Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 AAZ ] Cieknie olej z kąd popadnie.

ODPOWIEDZ
emanuel33

[ B4 AAZ ] Cieknie olej z kąd popadnie.

Post autor: emanuel33 » 13 cze 2011, 00:24

Witam.
Mam następujący problem ze swoją B4-eczką:
Nie dawno zostało zauważone że cieknie coraz bardziej olej. Najpierw leciał tylko z nad turbiny, z tego metalowego kułeczka ( wyleciała mi z głowy nazwa). W dolocie jak była rozkręcona turbina było sporo oleju. Były wymieniane uszczelki dekla i mimo to nadal cieknie olej pod nakrętkami. Jest założona 3 rurka olejowa i z przodu co ją się przykręca, cieknie nadal olej. Było mierzone ciśnienie to jest 5 ( nie pamiętam w czym to się już mierzy, za dużo mam ost na głowie... Barów? Zgaduje... ). Silnik jest cały w oleju.
Pisze tego posta, żeby jakiś ktoś mądry napisał mi jak się z tym uporać i jakie są tego koszta. Prosze nie gdybać, tylko o podawanie konkretów. Samochodem jeździ aktualnie moja mama. Chce wiedzieć jak to rozwiązać, zeby wiedzieć z kim gadać w sprawie naprawy i wiedzieć do kogo ją skietować i żeby jej nie wykiwał na kase i nie odwalił fuszerki gdyż ja wyjeżdzam na kilka miesięcy.
Z tego co sie dowiedziałem, to turbina napewno do regeneracji lub wymiany.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 13 cze 2011, 22:32

Trzeba sprawdzić którędy olej dostaje sie do dolotu Możliwości sa dwie. Albo wyeksploatowane uszczelniacze zaworowe, albo padniete pierscienie. Jesli to usczelniacze to zrobisz i po sprawie, jednak jesli to pierscienie to szukałbym drugiego silnika bo moze sie nie opłacać robić. Sprawa wycieków na zewnatrz jest prosta, bo trzeba silnik umyć i zobaczyć skad leci, nastepnie wymienić usczelki, odpowiednie uszczelniacze, być może nalezy tez wymienić pokrywę zaworów w razie jesli ta jest zwichrowana.

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 14 cze 2011, 01:36

Tylko u nas problem jest tego typu, że większość mechaników ogranicza sie do robienia podstawowych napraw a na silnikach ni cho... sie nie znają a zwłaszcza na Mechanicznych wtryskach i dieslach ( o 1 wogóle zapomnij ). A jeśli ktoś już robi silniki a jest ich mało, to sie cenia jak za zborze. W silniku jest napewno turbina do wymiany i zaraz dojdzie silnik i tylko siąść i płakać, bo 2 wesela wyprawiamy w tym jedno już za pasem. Może ktoś sie znajdzie na forum kto naprawde sie zna na silnikach Diesla w Audi z okolicy i będzie w stanie obadać silnik i go ewentualnie naprawić?? 8-) Mieszkam pod Terespolem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl