Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Coupe 2.3 20v 7a] Ustawienie rozrządu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Elemel87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Coupe 2.3 20v 7a] Ustawienie rozrządu

Post autor: Elemel87 » 06 cze 2011, 20:56

Koledzy mam problem z rozrządem a mianowicie chce go ustawić na znaki ale nie wiem czy dobrze je czytam górny wiadomo ta kropka na zębie do wycięcia ale dolny to kreska z koła pasowego do tego palca aluminiowego czy nie ja bym ustawił tak jak na tych dwóch foto ale mój wujek mechanik ustawił mi tak że ta kreska jest za tym palcem a nie przed jak na foto i teraz mam pytanie kto ma racje.Foto czy on???

Marcys_s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcys_s » 07 cze 2011, 19:32

Gora bardzo latwo, jak piszesz: kropka do wciecia w pokrywie od zaworow. Dol to wciecie w kole pasowym ma isc na ten wystajacy aluminiowy palec. Wez jeszcze jakas latareczke i spojrz w otwor w skrzyni, jak rozrzad jest poprawnie ustawiony to w tym otworze dokladnie widac zero 0 wybite na kole zamachowym a dokladniej jego polowe.

http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... Vg&cad=rja

ten link odnosi sie do silnika z s2 ale wymiana jest identyczna, daj znac jak bedziesz mial jakies problemy.

krystek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krystek » 08 cze 2011, 07:01

Tak jak napisał Marcys_s, dół -nacięcie z koła pasowego do wypukłości na obudowie,żeby się upewnić wykręć świece pierwszego cylindra i sprawdz cienkim długim wkrętakiem czy tłok jest w górnym położeniu,co do góry to dokładnie kropka do nacieńca z osłony wałków,aparat zapłonowy też ma znacznik-jest nim naciencie i na nim musi być palec,powinieneś też wymienić łańcuszek na wałkach-tylko wtedy jest więcej rozbierania bo trzeba odkręcić kolektor ssący i pokrywe klawiatury,na kołach od łańcucha też masz kropki od strony wewnętrznej,muszą być na przeciw siebie.Koszt łancucha to jakieś 34 pln.

[ Dodano: 2011-06-08, 07:02 ]
7a musi być ustawiony idealnie na znakach <ok>

Elemel87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Elemel87 » 08 cze 2011, 23:29

Teraz to już wiem co i jak :-D
Łańcuszek już mam bo czytałem że jeśli ma trochę luzu to złom a mój miał więcej niż trochę plus do tego uszczelkę pod kolektor ssący i pod pokrywę klawiatury.
Paski do klimy itp też już są.
Co jeszcze jutro dzwonie do gościa co kupiłem auto i zapytam czy wymieniał regulator napięcia bo jak nie to też go od razu wymienię teraz mam dostęp do alternatora a lepiej teraz niż potem kombinować z braku miejsca a według mnie to i tak kwestia czasu.
Ok jak coś będzie nie hallo to będę pisał a na razie dzięki Marcys_s bo życie mi uratowałeś z tym linkiem :lol:

[ Dodano: 2011-06-12, 19:37 ]
I jest mały problem a mianowicie znak na kole zamachowym znalazłem bez problemu ale nie zgadzają mi się znaki od łańcuszka a dokładnie ustawiłem je równo względem siebie i do znaku na kole rozrządu od strony wałków który idzie do górnej krawędzi głowicy.Więc skręcam pokrywę i tu zonk znak od przodu od kółka nie jest w wycięciu od pokrywy tylko ząbek szybciej.

I teraz moje pytanie czy coś złe ustawiłem czy żeby ustawić łańcuszek łapiemy na dwa znaki względem siebie i ten od wewnętrznej strony kołka a potem przestawiamy o jeden ząb widoczny na pokrywie czy nie.Bo nawet jeśli ustawie ten znak na pokrywie co widać na foto to i tak przestawi mi się znak od łańcuszka bo zejdzie niżej niż górna linia głowicy.
Bo sam już nie wiem.
Zrobiłem dwie toto zółta kropka to wewnętrzny znak na kole

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0c ... 9b527.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b8 ... 78b9c.html

Marcys_s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcys_s » 13 cze 2011, 06:29

Jesli jest niewielkie odchylenie (a tak wynika ze zdjec) to nie masz sie czym martwic bo jestes w granicy bledu. Zlozylem ju pare takich silnikow i za kazdym razem chodzily jak zloto. Skoro uwazasz ze jest zle postaraj sie jeszcze przesunac walek ssacy o jeden zabek i zobaczysz jak ci to wyjdzie (dla mnie to strata czasu). Pamietaj tylko ze lancuszek jest zupelnie nowy i musi sie ulozyc i minimalnie rozciagnac.

krystek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krystek » 14 cze 2011, 00:03

Elemel87, -kropki na wałkach służą do składania wałków po zmianie łańcucha,ustawiaj idealnie na wycięcie na pokrywie wałków ,jeśli ci nie pasuje znak na kole zamachowym to zobacz jak wychodzi znak na kole pasowym wału korbowego,albo wykręć świece i zobacz gdzie jest tłok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl