[ 80 b4 abk 2.0] -problem z katalizatorem
[ 80 b4 abk 2.0] -problem z katalizatorem
witam szukałem na szukajce ale odpowiedzi nie znalazłem chodzi mi o to czy ktos mi powie jakie sa objawy skonczonego kata ,u mnie jest przejechane grubo poza 200 tys i od jakiegos czasu smierdzi mi benzyna w srodku i na benzynie kopci na czarno z rury,czy to moze byc objawa skonczonego katalizatora ,wyczytałem ze on wytrzymuje 150 tysiecy i jest zepsuty prosze o pomoc,pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011, 09:25 przez Harrikson, łącznie zmieniany 2 razy.
katalizator albo się topi ze względu na nie właściwą pracę silnika albo pęka z różnych względów, jeżeli nie masz "żużlu" w kacie nie dusi Ci samochodu, zawsze równo pracowało nie jest na gaz to na katalizatorze zrobisz 500tyś i więcej wiadomo nie będzie mieć swojej sprawności pod kontem ekologicznym czyli nie będzie dobijać spalin ale będzie sprawny w senie przelotu spalin. Auto może Ci kopcić z wielu względów może mieć już na latane trochę bierze olej albo uszczelka się kończy albo.... można dużo pisać.
-
- Forum Audi 80
katalizator
problem jest tylko na benzynie z tym kopceniem i smierdzi w aucie benzyna na gazie jest ok pozdro
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Bez katalizatora nie powinno śmierdzieć benzyną i nie powinno kopcić. Jak wcześniej wspomniał konradnutlok, byłoby słychać jak się w nim przewraca albo zatkał by wydech że trudno by było jechać szybciej niż 100km/h.
Musisz mieć uszkodzone coś z układu zasilania benzyną bo kopcenie wskazuje na to że go zalewa.
Musisz mieć uszkodzone coś z układu zasilania benzyną bo kopcenie wskazuje na to że go zalewa.
katalizator
czyli jutro zrobie tak wyrzuce kata i zastapie go czyms podobnym z wkrecana sonda i potem wezne sie za wtryski moze to one ,pozdro
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Lepiej zacznij od sprawdzenia czujnika temperatury cieczy dla ECU silnika, sondy lambda, przepływomierza (przepływ i temperatura), czujnika położenia przepustnicy, ciśnienia paliwa w listwie.Harrikson pisze:potem wezne sie za wtryski moze to one ,pozdro
W ABK jest da się odczytać co nieco z parametrów w blokach pomiarowych albo błędów na VAGu. Tylko od jazdy na gazie I lub II generacji będziesz miał zawsze miał błąd sondy lambda. Najlepiej skasować błędy, pojeździć trochę na benzynie i jeszcze raz sprawdzić błędy.
- krzysiek77
- Forum Audi 80
Re: katalizator
Zastąpić możesz tłumikiem od starszej 80 w których nie było kata, tylko trzeba wywiercić dziurę na lambdę i zamontować. U mnie 1,5 roku śmiga juz tak i jest dobrze, bez kata chodzi głośniej ale nieznacznie.Harrikson pisze:czyli jutro zrobie tak wyrzuce kata i zastapie go czyms podobnym z wkrecana sonda i potem wezne sie za wtryski moze to one ,pozdro
-
- Forum Audi 80
pompa paliwa niema nic do tego.
mi też muliło trochę i po wizycie u kolegi jugo007 okazało się że rozrząd przestawiony o jeden ząbek. a ja jeżdziłem z tym półtora roku od kiedy kupiłem i myślałem że jest wszystko ok tylko spalanie było 13l LPG.
teraz chodzi jak złoto spalanie 10l Lpg po trasie z klimą.
też myślałem że to kati jak zajrzałem do kata to jak nówka a mam nalatane 300tyś.
sprawdz jeszcze rozrząd i zapłon.
jak kopci to raczej już motor jest na wykończeniu.
mi też muliło trochę i po wizycie u kolegi jugo007 okazało się że rozrząd przestawiony o jeden ząbek. a ja jeżdziłem z tym półtora roku od kiedy kupiłem i myślałem że jest wszystko ok tylko spalanie było 13l LPG.
teraz chodzi jak złoto spalanie 10l Lpg po trasie z klimą.
też myślałem że to kati jak zajrzałem do kata to jak nówka a mam nalatane 300tyś.
sprawdz jeszcze rozrząd i zapłon.
jak kopci to raczej już motor jest na wykończeniu.