Witam <ok> . Dzisiaj chciałem przedstawić Wam rezanie obudowy paska rozrządu w silniku ABK. Otóż takie rezanie zapoczątkował kolega UFOtm w swoim Audi ale Ja chciałem to troszeczkę unowocześnić montując szybę aby do środka nie dostawały się zanieczyszczenia. A więc po kolei:
narzędzia:
lutownica
ostry nożyk najlepiej skalpel
taśma izolacyjna
papier ścierny różnej gradacji
pleksi grubość 1,5 - 2,0 mm
klej dwuskładnikowy
czas
chęci do rezania <ok>
Prace zaczynamy od wymontowania obudowy rozrządu z naszego silnika. Ja obudowę umyłem od środka aby dobrze było wdać wewnętrzne linię odznaczające okręg który będziemy wycinać.
Do wycięcia użyłem lutownicy i jak nożem do cięcia masła wyciąłem okrąg. Po wycięciu skalpelem odciąłem plastik który przy wytapianiu otworu nagromadził się na rantach otworu.
Po odcięciu przyszła pora na szlifowanie, do tego potrzeba papier ścierny o większej gradacji i mniejszej gradacji aby na koniec wypolerować ranty. Ja użyłem na początek gradację 80 a na koniec 320.
Po wypolerowaniu i zaokrągleniu otworu w obudowie przyszedł czas na rezanie szybki która zasłoniła by otwór a za razem pozwoliła na podgląd rozrządu, do tego użyłem polerowanej pleksi 1,5 mm i tak samo jak w przypadku otworu odrysowałem cyrklem koło i wytopiłem lutownicą. Pleksi użyłem z segregatora dokumentów <ok>
:idea: Pamiętajcie aby szybkę z pleksi wyciąć troszeczkę większą od otworu aby był zapas pleksi na jej przyklejenie do obudowy.
Z każdej strony zostawiłem zapasu 5 mm. Po odcięciu nadmiaru wytopionej pleksi z naszej szybki zabrałem się za wyszlifowanie rantów i znów użyłem wyżej wymienionej gradacji papierów ściernych.
Następnie szybkę wokół owinąłem taśma izolacyjną aby stworzyć uszczelkę . Lepiej będzie wszystko dolegać a po za tym wibracje silnika z obudowy nie będą tak bardzo wpływać na szybkę.
Po oklejeniu szybki taśmą pora na odcięcie skalpelem nadmiary taśmy, po jej odcięciu mamy gotowa uszczelkę. Ja wypuściłem taśmę na rant szybki około 3 mm.
Kiedy otwór w obudowie mamy już gotowy i nasz szybka po przymiarkach pasuje idealnie czas na jej wklejenie do które użyłem kleju dwuskładnikowego Distal.
:idea: Pamiętajmy że szybka ma być zamontowana bardzo solidnie bo chyba nie chcielibyśmy aby nasza szybka odkleiła się podczas pracy silnika i trafiła gdzieś pomiędzy koła lub rolkę :roll: .
Kiedy wszystko się sklei pozostaje wytrzeć obudowę i wypolerować szybkę filcem a potem włożyć obudowę na swoje miejsce i cieszyć się widokiem kręcącego się koła rozrządu <ok> :mrgreen:
Zdjęcie końcowe wkleję jutro bo w nocy nic nie widać a po za tym wszystko jeszcze się skleja .
<ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>
[Audi 80 B4 ABK] Rezanie obudowy rozrządu
- patrykk007
- Forum Audi 80
- arekkrosno
- Forum Audi 80
- DARODIABEL75
- Forum Audi 80
Witam. wrzucam efekt końcowy rezania obudowy. Sorki że tak długo to trwało ale chciałem przy zmianie rozrządu wypiaskować jeszcze koła rozrządu ale plan się nie powiódł więc wrzucam fotki obudowy po malowaniu i po zamontowaniu obudowy na swoim miejscu.
<ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>
<ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>