[80 b4] Stukanie na prostej drodze na małych koleinach.
-
- Forum Audi 80
[80 b4] Stukanie na prostej drodze na małych koleinach.
Witam. Dzisiaj usłyszałem na prostej drodze na niewielkich koleinach stukanie..
podejrzewam, że jest to drążek stabilizatora. Poczytałem troche i wychodzi na to, że może to być jakaś poduszka drążka (jakaś guma) a nie sam drążek. możecie mi to wyjaśnić bo pierwszy raz spotkałem sie z tymi poduszkami..
podejrzewam, że jest to drążek stabilizatora. Poczytałem troche i wychodzi na to, że może to być jakaś poduszka drążka (jakaś guma) a nie sam drążek. możecie mi to wyjaśnić bo pierwszy raz spotkałem sie z tymi poduszkami..
[B4]stabilizator
Witam!
To są gumowe pierścienie w których ymocowany jest drązek stabilizatora. Możesz sprawdzić, koszt nieduży. Stukanie może być też spowodowane wybitymi łąćznikami metalowo-gumowymi lączącymi kołyskę zawieszenia z nadwoziem (4- szt) mog być też wybite tuleje wachacza. Pozdrawiam
To są gumowe pierścienie w których ymocowany jest drązek stabilizatora. Możesz sprawdzić, koszt nieduży. Stukanie może być też spowodowane wybitymi łąćznikami metalowo-gumowymi lączącymi kołyskę zawieszenia z nadwoziem (4- szt) mog być też wybite tuleje wachacza. Pozdrawiam
Witam panowie! U mnie ostatnio w audicy słyszę jakieś stuki na małych dziurach lub przy wjeździe na mały krawężnik take puk! od jakiegoś czasu tak jeżdżę i wkurza to człowieka i chciałem to sprawdzić. Wjechałem se na kanał i patrzę że mi wydupcyło tuleje wahacza prawego. Muszę skoczyć do serwisu i przy okazji wymienię tulejki lewego wahacza oraz dodatkowo olej płyn chłodniczy, pasek alternatora+kompletny rozrząd i oczywiście pompe wody.
sory za nieprawdziwe info , miałem już wymieniać te drążki po sugesti ale podjechałem na stacjie kontroli żeby się upewnić i najpierw znależli mi prawy sworzen wahacze po czym było lepiej ale dalej coś drgało, ale pan ze stacji powalczył z latarką i zauważył że sanki się opuszczają jak podnosi auto. Jutro sprawdzę czy mechanik nie wsadził czasem tulei sanek od dołu czy FEBI nie zrobiła lipyaxel_gumis pisze:A jak to zdiagnozowałeś :?:Rychu82 pisze:a mnie wywaliło wewnętrzne końcówki drążków kierowniczychMasz jakiś link do aukcji z tymi tulejami? Może u mnie też to się tłucze :roll:manfred19 pisze:Można dostać same tuleje metalowo-gumowe.
Diagnoza polegała na wypchnięciu końcówki drążka z kolumny mc'phersona i szarpaniu za niego. U mnie luz był około 1/2 mm więc był dobrze wyczuwalny. Same tuleje metalowo-gumowe kupowałem w sklepie Ekonaft w Radomiu. Pan sprzedawca zasmucił mnie na początku wiadomością że są dostępne kompletne drążki. Jednak po tym jak podał cenę i zobaczył grymas na mej twarzy zaproponował niezwłocznie ze istnieje możliwość zamówienia samych tulei w cenie 7zł/sztuka