Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 Aad 2.0] Pedał sprzęgła.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
KubaNDG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 Aad 2.0] Pedał sprzęgła.

Post autor: KubaNDG » 27 maja 2011, 22:26

Witam!

Mam problem z moim Capucino...

Ostatnio w drodze do szkoły jadąc sobie po drodze (kocie łby) zatrzymałem się by zapalić papierosa... po czym samochód zgasł a pedał sprzęgła został w podłodze... gdy już zostałem zaholowany do domu internet poszedł w ruch... czytam i czytam każdy miał problem z wysprzeglikiem dodam że miałem przeciek... gdy już go znalazłem w silniku dotykając go cały latał... odkręciłem zobaczyłem że część ma już 20 lat... to tak też pomyślałem że na bank to... wymieniłem (trochę gimnastyki) założyłem i odpowietrzyłem na zgaszonym silniku... pedał sprzęgła reaguje tak jak powinien tzn. tak jak przed awarią... ale mimo to gdy już odpalę silnik i jadę nagle sprzegło nie dobija tak jak powinno.. odbija trochę wiecej niż połowe ale to nie to co przed tem... ale gdy wyłączę silnik pod pompuję z 3 razy wszysto wraca do normy... lecz zauważyłem małe kropelki na asfalcie... i nie wiem czy to jeszcze pozostałości po starym wycieku czy cos znowu jest nieszczelne... i tu moje pytanie czy to trzeba odpowietrzać na zapalonym silniku ?
Nie mam pięcia... mimo że wysprzęgla biegi ładnie trochę mnie martwią te kapki płynu... pojeżdżę jeszcze jutro i sprawdzę dokładnie... ale z tym nie odbijaniem tak do końca sprzęgłem na zapalonym silniku może być jakaś inna przyczyna? Serwo... albo jak czytałem pompa sprzegła jeszcze jakaś jest... albo po prostu źle odpowietrzony układ? Proszę o pomoc bo nie chcę by znowu i siadło... dodam ze wysprzęglik jest nowy...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 27 maja 2011, 23:03

MOzliwości jest niewiele: poddajaca sie pompa sprzęgła, zalana tarcza sprzęgła, zepsute łożysko oporowe, lub źle zamontowany wysprzęglik.

KubaNDG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KubaNDG » 27 maja 2011, 23:26

hmm... wysprzęglik siedzi dobrze... co do łożyska oporowego to by raczej było słychać że coś się z nim stało... co do zalanej tarczy sprzęgła... taki by miała objaw? Że pedał na zapalonym silniku by nie odbijał te brakujące 1,5 - 2cm? Może Karolu wiesz gdzie owa pompa się znajduje? Co do wycieku tych owych paru kropli może być tak że jakiś wężyk przepuszcza?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 28 maja 2011, 06:39

Pompka sprzęgłowa znajduję się pod kierownicą wewnątrz auta. Jak dla mnie to nie odbijanie pedału sprzęgła to nie odpowietrzone dobrze , ewentualnie przez tą nieszczelność łapie powietrze i dlatego nie wraca!

KubaNDG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KubaNDG » 28 maja 2011, 10:37

Dzięki Piotrze. Zaraz biorę się za robotę. Ale jeżeli pompka jest pod kierownicą to jak to możliwe by wyciek tych dwóch trzech kropelek był w podobnym miejscu gdzie wysprzęglik?

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 28 maja 2011, 14:33

Dokładnie tak jak mowisz wyciek moze być z pompy, lup z przewodu miedzy wysprzeglikiem a pompa.

michas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michas » 02 cze 2011, 13:47

Zwróć uwagę czy przewód nie przetarł sie o coś ja tak miałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl