Tak jak w temacie mam jeszcze stare 10 cyfrowe numery VIN bez jakichkolwiek liter i nie wiem jak je odczytać
Może był by ktoś w stanie mi pomóc?? Numery VIN to: 8192193145
Bardzo proszę o pomoc :cry:
[b2, 79'] Problem z numerami VIN
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Kiedyś mój znajomy miał podobny problem w mk1 więc trochę o tym wiem.Bartek jeśli dobrze pamiętam to 10 cyfrowy vin wskazuje tylko model pojazdu,rok i numer seryjny.Idzie to tak: pierwsze dwie cyfry to oznaczenie modelu , trzecia cyfra to rok samochodu, a cyfry od 4 do 10 to numer seryjny z czego w latach od 1970 do 1979 czwarta cyfra z kolei to zawsze jest dwa lub trzy...
[ Dodano: 2011-05-02, 00:29 ]
Znalazłem gazetę w której sa opisane numery vin stare i nowe.napisze tylko o co chodzi w tych starych bo jesli chodzi o nowe to w necie jest tego masa...
Co to jest numer vin to każdy wie.numer vin zaczął obowiązywać od 1949 roku.Do roku 1964 określał tylko numer seryjny samochodu.
Od sierpnia 1964 roku aż do lipca 1980 numer vin określał numer seryjny,model i rok produkcji.pierwsze dwie cyfry określały model,trzecia cyfra to rok produkcji,a reszta cyfr to numer seryjny.Tutaj mamy również podział na lata gdyż:
- 1965 - 1969 pojazdy maja vin 9 cyfrowy który jest rozszerzony do 10 cyfr jeśli produkcja przekroczyła milion egzemplarzy.Wtedy cyfra numer 4 w vinie jest zawsze jeden...
- 1970 - 1979 maja zawsze vin dziesięciocyfrowy z czego numer 4 w vinie zawsze jest 2 lub 3
- 1980 jest dziesięciocyfrowy z czego czwarty znak z kolei jest zawsze litera A
- po roku 1980 obowiązuje vin składający się z siedemnastu cyfr...
[ Dodano: 2011-05-02, 00:29 ]
Znalazłem gazetę w której sa opisane numery vin stare i nowe.napisze tylko o co chodzi w tych starych bo jesli chodzi o nowe to w necie jest tego masa...
Co to jest numer vin to każdy wie.numer vin zaczął obowiązywać od 1949 roku.Do roku 1964 określał tylko numer seryjny samochodu.
Od sierpnia 1964 roku aż do lipca 1980 numer vin określał numer seryjny,model i rok produkcji.pierwsze dwie cyfry określały model,trzecia cyfra to rok produkcji,a reszta cyfr to numer seryjny.Tutaj mamy również podział na lata gdyż:
- 1965 - 1969 pojazdy maja vin 9 cyfrowy który jest rozszerzony do 10 cyfr jeśli produkcja przekroczyła milion egzemplarzy.Wtedy cyfra numer 4 w vinie jest zawsze jeden...
- 1970 - 1979 maja zawsze vin dziesięciocyfrowy z czego numer 4 w vinie zawsze jest 2 lub 3
- 1980 jest dziesięciocyfrowy z czego czwarty znak z kolei jest zawsze litera A
- po roku 1980 obowiązuje vin składający się z siedemnastu cyfr...
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ważne że udało się pomóc.z tymi numerami vin są niezłe jaja a co ciekawe nigdzie o tym nic nie pisze.dopiero znalazłem jakąś stara gazetę motoryzacyjną w której był poradnik kupna samochodu i był opisane jak rozszyfrować vin...Złomek80 pisze:Dzięki Łukasz za pomoc komuś też to na pewno się przyda, punkcik poleciał <ok>