otoz jutro mam zamiar wymieniac tarcze z tylu oraz klocki, poniewaz juz w zasadzie ich nie ma ( poprzedni wlasciciel delikatnie mowiac zaniedbal tamat ).
w zwiazku z tym.
czy sa jakies problemy przy wymienianiu tego jakies sruby ktore nie chca sie odkrecic itp.
po zdjeciu kola sruba ktora przykrecona jest tarcza jest zaslonieta takim polokraglym czyms.
jak to zdjac aby dostac sie do sruby ( nie wiem czy to sie zbija czy jakos odkreca czy jak ).
gdzie tam znajduje sie czujnik abs ( pytam aby go nie uszkodzic ).
wydaje mi sie ze wchodzi z tylu w piaste ale nie wiem czy to jest to.
z gory dzieki
[ b3 2.0 3A ] wymiana tarcz tylnych pytania
odkręcasz zacisk to są dwie śruby chyba 15, klocki już masz w reku.
Dalej kolejne dwie śruby od jarzma hamulca te to chyba są torxy dobry dostęp masz z kanału, pewnie są zapieczone wiec psiknij wd40 czy coś podobnego.
Przetrzyj je druciana szczotka dobrze nabij i odkręć.
Składamy w odwrotnej kolejności , ja mam wersje bez abs`u.
do boju <ok>
Dalej kolejne dwie śruby od jarzma hamulca te to chyba są torxy dobry dostęp masz z kanału, pewnie są zapieczone wiec psiknij wd40 czy coś podobnego.
Przetrzyj je druciana szczotka dobrze nabij i odkręć.
Składamy w odwrotnej kolejności , ja mam wersje bez abs`u.
do boju <ok>
na zacisku masz śrubki na klucz 13 a od wewnątrz masz regulatory na klucz15 które musisz chwycić żeby odkręcić zaciski.
jarzma masz na imbus 7 jak nie masz nasadowych to nawet nie próbuj się męczyć zwykłymi bo obrobisz tylko imbusa i później w ogóle nie odkręcisz.
ABS niema nic do rzeczy do zacisków. także niema co zepsuć.
jarzma masz na imbus 7 jak nie masz nasadowych to nawet nie próbuj się męczyć zwykłymi bo obrobisz tylko imbusa i później w ogóle nie odkręcisz.
ABS niema nic do rzeczy do zacisków. także niema co zepsuć.
okej. udalo sie rozebrac bez wiekszych problemow ( sila * ramie ).
okazalo sie jeden tloczek do wywalenia bo juz mial wżery dość mocne, no i te gumy w ktorych schowane sa tloczki byly porozrywane wiec mała stoi rozebrana i w poniedzialek bede skladal.
a nie wiecie moze czy da sie jakos ,, na sucho '' sprawdzic czujniki od abs?
okazalo sie jeden tloczek do wywalenia bo juz mial wżery dość mocne, no i te gumy w ktorych schowane sa tloczki byly porozrywane wiec mała stoi rozebrana i w poniedzialek bede skladal.
a nie wiecie moze czy da sie jakos ,, na sucho '' sprawdzic czujniki od abs?
wiem wiem. plyn tez bede wymienial takze itak bede musial odpowietrzyc <ok>
[ Dodano: 2011-05-07, 22:13 ]
misja zakonczona.
wszystko sie udalo wymienic bez wiekszych klopotow.
niestety tloczek - 65 zl a gumki w calych zestawach po 30 zl jeden ;/
odpowietrzalem juz dwa razy ale chyba jeszcze bede musial bo cos mietki pedal mam.
[ Dodano: 2011-05-07, 22:13 ]
misja zakonczona.
wszystko sie udalo wymienic bez wiekszych klopotow.
niestety tloczek - 65 zl a gumki w calych zestawach po 30 zl jeden ;/
odpowietrzalem juz dwa razy ale chyba jeszcze bede musial bo cos mietki pedal mam.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80