Szukam auta........pomocy
Szukam auta........pomocy
Panowie dziś dzwoni do mnie Piachu (Węgorzewo) ja Sochaczew.
Mówi Szymon trzeba looknąć Audi. Jest koło Sochaczewa, on mam 300 ja pare km.
Co wy na to.
Asistance poszlo, moze i to pojdzie
Mówi Szymon trzeba looknąć Audi. Jest koło Sochaczewa, on mam 300 ja pare km.
Co wy na to.
Asistance poszlo, moze i to pojdzie
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Oj nie. To nie jest assistance, a zupełnie coś innego.cobra pisze:Moim zdaniem od tego chociażby jest Assistance
Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby oglądać ( bo rozumiem, że o to chodzi ? ) za kogoś auto przed zakupem.
Tak samo ktoś mógłby powiedziec, zawieź moja babcie do lekarza bo masz bliżej, lub kup mi bułki i prześlij bo 20 km od Ciebie jest super piekarnia.
Assistance służy tylko do pomocy w skrajnych i przykrych warunkach.
- Z-D-E-N-E-K
- Forum Audi 80

Dokładnie assitance z założenia ma być pomocne w naprawdę nie przewidzianych sytuacjach jakie mogą spotkać nas na drodzeDoc pisze:Oj nie. To nie jest assistance, a zupełnie coś innego.cobra pisze:Moim zdaniem od tego chociażby jest Assistance
Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby oglądać ( bo rozumiem, że o to chodzi ? ) za kogoś auto przed zakupem.
Tak samo ktoś mógłby powiedziec, zawieź moja babcie do lekarza bo masz bliżej, lub kup mi bułki i prześlij bo 20 km od Ciebie jest super piekarnia.
Assistance służy tylko do pomocy w skrajnych i przykrych warunkach.
Chwilka... PKA to ludzie którzy się znają i którzy chcą sobie wzajemnie pomagać. Tymbardziej Asisstance.
Powiedz Doc, czy gdybym zadzwonił do Ciebie lub zgadał się na GG i poprosił Cię o obejrzenie autka w Legionowie to nie zrobiłbyś tego dla mnie?
Oczywiście każdy może odmówić twierdząc że ma za daleko, nie zna się, nie ma w chwili obecnej transportu, nie ma czasu itp ale ktoś kto czuje się klubowiczem zapewne zrobiłby to bez wahania... i nie chodzi tutaj o koszty związane z dojechaniem do oglądanego autka, ale chodzi o zwykłą koleżeńską przysługę...
tak ja przynajmniej to widzę
Poza tym jeszcze 1 uwaga. Myslicie że ktoś nowy wpisze się na nową listę? Szczerze w to wątpię... Wpisy z Assistance będą się powtarzały z listą "Szukam auta" w 80-99%
Powiedz Doc, czy gdybym zadzwonił do Ciebie lub zgadał się na GG i poprosił Cię o obejrzenie autka w Legionowie to nie zrobiłbyś tego dla mnie?
Oczywiście każdy może odmówić twierdząc że ma za daleko, nie zna się, nie ma w chwili obecnej transportu, nie ma czasu itp ale ktoś kto czuje się klubowiczem zapewne zrobiłby to bez wahania... i nie chodzi tutaj o koszty związane z dojechaniem do oglądanego autka, ale chodzi o zwykłą koleżeńską przysługę...
tak ja przynajmniej to widzę
Poza tym jeszcze 1 uwaga. Myslicie że ktoś nowy wpisze się na nową listę? Szczerze w to wątpię... Wpisy z Assistance będą się powtarzały z listą "Szukam auta" w 80-99%
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Pewnie bym i zrobił, ale nie zobligowałbym się do tego na piśmie, a coś takiego to assistance.cobra pisze:Powiedz Doc, czy gdybym zadzwonił do Ciebie lub zgadał się na GG i poprosił Cię o obejrzenie autka w Legionowie to nie zrobiłbyś tego dla mnie?
Nie wyobrażam sobie, abym musiał zobligować się do oglądania samochodów kolegom z klubu, ale zobligowałem się do służenia pomocą podczas awarii o kazdej godzinie dnia i nocy. To dwie różne rzeczy.
Chcieć lub musieć.
Nie może być miejsca na taki zapis w regulaminie assistance typu: każdy biorący udział w programie zobligowany jest do oglądania aut które klubowicze chcą kupić i które stacjonują w pobliżu adresu przebywania.
Czym innym jest awaria auta w szczerym polu lub nieznanym terenie, a co innego oglądanie go przed kupnem, gdzie można wybrać się w odpowiedniej porze, czasie lub nie wybrać wcale.
Ale Doc, nikt nie mówi o obowiązku oglądania auta...
mi ciągle chodzi o to że jesli potrzebowałbym od kogos takiej pomocy to zadzwoniłbym do kogoś kto się wpisał na listę Assistance i grzecznie spytał czy mogę liczyć na jego koleżeńską pomoc... jeśli usłyszę w słuchawce "nie" to nie mogę miec do nikogo pretensji, bo wiem że nikt nie ma takiego obowiązku...
ale jesli usłyszałbym "tak" to na pewno starałbym się koledze jakoś odwdzięczyć za przysługę...
Ja też oczywiście wątpię by ktokolwiek chciał się wpisać na listę "obowiązkowego oglądania auta" na każde zawołanie innego klubowicza. Ale tak jak mówię, każdy kto posiada listę Assistance na dzień dobry ma jakieś większe możliwości... więc wydaje mi się że bez sensu jest robienie oddzielnej listy... w ogóle bez sensu jest robienie listy obowiązkowego sprawdzania autka... czy to w Assistance czy własnie oddzielnej
mi ciągle chodzi o to że jesli potrzebowałbym od kogos takiej pomocy to zadzwoniłbym do kogoś kto się wpisał na listę Assistance i grzecznie spytał czy mogę liczyć na jego koleżeńską pomoc... jeśli usłyszę w słuchawce "nie" to nie mogę miec do nikogo pretensji, bo wiem że nikt nie ma takiego obowiązku...
ale jesli usłyszałbym "tak" to na pewno starałbym się koledze jakoś odwdzięczyć za przysługę...
Ja też oczywiście wątpię by ktokolwiek chciał się wpisać na listę "obowiązkowego oglądania auta" na każde zawołanie innego klubowicza. Ale tak jak mówię, każdy kto posiada listę Assistance na dzień dobry ma jakieś większe możliwości... więc wydaje mi się że bez sensu jest robienie oddzielnej listy... w ogóle bez sensu jest robienie listy obowiązkowego sprawdzania autka... czy to w Assistance czy własnie oddzielnej
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Popieram Doc-a. Wzajemna pomoc, owszem. Ale po pierwsze w assistance niekonieczne trzeba znać się na mechanice, blacharce itp. dobrze jeśli tak jest ale nie jest to niezbędny warunek niesienia takiej pomocy (wystarczy hol). A obligując się do oglądania autek trzeba wziąć pod uwagę to, że można niechcący komuś zrobić zonka i trzeba mieć nieco wiedzy na podorędziu. Jeśliby mnie ktoś poprosił o taką przysługę, to pewnie bym obejrzał, ale bez brania odpowiedzialności za nieznalezione usterki, bo po prostu uważam, że za mało wiem. Po drugie takie ogłoszenia można z powodzeniem zamieszczać w dziale "Kupujemy Audi" lub rozesłać PW do tubylców danego regionu. Ale na pewno nie będę się obligował do 100% oglądania, każdy z nas ma swoje obowiązki i zainteresowania i co innego nieść pomoc w krytycznych sytuacjach, a co innego oglądać jakieś autko. Zresztą był już jakiś wątek o ściąganiu autka na zamówienie i tu jest podobna sytuacja.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Zgadza się, ale ja wolę aby w tej sprawie ludzie do mnie nawet nie dzwonili. Pomijam oczywiście bliższe mi osoby z klubu, osoby które znam bliżej. Nie chcę jednak - z całym szacunkiem dla naszej społeczności audi-internetowej - aby ktoś mniej mi bliski, a nie daj boże co i rusz ktoś inny dzwonił z taką prośbą.cobra pisze:jeśli usłyszę w słuchawce "nie" to nie mogę miec do nikogo pretensji
Sprawiałoby mi, osobiście to dość duży dyskomfort.
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
chyba mają rację... assistance to co innego, ale dobrym pomysłem jest po prostu zapytanie na forum czy ktoś nie mógłby oglądnąć autka które jest daleko a dla innego może być dosłownie "za płotem"...
1. nie trzeba w ten sposób przejeżdżać setek/tysięcy kilometrów...
2. osoba oglądająca nie musi mieć super wiedzy na temat autek, wystarczy że powie jak to rzeczywiście wygląda i czy warto sie fatygować pół polski żeby oglądnąć samemu i podjąć decyzję czy od razu warto sobie odpuścić...
3. mając taką pomoc można trafić naprawdę wartościowe egzemplarze które tylko uświetnią ten nasz klub...
4. oglądnięcie autka zajmuje nie więcej niż 20 minutek (to już takie dogłębne
)więc jak ktoś ma dodatkowo blisko to może oglądnąć takie autko w drodze z pracy na przykład...
5. myślę jednak że warto po prostu zapytać otwarcie na forum, czy oglądnie ktoś autko które jest w miejscowości xxxx i już, ja myślę że bym chętnie mógł oglądnąć jakieś auto jakby mnie ktoś o to prosił, bo wiem jak trudno wybrać coś sensownego wśród masy sprowadzanego shitu...
myślę że do takiej pomocy nie trzeba żadnych zobowiązań itp list obecności...
ps. jak tam sie rozwija assistance, interesuje mnie ilu jest ludzi którzy sie wpisali do tego programu.... jeśli oczywiście ta informacja nie jest tajna
1. nie trzeba w ten sposób przejeżdżać setek/tysięcy kilometrów...
2. osoba oglądająca nie musi mieć super wiedzy na temat autek, wystarczy że powie jak to rzeczywiście wygląda i czy warto sie fatygować pół polski żeby oglądnąć samemu i podjąć decyzję czy od razu warto sobie odpuścić...
3. mając taką pomoc można trafić naprawdę wartościowe egzemplarze które tylko uświetnią ten nasz klub...
4. oglądnięcie autka zajmuje nie więcej niż 20 minutek (to już takie dogłębne
5. myślę jednak że warto po prostu zapytać otwarcie na forum, czy oglądnie ktoś autko które jest w miejscowości xxxx i już, ja myślę że bym chętnie mógł oglądnąć jakieś auto jakby mnie ktoś o to prosił, bo wiem jak trudno wybrać coś sensownego wśród masy sprowadzanego shitu...
myślę że do takiej pomocy nie trzeba żadnych zobowiązań itp list obecności...
ps. jak tam sie rozwija assistance, interesuje mnie ilu jest ludzi którzy sie wpisali do tego programu.... jeśli oczywiście ta informacja nie jest tajna