Problem z moją 80-tką
-
- Forum Audi 80
Problem z moją 80-tką
Witam wszystkich niewiem czy w dobrym dziale napisałem lecz nie wiedziałem dokładnie gdzie tego posta umieścić. Mam Audi 80 B3 1.6D 54Km. Autko zakupilem tydzien temu i juz ujawniły się pierwsze problemy. Chodzi o to ze silnik w ciągu dnia odpala dobrze lecz ma problem z odpalaniem z rana kręci i kreci a jak juz odpali to bucha z rury niebieskawym dymem. Moc swoja ma. Przyspiesza jak na 1.6D nalezy lecz te odpalanie a w chłodne dni prawie wogole nie odpala. Aku jest OK - nowy, problem lezy zapewne w silniku tylko w czym doklanie. Jak silnik osiąga 90st C to lekko kopci. Ale nie juz tak jak z rana kiedy jest zimny. Co to moze byc?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Jak odpalę silnik i jest zimny to az tak nie ale jak sie nagrzeje to jak wyjmę bagnet to olej sie podnosi i wypływa na zewnątrz - tym wlasnie bagnetem. Płyn chłodniczy? Jak sie silnik nagrzeje do 90st i jest zakrecony korek przy zbiorniczku to sie zagotowywuje i wywala wodę - jak odkrece korek od zbiorniczka wyrównawczego to tez wyrzuca ale nie zawsze. W plynie nie ma oleju ani pecherzukow powietrza. Oleju nie przybywa lecz wywala ten ktory jest w silniku. Bo jak wylacze silnik - ostygnie i sprawdzam stan oleju na miarce to oleju braluje ubywa go.