[80, B4, 1Z] Szyberdach się nie blokuje
[80, B4, 1Z] Szyberdach się nie blokuje
Witam, panowie po długiej nieobecności wynikającej z braku czasu odwiedzam forum, ponieważ mam problem z szyberdachem. Otóż przy zamykaniu szyberdachu nie blokuje się on tylko przechodzi do kolejnej pozycji otwartej. Np mam otwarty szyberdach do góry i chce go zamknąć wtedy on otwiera się całkowicie. Myślałem, że to problem z przyciskiem, ale raczej nie, wyjąłem go, wyczyściłem i dalej to samo.
Macie jakieś pomysły ? Jakiś przekaźnik ?
Macie jakieś pomysły ? Jakiś przekaźnik ?
Wina leży albo po stronie krańcówki, albo ułożeniu szyberdachu w pozycji 0 (zamknięty) na czerwonym kółku jest dziurka i dwie strzałki obok (prawo-lewo), na białym kółku pod nim jest trójkątny ząbek. W pozycji zamkniętej ten ząbek ma wskazywać na dziurkę w kółku. Sprawdź czy tak masz. Bo właśnie w tej pozycji powinien się zatrzymywać.
mam to ustawione podobnie jak na tym zdjęciu w aukcji http://allegro.pl/audi-80-b4-silniczek-szyberdachu-i1609165977.html. Jak sprawdzić te wyłączniki ? Doradźcie coś koledzy, bo już nie mam siły do tego szyberdachu
jak nie będzie innego wyjścia to tak zrobię, chociaż wolę naprawić swój.
Jakieś propozycje ?
[ Dodano: 2011-05-24, 11:16 ]
ok, poradziłem sobie. Okazało się, że problem faktycznie leży po stronie niebieskiej krańcówki. Otworzyłem ją, przeczyściłem styki, złożyłem i wszystko śmiga jak należy. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Jakieś propozycje ?
[ Dodano: 2011-05-24, 11:16 ]
ok, poradziłem sobie. Okazało się, że problem faktycznie leży po stronie niebieskiej krańcówki. Otworzyłem ją, przeczyściłem styki, złożyłem i wszystko śmiga jak należy. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Odgrzeje kotleta
mam podobny problem ale jedna innym a mianowicie ,szyber dach po naciśnięciu przycisku zsuwa się ale nie chowa od razu tylko zatrzymuje się na samym początku i trzeba drugi raz nacisnąć żeby poszedł dalej ,w odwrotnej kolejności jest tak samo zatrzymuje się przy samym końcu, tylko ze przy zamykaniu to trzeba na czuja żeby rozwno się ułożył
mam podobny problem ale jedna innym a mianowicie ,szyber dach po naciśnięciu przycisku zsuwa się ale nie chowa od razu tylko zatrzymuje się na samym początku i trzeba drugi raz nacisnąć żeby poszedł dalej ,w odwrotnej kolejności jest tak samo zatrzymuje się przy samym końcu, tylko ze przy zamykaniu to trzeba na czuja żeby rozwno się ułożył
standard. musisz przestawić silniczek tak, żeby ustawiało dobrze. tzn ściągasz lampkę, panel i ustawiasz "na czucie" położenie szybra w pozycji 0. next wyciągasz silniczek i na sucho ustawiasz go również w pozycji 0. dojdziesz do tego jak to zrobić. wyczujesz moment zamykania krańcówkami. potem składasz z powrotem i jest git.
poza tym: szukaj, było juz kilka razy
[ Dodano: 2012-04-01, 20:01 ]
Kubik, o co chodzi z tym elektronicznym sterowaniem :?:
poza tym: szukaj, było juz kilka razy
[ Dodano: 2012-04-01, 20:01 ]
Kubik, o co chodzi z tym elektronicznym sterowaniem :?: