[80 B4 1,9 TDI] Twardniejący pedał hamulca
[80 B4 1,9 TDI] Twardniejący pedał hamulca
Witam, z dziwnych powodów pokusiłem się o wymontowanie pompy hamulcowej z serva lecz bez odkręcania przewodów od ABS więc układ nie jest zapowietrzony. Wyjąłem ją, potem zamontowałem uważając aby sworzeń trafił w pompkę, poskręcałem całość i teraz tak, hamulce są jakby ostrzejsze ale do pewnego momentu, pedał bardzo lekko siada i mocno hamuje lecz do pewnego momentu, potem staje się nagle twardy i auto nie chce mocniej hamować ;/ możecie powiedzieć mi gdzie mogłem popełnić błąd?
- karolas123
- Forum Audi 80
No dobra, servo uszczelniłem, nie ma mowy aby była gdzieś nieszczelność i problem wygląda identycznie, przewody sprawdziłem i też nigdzie nie ma załamania, wszystkie wyglądają bardzo dobrze a jednak wciąż jest problem, na początku hamulec jest bardzo ostry i miękki aż do pewnego momentu, potem jest twardy i dalej nie siada, jakby układ był zapowietrzony to siadałby głęboko pedał a tutaj na wysokości 2/3 staje się twardy i nie można go głębiej wcisnąć, nie chcę mocniej pchać żeby czegoś nie uszkodzić. Jakieś pomysły? bo muszę przyznać że mało bezpiecznie się tak jeździ, na początku hamuje bardzo mocno aż dojdzie do momentu że pedał stawia opór i nie da się mocniej zahamować.
@BorysTDI zrobiłem tak jak pisałeś, poheblowałem trochę na szutrach żeby pompa ładnie popracowała, odpowietrzyłem całość solidnie, przepompowałem ~1,5 płynu, fakt, teraz jeśli wcisnę pedał to lepiej hamuje i nawet ABS się włącza na twardej nawierzchni tylko wciąż jest problem z tym, że pedał jest bardzo miękki i czuły, lekko go dotknę i hamuje bardzo mocno. Wciąż pedał aż za lekko można wcisnąć do pewnego stopnia i potem robi się jak skała. Servo szczelne, odpowietrzony układ, przewody drożne..jakieś pomysły?
hamulec syczy w środku
żeby nie zaśmiecać tematu chciałem się dowiedzieć jak to można naprawić a więc - przy hamowaniu mam twardy pedał i przy wciskaniu syczy czasami jak mu dam w piz.e to pedał jest mięki i ostry nie wim czy to syczenie to nie szczelne serwo od środka przy pedale i czy jest jakiś zestaw naprawczy czy coś jest z układem (zapowietrzony) <osohozi>