Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] mam problem z hamulcem ręcznym

ODPOWIEDZ
adrianekk1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] mam problem z hamulcem ręcznym

Post autor: adrianekk1989 » 27 kwie 2011, 00:06

Witam mam prolem z ręcznym. Mam go na bębnach ale od pewnego czasu linka zrobiła sie bardzo luźna... do 1/3 wysokosci podnosi się po prostu bez żadnego oporu... jakby nic go nie trzymalo... przestał dosłownie trzymać na kołach... a na dodatek coś piszczy w lewym bembnie. Nie chce się narazie za to zabierać żeby nie spartolić i liczę na dobrą radę klubowiczów :) w was moja nadzieja :)

PS: przy tylnym prawym kole znajduje się koło belki jakieś małe urządzonko plastikowe z dużą spręzyną. Wszystko tam jest luźne i nie dokręcone czy tak to ma być??

Pozdrawiam wszystkich !

[ Dodano: 2011-05-05, 22:53 ]
TEMAT DO USUNIĘCIA TAK NIKT NIE ODPISAŁ ;)

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 14 maja 2011, 23:29

Witam!!
I jak tam problem rozwiazales??Ja bym sie zabral za ten lewy beben co piszczy bo wyglada na to ze albo pekla ci linka albo sprezynki trzymajace szczeki szlak trafil,a te urzadzenie przy prawym kole jest bodajrze aluminiowe i to chyba sie nazywa silownik sily hamowania czy jakos tak.
Pozdr

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 15 maja 2011, 14:42

To urządzonko nazywa się regulator siły hamowania i jest dość drogie;-) I jest aluminiowy. Odpowiada on za regulacje siły hamowania tylnych kół w zależności od obciążenia samochodu. Sprężyna naciąga wajche na regulatorze i powoduję zmianę ciśnienia płynu idącego do tylnych hamulców a co za tym idzie zmianę siły hamowania. Wg mnie nie ma to wpływu na pracę ręcznego.

Co do ręcznego to mogła się zerwać linka, zapiec ramie na szczęce. Trzeba rozebrać i zobaczyć.

adrianekk1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: adrianekk1989 » 04 cze 2011, 19:39

nie rozwiązałem tego bo byłem w trakcie wymiany alternatora bo sie rozleciał... do tego wahacza sworznia i nowych hamulcow z przodu :) autko zaczyna mi dawac dobrze w kość ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl