nowy, do tego filterek oleju i oczywiście nowa uszczelka pod misę. Teraz autko śmiga jak wściekłe a wcześnie myślał co najmniej 5 sekund zanim ruszał, z każdej górki się chciał staczać, w czasie jazdy na zimnym silniku też tak miał że przy przerzucaniu z 1 na 2 zachowywał się jakby wskakiwało N. wszystkie obawy ustąpiły po wymianie oleju i filtra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl