Witam, ostatnio coraz częściej mam problem z centralnym zamkiem, a mianowicie coraz częściej nie chce się otwierać z pilota alarmu. Z zamykaniem nie ma problemu.
A z otwieraniem z pilota co jakiś czas sa jaja, alarm sie rozbraja ale centralny nie otwiera drzwi.
Nie mogę dojść co może być tego przyczyną
mam tez dziwne objawy :
1. otwieram drzwi pasażera kluczykiem , otwiera się rygielek, otwieram klamką a rygielek sie zamyka, (w pozostałych drzwiach rygle sie nie podnoszą) dopiero jak podniosę palcami ten rygiel z powrotem to pozostałe drzwi sie otwierają. :roll:
2. otwieram drzwi kierowcy kluczykiem, rygielek sie podnosi (pozostałe rygle w innych drzwiach są zamknięte) otwieram klamką drzwi , rygle w innych drzwiach sie otwierają
czy przypadki 1 i 2 to tam ma być ?
co mam zrobić ? zaczyna mnie to denerwować ? nie mam pojęcia za co sie zabrać
ktoś coś poradzi ?
A80 b4 '95 TDI
[B4] Problem z centralnym zamkiem ?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
MOżesz mieć problem z elektyką u mnie strzeliły przewody w klapie bagżnika podczas zamykania kufra zginają sie i po jakimś czasie zaczynają pękać mozesz mieć gdzieś zwarcie na przewodach u mnie po włączeniu świateł centr sam sie odpalał czasem sam się wyłączał i były cyrki z alarmem po zamknięciu sie otwierał itd Sprawdz przewody w bagażniku.
To fakt, po zakupie miałem uszkodzoną wiązkę idącą do klapy po lewej stronie, dotarłem do tego bo nie działo mi podświetlenie rejestracji wszystko inne działało.
Może rzeczywiście tam coś jest jeszcze nie tak, ale starałem się zrobić to starannie.
a można jakoś odłączyc czujnik klapy (czy co tam jest) żeby sprawdzić czy to aby nie to ? (ew gdzie i co jak ?)
nie wiem czy mam elektryczny czy pneumatyczny jak to poznać ?
Może rzeczywiście tam coś jest jeszcze nie tak, ale starałem się zrobić to starannie.
a można jakoś odłączyc czujnik klapy (czy co tam jest) żeby sprawdzić czy to aby nie to ? (ew gdzie i co jak ?)
nie wiem czy mam elektryczny czy pneumatyczny jak to poznać ?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli masz elektryczny to gdy zamykasz jedne drzwi wszytstkie inne momentalnie sie zamykają. W pneumatycznym słychac prace pompki w bagarzniku. Zamkniesz jedne drzwi a po chwili za,mykają ci sie pozostałe. Ale przede wszystkim słychać prace tej pompki. Ale przy zamku pneumatycznym nie możliwe jest coś takiego żeby jedne drzwi ci sie zamykały a inne otwierały. Szystko albo sie zamyka albo otwiera bo pompka nie może zassysać i tloczyć powietrza jednocześnie A przynajmniej tak jest u mnie.
a więc mam pneumatyczny bo wyraźnie słychać pąpkę w bagażniku.
nie ma sytuacji że mi się jedne zamykają a drugie otwierają, poprostu albo sie otwiarają albo sie nie otwierają z pilota.
pytanie czy nie powinno byc tak że jak przekręcę kluczyk w drzwiach kierowcy, wszystkie drzwi sie otwierają ?
bo u mnie dopiero otwierają sie po otwarciu tych drzwi.
nie ma sytuacji że mi się jedne zamykają a drugie otwierają, poprostu albo sie otwiarają albo sie nie otwierają z pilota.
pytanie czy nie powinno byc tak że jak przekręcę kluczyk w drzwiach kierowcy, wszystkie drzwi sie otwierają ?
bo u mnie dopiero otwierają sie po otwarciu tych drzwi.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak właśnie powinno być. Tylko otwieranie przednich drzwi lub ich zamykanie daje sygnał do pompki aby ta pompowała albo zassysała powietrze.
Niech kolega sprawdzi kable idące od drzwi kierowcy. Może gdzieś któryś kabel nie łączy o tak by na to wychodziło skoro otwierasz drzwi a tu pompka dostaje nagle sygnał.
Niech kolega sprawdzi kable idące od drzwi kierowcy. Może gdzieś któryś kabel nie łączy o tak by na to wychodziło skoro otwierasz drzwi a tu pompka dostaje nagle sygnał.