Dodawanie postów, a edycja.
Dodawanie postów, a edycja.
Mam małą uwagę dotyczącą funkcjonowania forum.
Dopisując po jakimś czasie posta do tematu, w którym ostatni jest mój post, automatycznie nowego posta dodaje do poprzedniego. Uważam to za słuszne, jednak moja uwaga jest taka, aby również automatycznie zaznaczał ten post jako nowy. Przykład:
viewtopic.php?t=4547&postdays=0&postorder=asc&start=30
Logując się na stronie korzystam z zakładki "posty od ostatniej wizyty", pewnie nie tylko ja.
Przez to, że post jest uważany za przeczytany, nie czytam nowych uwag autorów i przez to autor zostaje bez odpowiedzi (ja również).
Pozostawiam pod dyskusję.
ps. Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na powyższe pytanie odnośnie rozrządu? Będę zobowiązany.
Zdrowia.
Dopisując po jakimś czasie posta do tematu, w którym ostatni jest mój post, automatycznie nowego posta dodaje do poprzedniego. Uważam to za słuszne, jednak moja uwaga jest taka, aby również automatycznie zaznaczał ten post jako nowy. Przykład:
viewtopic.php?t=4547&postdays=0&postorder=asc&start=30
Logując się na stronie korzystam z zakładki "posty od ostatniej wizyty", pewnie nie tylko ja.
Przez to, że post jest uważany za przeczytany, nie czytam nowych uwag autorów i przez to autor zostaje bez odpowiedzi (ja również).
Pozostawiam pod dyskusję.
ps. Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na powyższe pytanie odnośnie rozrządu? Będę zobowiązany.
Zdrowia.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie wiem na ilu boardach się poruszaliście w swoim internetowym życiu, ale pisanie posta pod własnym postem jest naganne i zawsze negowane przez administratorów. Nie jest to mój wynalazek, a dawno temu przyjęta netykieta.Skuciok pisze:jak najbardziej popieram, nie da się przez to podnieść tematu który już był zszedł na dalsze stronki i chce się coś w mim dopisać (a odpowiadało się jako ostatni...) tak żeby wszyscy to widzieli
Jeśli temat zszedł na dół, to oznacza, że nie był interesujący i podbijanie go postem własnym nie jest mile widziane. Aby tego uniknąć automagicznie u nas scala się posty. Lepiej tak niż zwracać ludziom w koło uwagę.
Nie zmienimy tej opcji. Patrząc na to globalnie - bo tak już trzeba patrzeć na nasze forum, zrobiłby się tylko balagan.
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
moim zdaniem to skutkuje tylko tym że jak chcę się, o coś zapytać w temacie który kończyłem moim postem to muszę założyć nowy temat bo nikt mi nie odpowie na niego, mnożymy przez to po sto razy te same tematy, uważam że nie jest to naganne na takim forum jak tutaj ponieważ możesz po pewnym czasie obserwacji wrócić do tematu i ostrzec kogoś np. żeby uważał na to lub tamto w danej kwestii...Doc pisze:Nie wiem na ilu boardach się poruszaliście w swoim internetowym życiu, ale pisanie posta pod własnym postem jest naganne i zawsze negowane przez administratorów.
temat mógł być nieinteresujący na dany moment, a pojawiają się nowe fakty bo się na przykład przejechało 2 tys. km i wiadomości czy spostrzeżenia się w danej kwestii zmieniają lub powstają podobne problemy w tej samej kwestii, jak dopiszesz do swojego ostatniego posta to możesz zapomnieć że ktokolwiek sie odezwie do ciebie w tym temacie...Doc pisze: Jeśli temat zszedł na dół, to oznacza, że nie był interesujący i podbijanie go postem własnym nie jest mile widziane. Aby tego uniknąć automagicznie u nas scala się posty. Lepiej tak niż zwracać ludziom w koło uwagę.
poza tym temat schodzi z tapety bo ciągle omawiane są te same problemy takie mam wrażenie, problem z gazem, jaki olej, jaka temperatura chłodziwa, jakie radio, jak podnieść moc, itp. itd... a ja np. zapytałem w temacie założonym przez siebie o zawieszenie z tyłu... jakaś się tam dyskusja toczyła... po czym posta ostatniego napisałem ja, znalazłem kilka dni później do sprzedaży sprężyny, nie chcąc tworzyć nowego wątku wkleiłem linki do aukcji do tematu w którym się wypowiadałem ostatni chcąc opinię jakąś zasięgnąć i co? mogę zapomnieć o jakiejkolwiek odpowiedzi bo posta mi dokleiło a temat nie został podniesiony... i co mam założyć nowy temat?, szukać tematu w którym sie nie wypowiadałem ostatni i skierować rozmowę na mój temat? no nie ma wyjścia innego w tej sytuacji
mając z jednego dnia do przeglądnięcia ponad 200 postów, 3 strony samych tematów, (na dodatek dalej nie przełączają się poprawnie te strony, i trzeba kombinować .. ja mam linki do poszczególnych podstron z tematami) no to zapytanie o cokolwiek w kwestii już omawianej powoduje konieczność założenia nowego tematu... moim zdaniem kompletnie bez sensuDoc pisze:Nie zmienimy tej opcji. Patrząc na to globalnie - bo tak już trzeba patrzeć na nasze forum, zrobiłby się tylko balagan.
może jednak warto byłoby ograniczyć to spamowanie na forum, kierować od razu na tematy które już były założone a nie powodować konieczności mnożenia tych wątków...
proszę zastanówcie się nad tym... a to że taka a nie inna jest netykieta to nie znaczy że w tym specyficznym środowisku nie można ustalić ustępstwa od tych reguł które raczej nie zaszkodzi a pomóc może bardzo....
Skuciok, całkowicie się z Tobą zgadzam.
Doc, a nie uważasz, że mnożenie wątków na jeden temat robi większy bałagan. Szczególnie gdy 1/3 postów w temacie to nic nie wnoszące uwagi.
Potem wrzucasz hasło do szukajki i wyrzuca 5 stron.
Automatyczne doklejanie posta jest jak najbardziej o.k., jednak doklejone uwagi mogą być pomocne lub zejść troszkę na inny tor mieszczący się w danym temacie. Przez podniesienie tematu więcej ludzi tam zaglądnie i dyskusja będzie się toczyć w jednym wątku, a nie w dziesięciu.
Doc, a nie uważasz, że mnożenie wątków na jeden temat robi większy bałagan. Szczególnie gdy 1/3 postów w temacie to nic nie wnoszące uwagi.
Potem wrzucasz hasło do szukajki i wyrzuca 5 stron.
Automatyczne doklejanie posta jest jak najbardziej o.k., jednak doklejone uwagi mogą być pomocne lub zejść troszkę na inny tor mieszczący się w danym temacie. Przez podniesienie tematu więcej ludzi tam zaglądnie i dyskusja będzie się toczyć w jednym wątku, a nie w dziesięciu.
Problemem w tym przypadku nie jest niechęć do wprowadzenia takiej zmiany, a raczej charakterystyka działania skryptu, na którym oparte jest nasze forum. Do wprowadzenia takiej zmiany potrzeba osoby, która zna phpBB w stopniu co najmniej zaawansowanym i potrafi zmodyfikować kod tak, aby przy okazji nie uszkodzić niczego innego. Modyfikacja gotowych skryptów nie należy do rzeczy łatwych, gdyż zazwyczaj każda ingenerencja wymaga bardzo dobrej wiedzy na dany temat, pomijając fakt, że samo phpBB nie jest jakoś specjalnie dobrze udokumentowane.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Uważam. Tego też trzeba przestrzegać, co staramy się robićzserty pisze:Doc, a nie uważasz, że mnożenie wątków na jeden temat robi większy bałagan.
Nie. To można włączyć lub wyłączyć z poziomu PA.netes pisze:Problemem w tym przypadku nie jest niechęć do wprowadzenia takiej zmiany, a raczej charakterystyka działania skryptu, na którym oparte jest nasze forum
Nie mniej nadal uważam, że pisanie posta pod postem jest naganne i włączenie tego nie jest rozwiązaniem problemu. Po to właśnie ta opcja w phpbb by przemo.
netes pisze:Problemem w tym przypadku nie jest niechęć do wprowadzenia takiej zmiany, a raczej charakterystyka działania skryptu, na którym oparte jest nasze forum
Doc, ale nie chodzi o wyłączenie łączenia postów tylko o to by posty łączyły się, ale jednocześnie ostatnio dodany post był oznaczany przez skrypt jako nowy, a tego w phpBB by Przemo nie ma.Doc pisze:Nie. To można włączyć lub wyłączyć z poziomu PA.
Nie mniej nadal uważam, że pisanie posta pod postem jest naganne i włączenie tego nie jest rozwiązaniem problemu. Po to właśnie ta opcja w phpbb by przemo.
Problem z niewłaściwym pokazywaniem ostatnich postów to nie kwestia samego skryptu, na którym jest forum, a bardziej ciasteczek zapisywanych na komputerze. Przykład: u mnie nie ma najmniejszego problemu z przeglądaniem kolejnych podstron ostatnich postów, natomiast na komputerze u Danka ten problem czasem się pojawia. Różnica jest taka, że ja loguję się tylko i wyłącznie ze swojego komputera i praktycznie cały czas jestem zalogowany (bo tylko ja korzystam z tego komputera). A te całe manewry powodują zamieszanie w ciasteczkach i stąd może być kłopot.