Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8 RU] brak podświetlenia zagarów

ODPOWIEDZ
juniorK23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8 RU] brak podświetlenia zagarów

Post autor: juniorK23 » 30 kwie 2011, 19:03

Witam, kolejny raz mam problem z moją B3, Nie ma podświetlenia zegarów, kontrolki nie świecą się , nie działa prędkościomierz i obrotomierz, jedyne co świeci to kierunkowskazy i gdy włączę długie to świeci kontrolka od ręcznego . Świateł biegu wstecznego nie ma, radio nie działa, cały czas przepala bezpiecznik nr. 12 pozostałe bezpiecznik są w porządku. Żarówki również są dobre, auto odpala. Proszę o pomoc.

Radio już działa.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 10:34 przez juniorK23, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2011, 10:35

Szukałbym gdzieś jakiegoś zwarcia. Wiem że łatwo powiedzieć, ale jeśli ciągle pali ci bezpiecznik to bankowo jest jakieś zwarcie.

juniorK23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: juniorK23 » 02 maja 2011, 13:52

Wiem,że gdzieś jest zwarcie problem w tym,że nie mogę znaleźc gdzie. Nic tam za tym licznikiem nie widac, zauważyłem,że gdy włączę zapłon światła awaryjne przestają migac. A jeszcze jedno ile kostek ma byc podpiętych do licznika, mam wpięte 2 żółtą i niebieska jest miejsce jeszcze na jedna ale nigdzie nie mogę znaleźc kostki pasującej do niej.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2011, 13:55

Kostki są dwie, tak jak opisałeś. Jeśli masz termometr w licznikach to dochodzi jeszcze jedna kostka. No i jeśli jest AutoCheck to tam też jest chyba kostka dodatkowa.

PS: Zwarcie nie musi być bezpośrednio przy liczniku. Z tego co pamiętam to całe podświetlanie konsoli jest chyba na jednym obwodzie + chyba podświetlanie tablicy z tyłu. Sprawdź wiązkę idącą w klapie, tam kable lubią się uwalić.

juniorK23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: juniorK23 » 02 maja 2011, 13:56

A jest taka możliwośc ze stacyjka robi zwarcie?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 02 maja 2011, 14:33

juniorK23 pisze:gdy włączę długie to świeci kontrolka od ręcznego
takie czy podobne zachowanie kontrolek wystepuje gdy nie wpieta jest jedna z kostek zolta i niebieska, one sa najwazniejsze, wszystkie przekazniki pod kierownica stosownie do twojego wyposazenia musza byc wpiete, mozesz je wyjac i wlozyc z powrotem to poprawia ich stycznaosc (wyciera sie utlenienie pinow) jesli nie lacza piny przekaznikow z instalacja to tez zapalaja sie lampki te co nie trzeba w liczniku
juniorK23 pisze:ze stacyjka robi zwarcie?
stacyjka podaje plusy i nic wiecej albo ich poprostu nie podaje
juniorK23 pisze:gdy włączę zapłon światła awaryjne przestają migac
na to ma wplyw stacyjka i bodajze przekaznik styku X
radio i wsteczny tak jak Labiel pisze ze wiazka klapy do przejrzenia

juniorK23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: juniorK23 » 02 maja 2011, 16:03

Jeżeli chodzi o kable do klapy są w porządku, sprawdzałem już je. Radio już działa coś musiało nie łączyc. Po włożeniu bezpiecznika 12 kontrolki świecą się ale tylko przez sekundę, pali bezpiecznik i znowu gasną.

[ Dodano: 2011-05-06, 12:18 ]
Witam ponownie! Udało mi się znależc zwarcie, bezpiecznika już nie pali. Zegary działają ale brak jest podświetlenia i kontrolki świecą jak im się podoba, nie świeci ładowanie akumulatora pomimo tego ,że jest ładowanie , wraz z awaryjnymi świeci kontrolka oleju, zamiast kontrolki świateł drogowych świeci kontrolka od ręcznego i takie inne cuda. Co może byc nie tak? Jakieś poprzepalane ścieżki w liczniku czy gdzie indziej szukac przyczyny?

[ Dodano: 2011-05-06, 16:50 ]
Który przekaźnik odpowiada za to?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl