[B3 1.6 TD SB] Jazda na ssaniu
[B3 1.6 TD SB] Jazda na ssaniu
Witam. Czy jazda na ssaniu może mieć negatywne konsekwencje dla silnika ?
Wiem, bo byłem u dwóch mechaników. Jeden to typowy diagnosta diesli, pomierzył wszystko i stwierdził, że turbo pada (dmucha 0.4 bara). Pompa, wtryski - ok. "Źle się jeździ" to znaczy nie wchodzi na obroty w ogóle, muszę go brutalnie katować żeby wyprzedzić lub szybko uciec ze skrzyżowania. Generalnie bardzo to niewygodne i niebezpieczne zarazem. Silnik, gdy jest ciepły zapala inaczej niż na zimnym ale ciągle można powiedzieć, że na dotyk.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Nie pytałem czym mierzył tylko jak Na postoju czy podczas jazdy? Który bieg i ile obrotów.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 14:16 przez trepek, łącznie zmieniany 1 raz.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Pomyśl troszkę, podczas jazdy masz dodatkowe ciśnienie w dolocie, pęd powietrza itp
0.4 bar na postoju to nie tragedia, te silniki mają doładowanie między 0.6-0.8 bar podczas jazdy.
Zmierz kąt wtrysku, ciśnienie wewnętrzne w pompie na zimnym/ciepłym silniku. Sprawdź też luz na osi wirnika turbiny i jeśli jest znikomy to zostaw turbo w spokoju (ewentualnie zwiększ ciśnienie doładowania lekko).
Aha, zmień tego "specjalistę" od diesli, bo to, że wie gdzie się mierzy ciśnienie doładowania wcale nie oznacza, że wie JAK się mierzy.
EDIT:
Szykuj się, że tłoczek w pompie do wymiany.
0.4 bar na postoju to nie tragedia, te silniki mają doładowanie między 0.6-0.8 bar podczas jazdy.
Zmierz kąt wtrysku, ciśnienie wewnętrzne w pompie na zimnym/ciepłym silniku. Sprawdź też luz na osi wirnika turbiny i jeśli jest znikomy to zostaw turbo w spokoju (ewentualnie zwiększ ciśnienie doładowania lekko).
Aha, zmień tego "specjalistę" od diesli, bo to, że wie gdzie się mierzy ciśnienie doładowania wcale nie oznacza, że wie JAK się mierzy.
EDIT:
Szykuj się, że tłoczek w pompie do wymiany.