Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 B4 TDI]Ubywa płynu chłodniczego.

ODPOWIEDZ
deny81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 B4 TDI]Ubywa płynu chłodniczego.

Post autor: deny81 » 06 cze 2011, 16:23

Panowie mam od dłuższego czasu problem z układem chłodniczym . Co jakiś czas pęka mi kolejny przewód układu i teraz nie bardzo wiem co zamówić ponieważ nie mam schematu układu z tego modelu a dziennie ładuje litry do zbiornika aby przejechać z miejsca na miejsce. ze schematu z B3 to przewód "3" z etki ale w b4 tdi nie bardzo wiem który . Prosił bym między innymi o schemat aby wiedzieć co zamówić bo już mi ręce opadają od tego ciągłego rozbierania i chciał bym wymienić komplecik tych które mi jeszcze ze starych zostały w układzie. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 17:05 przez deny81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: Ubywa płynu chłodniczego b4 tdi 1.9.

Post autor: radi88 » 06 cze 2011, 16:30

deny81 pisze:Panowie mam od dłuższego czasu problem z układem chłodniczym . Co jakiś czas pęka mi kolejny przewód układu i teraz nie bardzo wiem co zamówić ponieważ nie mam schematu układu z tego modelu a dziennie ładuje litry do zbiornika aby przejechać z miejsca na miejsce. ze schematu z B3 to przewód "3" z etki ale w b4 tdi nie bardzo wiem który . Prosił bym między innymi o schemat aby wiedzieć co zamówić bo już mi ręce opadają od tego ciągłego rozbierania i chciał bym wymienić komplecik tych które mi jeszcze ze starych zostały w układzie. Z góry dzięki.

Zlokalizuj najpierw przyczynę pękania tych rur. Bo tak w kółko będziesz co jakiś czas je wymieniał. Może ciśnienie sprężania ucieka Ci w układ powodując pękanie rur, dziwne.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 06 cze 2011, 16:59

_uwaga

deny81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deny81 » 06 cze 2011, 17:11

@radi88 wydaje mi się że to jednak problem samych przewodów ponieważ od kąd go mam to był uszkodzony czujnik temperatury a i tylko około 2 litrów płynu było w przewodach. Po mojej modernizacji wymieniłem przecieki ale z pewnością woda się w nim gotowała nie raz bez oznak na wskaźnikach . Ostatecznie rocznik 12.94r. więc prawie 17 lat wozik i jego części po przejściach mają prawo usterki.Te wężyki które wymieniłem to nie ulegają pękaniu a tylko te stare oryginalne co jakiś czas inny strzeli . Widzę że jesteś specem tego modelu więc prosił bym cię o schemacik poglądowy z numerami części np. z ETKI do tego układu.

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 06 cze 2011, 17:25

deny81, łap <ok>
Obrazek Obrazek

Blakuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blakuś » 06 cze 2011, 17:26

Deny81Sprawdź dokładnie czy ci się z węży leje może to czas wymienić pompę wodną albo z króćca przy głowicy, może ci opaski zaciskowe nie ściskają dobrze węży. Może być wiele przyczyn ubywania płynu chłodniczego. A do tego mogłyby si uszczelniacze i olej na dodatek żreć ten płyn i było by nie wesoło. Sprawdź te rzeczy co ci mówię! Mogą być tego inne objawy!Mogę się też mylić! U mnie w audicy też ubywało płynu i co jeździłem i dolewałem wody od kwietnia bo nie miałem kasy na płyn, a się zrobiło ciepło. Pompa wodna powiedziała mi już pa pa i jeszcze przy króćcu od głowicy przez niedokładne uszczelnienie oringa przez opaskę też mi się lał płyn.

deny81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deny81 » 06 cze 2011, 22:29

Mam uszkodzony wąż nr5. @Blakuś wąż pękł wzdłuż od krawędzi przez zacisk tak centymetr nad zaciskiem się kończy pęknięcie więc na pewno wina samego węża. Jakiś czas temu wymieniałem termostat i węże do chłodnicy więc teraz mając schemacik mogę wymienić co trzeba naraz. Dzięki bardzo panowie za pomoc ale pomiar ciśnienia w głowicy to dobry pomysł bo jak kiedyś się przegrzał to i z tym będzie kłopocik. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl