[B4/B3] Wymiana oleju w skrzyni biegów
[B4/B3] Wymiana oleju w skrzyni biegów
Witam serdecznie.
Czy ktoś z Kolegów i Koleżanek wymieniał w swojej niuni olej w skrzyni biegów ?
Tak sobie pomyślałem, że po 15 latach warto by wymienić olej... i tu pojawia się moje pytanie : jaki olej najlepiej wybrać do szkrzyni biegów w Audi ? Ile oleju wchodzi do skrzyni biegów ?
Pozdrawiam
Czy ktoś z Kolegów i Koleżanek wymieniał w swojej niuni olej w skrzyni biegów ?
Tak sobie pomyślałem, że po 15 latach warto by wymienić olej... i tu pojawia się moje pytanie : jaki olej najlepiej wybrać do szkrzyni biegów w Audi ? Ile oleju wchodzi do skrzyni biegów ?
Pozdrawiam
Skrzynia manualna jest zalewana olejem 75W-90 i raczej nie wymienia się tego. Ewentualnie jeżeli ubywa to można wymienić. Polecamy to Castrol lub Mobil. Według instrukcji wchodzi 2,5L oleju, jednak wszystkiego nie wyciągniesz ze starego więc około 2,3 powinno być ok. Przy wymianie dźwignia zmiany biegów powinna być w pozycji neutralnej
viewtopic.php?t=2752&highlight=olej++skrzyni+bieg%F3w <--- tu masz coś więcej na ten temat
viewtopic.php?t=2752&highlight=olej++skrzyni+bieg%F3w <--- tu masz coś więcej na ten temat
-
- Forum Audi 80
A w automaciku warto cos wymienic czy dolac??
Mam B3 1.8 S z LPG i Automacik i nie wiem czy musze wymienic ten plyn czy jakis olej czy cos?
- killer0123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
automacik
a co tam trzeba wlac? tam jest olej czy jakis inny plyn, fluid czy jakos tak??
-
- Forum Audi 80
automacik
Dzieki za odpowiedz. Trzeba bedzie zajrzec pod moja Niunie :lol: A tak wogole to cos zaczyna szarpac troche przy zmianie z 2 na 3 jak nie daje gazu :cry: chyba koniec jest bliski....
Spokojnie. zmien olej i zobaczusz.
ja kiedys wlalem mobila. Pozniej sprobowalem hipol atf IID i... nie ma zadnej roznicy.3 wymiany zrobilem i jest ok. no i cena jest o polowe nizsza.ale ten wybor nalezy juz do Ciebie. A przy okazji to pamietaj o uzupełnieniu oleju w dyferencjale,bo w tych skrzynkach raczej to on sie psuje niz czesc automatyczna,no chyba,ze bytujesz z miejsca;)
pozdrawiam
ja kiedys wlalem mobila. Pozniej sprobowalem hipol atf IID i... nie ma zadnej roznicy.3 wymiany zrobilem i jest ok. no i cena jest o polowe nizsza.ale ten wybor nalezy juz do Ciebie. A przy okazji to pamietaj o uzupełnieniu oleju w dyferencjale,bo w tych skrzynkach raczej to on sie psuje niz czesc automatyczna,no chyba,ze bytujesz z miejsca;)
pozdrawiam