Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ALL] Czujniki ciśnienia oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

[B4 ALL] Czujniki ciśnienia oleju

Post autor: Jarewa » 30 kwie 2011, 20:32

Po bardzo dużym szukaniu i czytaniu widziałem na naszej stronie forum że dużo ludzi mówi że jeden czujnik niskiego ciśnienia ma być NC a wysokiego NO Że niby dwa inne I to dużo takich postów jest.

A zaglądając do pinologi AC lub MC. Pin 17-wyłącznik wysokiego ciśnienia. Pin-19 wyłącznik niskiego ciśnienia. Czyli obydwa NC.

Wiec z tego wychodzi że albo ludzie mówią źle albo pinologia kłamie. I kogo słuchać? Bo mi poleciał czujnik wysokiego ciśnienia (biały) i nie wiem bo miałem problemy przy sprawdzaniu.

Po drugie dlaczego MC dynamiczna kontrola ciśnienia oleju nic nie wskazuje na uszkodzony czujnik?

I jeszcze jedno mam kombinowany czujnik niskiego ciśnienia bo jest czarny nie znacie może jakie to ciśnienie tego czujnika o takim kolorze? Bo prawidłowo powinien być niebieski chyba?

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 01 maja 2011, 19:44

Niebieski wysokie ciśnienie powyżej 1,8bar,
Biały niskie ciśnienie 0.3bar.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 02 maja 2011, 19:14

Poszukuje czujnika NC (jak niebieski) ale o ciśnieniu około 0.8bar morze ktoś się spotkał z takim?

I bardzo bym prosił o informacje od użytkowników z silnikami ABT ABK którzy mają dodatkowe wskaźniki. By podli mi wartości ciśnienia przy obrotach 1tyś 2tyś 3tyś 4tyś 5tyś 6tyś. Bardzo był bym wdzięczny :-D

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 03 maja 2011, 08:35

Jarewa pisze:I bardzo bym prosił o informacje od użytkowników z silnikami ABT ABK którzy mają dodatkowe wskaźniki. By podli mi wartości ciśnienia przy obrotach 1tyś 2tyś 3tyś 4tyś 5tyś 6tyś. Bardzo był bym wdzięczny
Dla ABK:

silnik zimny tj do około 50 stopni temp. wody - ciśnienie 5 barów lub więcej już na biegu jałowym (wskazówka leci powyżej 5)

silnik gorący - na jałowym mam 1 bar potem stopniowo wzrasta ciśnienie wraz z obrotami, a przy około 2500 obr ciśnienie osiąga 5 barów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl