Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Subwoofer - jak zbudowac skrzynie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Subwoofer - jak zbudowac skrzynie

Post autor: Bastek » 16 maja 2011, 12:39

Witam! Ostatnio naszła mnie taka mała refleksja i chęć zrobienia czegoś ciekawego :mrgreen: Przeglądałem allegro za skrzyniami zamkniętymi pod subwoofer.
Wszystko pięknie, ładnie, jednak wstawienie czegoś takiego szpeci bagażnik i ogranicza jego ustawność i funkcjonalność.
Naszła mnie więc chęć zrobienia zabudowy bagażnika. Skrzynia miała by się znajdować na "plecach" tylnych siedzeń i miałaby zajmować głębokość max 1/3 podłogi bagażnika zwężając się ku górze - tak, że głośniki ustawione by były pod kątem w stronę klapy. Skrzynia zaopatrzona by była w dwa głośniki nisko-tonowe.
Oczywiście do tego doszedłby zakup jakiegoś wzmacniacza...

I tu rodzi się moje pytanie i prośba o paradę...
Jakich komponentów użyć do budowy skrzyni... Czym ją wygłuszyć... Jakich użyć głośników... Czym obić ją z zewnątrz. Jaki wzmacniacz zastosować...
Jednostką sterującą jest Clarion CZ209. Na przodzie gra zestaw odseparowany Helix DB 5.1
Robił już ktoś coś takiego?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:45 przez Bastek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 16 maja 2011, 18:34

Ile masz na to kasy i co chcesz osiągnąć?

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 16 maja 2011, 18:44

piku pisze:Ile masz na to kasy i co chcesz osiągnąć?
Wiesz... kasy nigdy za wiele się nie ma :-P Nie wiem ile trzeba wyłożyć za w przyzwoite głośniki i wzmacniacz... Po prostu nie mam rozeznania i nie znam się za bardzo na tym... Jednak moje umiejętności manualne i zaplecze pozwolą na wykonanie takiej zabudowy...
Chcę kilka przykładowych linków, żeby wiedzieć czego się spodziewać...
Co chcę osiągnąć? Czysty dźwięk... Słucham przede wszystkim rock'a

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 26 maja 2011, 16:49

Oki to ja polece Tobie głośnik Intertechnika MDS10DVC właśnie sprowadziłem je z Niemiec bardzo dobrze znane głośniki w Polsce i na Świecie. Jest to głośnik wysoko zaawansowany technologicznie. Możesz poczytać na różnych forach Car-Audio o nim nie słyszałem jeszcze złych opini.

Wzmacniacz ciężko powiedzieć, ale carpower-4-kanalowy-700w ma dość dobre wzmacniacze w przyzwiotej cenie.

P.s jak będziesz potrzebował pomocy z budową obudowy(subwoofera) to napisz pomogę <ok>

P.s Jak chcesz się dowiedzieć wiecej w temacie zapraszam na moje forum Audio. www.diyakustyk.com
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:44 przez piku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 28 maja 2011, 11:55

piku, skoro jesteś biegły w tym temacie, to napisz proszę jakiego materiału użyć do zbudowania skrzyni. Czy ma być to mdf czy sklejka? Jakiej grubości? Jakiego materiału użyć do wygłuszenia skrzyni? Jak obliczyć pojemność skrzyni w stosunku do głośnika? itp... itd...

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 28 maja 2011, 18:56

Do suba uzyj mdf albo płyty wiórowej grubosci 22mm. Wygłuszenie to już zalezy czy robimy obudowę closed czy Bass-Reflex.

Obliczyć obudowę dla głośnika to nie problem ściągnij program Winisd. Wejdz tutaj http://www.diyaudio.pl/content.php/52-Winisd-Pro-JS i czytaj. Również na naszym forum jest o tym napisane.

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 28 maja 2011, 23:30

Piku fajna strona, ale niestety trochę się kłóci z innymi o podobnej tematyce.
[...]Jeśli mamy zamiar zamontować 2 wzmacniacze dobrze byłoby na końcach przewodów zamontować rozdzielacz, który będzie miał 3 wyjścia - czyli na 2 wzmacniacze i kondensator, który przy takim połączeniu będzie wspomagał oba wzmaki.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kondensatora przed rozdzielaczem- rozdzielaczami, kłaniają się podstawy konstruowania układów filtrujących zasilanie wzmacniaczy mocy.

Za pomocą Winisd można wyliczyć w przybliżeniu wielkość obudowy i to tylko w przypadku znanych i wiarygodnych parametrów T/S. Program bardzo łatwy w obsłudze ale ... wynik jest obarczony sporym błędem z uwagi na rozrzut parametrów głośników seryjnych. Ostateczny test "na ucho" i lekkie "dostrojenie" jak najbardziej wskazane.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 29 maja 2011, 10:30

kraz73 pisze:Za pomocą Winisd można wyliczyć w przybliżeniu wielkość obudowy i to tylko w przypadku znanych i wiarygodnych parametrów T/S. Program bardzo łatwy w obsłudze ale ... wynik jest obarczony sporym błędem z uwagi na rozrzut parametrów głośników seryjnych. Ostateczny test "na ucho" i lekkie "dostrojenie" jak najbardziej wskazane
Oczywiscie że tak bo to tylko symulator później trzeba samemu dobrać dla głośnika wielkość litrażu i strojenia. Ale dla kogoś kto nie ma o tym pojęcia lepiej jest zrobić za pomocą tego programu symulacje niz na "oko".

kraz73 pisze:Piku fajna strona, ale niestety trochę się kłóci z innymi o podobnej tematyce.
[...]Jeśli mamy zamiar zamontować 2 wzmacniacze dobrze byłoby na końcach przewodów zamontować rozdzielacz, który będzie miał 3 wyjścia - czyli na 2 wzmacniacze i kondensator, który przy takim połączeniu będzie wspomagał oba wzmaki.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kondensatora przed rozdzielaczem- rozdzielaczami, kłaniają się podstawy konstruowania układów filtrujących zasilanie wzmacniaczy mocy.

W tej kwesti nic nie powiem bo ja znam tylko podstawy Car-Audio moją specjalizacją jest Home-Audio. Spójrz kto jest autorem artykułu, nie jestem nim Ja <ok>

Proponowany zestaw przezemnie na pewno będzie lepszym niż ten co pokazał Bastek.

Bastek proponuje poczytać troche na forum o Car-Audio w przyszłości nie będziesz miał problemów z wyborem. ;-)

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 02 cze 2011, 18:42

A to zwracam honora :)

Na marginesie to sytuacja zasilania CA i HA jest analogiczna. Nie mówimy tu oczywiście o zasilaniu 230V bo na to i tak nie mamy większego wpływu, ale o "dystrybucji" zasilania w wzmacniaczach.

Kitket00
Forum Audi 80
Forum Audi 80

alphard yakuza 1203 ax potrzebna skrzynia

Post autor: Kitket00 » 19 mar 2012, 20:16

Alphard yakuza 1203 ax jaka skrzynia? podobno 60l 38 h ... szukalem nie znalazlem przejzystego projektu jaki br szczelinowy i wymiary w tej chwili gra w zamknietej 36 l ale to tylko chwilowo chce zrobic sam skrzynie ale potrzebuje przejzystego projektu

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 20 mar 2012, 21:55

od razu mówię iż nie patrzyłem na parametry ale znalazłem filmik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl