[80 B4] Gwiżdżąca turbina
[80 B4] Gwiżdżąca turbina
Panowie mam otóż to taki problem że gwiżdże mi turbina szczególnie na zimnym silniku gwizd zaczyna się około 1800 obr ja jakoś nigdy do tego uwagi nie przywiązywałem bo dolot i wydech cały na wirniku turbiny luzy w normie mocy też nie brakuje lecz dziś kolega przez godzinę mi tłumaczył że skoro gwiżdże to znaczy że mam już rozwalony wirnik turbiny i że już nastąpi jej koniec choć gwiżdże mi już od ponad roku
czy może ktoś mi objaśnić ile jest prawdy w tym co dziś usłyszałem
z góry dzięki za pomoc
Darek
czy może ktoś mi objaśnić ile jest prawdy w tym co dziś usłyszałem
z góry dzięki za pomoc
Darek
- Fighter001
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ross pisze:mi gwizda jak startujacy odrzutowie juz od ponad roku i nic sie nie dzieje
A mi nic nie gwizda wychodzi na to że wogóle nie chodzi skoro nie gwizda :mrgreen: a na poważnie ,skoro nie gwizdała i nagle zaczęła gwizdać to coś nie halo, sprawdż jeszcze raz szczelność i czy wirnik nie zostawia śladów na muszlitrepek pisze:Mi gwizda jak w mercedesie sprinterze już dwa lata
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Guzik prawda przy 1800 obrotach nie ma czego upuszczać ,bo jeszcze się zbytnio nie obudziłakrzysiek21_01_1989 pisze:U mnie gwiżdże na zimnym silniku, też tak przy 1600-1800 obr., mój mechanik mi tłumaczył, że działanie zaworu n75 to powoduje, bo zaczyna upuszczać nadmiar powietrza… Nie wiem, ile w tym prawdy
- tokarka606
- Forum Audi 80
Moje też gwizda, a raczej huczy gdzieś w okolicach 1700-1800 obr/min, jak to określił ojciec narzeczonej "chodzi jak tatra" . Większej obelgi na temat swojego auta nie słyszałem :mrgreen: Sprawdzałem turbo: nie wyczuwam większych luzów, śladowe ilości oleju, dolot szczelny. Później jak się wkręci na obroty to turbo gwizda jak turbo, a nie startujący samolot. W dolnym zakresie obrotów jest słaby albo takie odnoszę wrażenie...