[B3/B4 all] zmiana koloru podświetlenia zegarów
[B3/B4 all] zmiana koloru podświetlenia zegarów
Witam,
Mam mały problem. Chciałbym zmienić podświetlenie zegarów z blado czerwono/pomarańczowego na białe. Jak wygląda sprawa po rozłożeniu zegarów, czy jest tam jakaś folia kolorowa, czy też może tarcze są koloryzowane i trzeba by całe tarcze nowe wstawiać? A także chciałbym się dowiedzieć jaki efekt jest po wymianie ze zwykłych żarówek na diody LED? Jeżeli ktoś robił coś takiego to prosiłbym o info, bo nie chce zwalić niczego i nie wiem na co mam się przygotowywać po wyjęciu zegarów. A i do tego dochodziła by także zmiana oświetlenia potencjometrów ogrzewania, nawiewu itp. na kolor pasujący do zegarów (czyli najchętniej biały).
Prędkościomierz + zegarek
Pozdrawiam i czekam na info
Mam mały problem. Chciałbym zmienić podświetlenie zegarów z blado czerwono/pomarańczowego na białe. Jak wygląda sprawa po rozłożeniu zegarów, czy jest tam jakaś folia kolorowa, czy też może tarcze są koloryzowane i trzeba by całe tarcze nowe wstawiać? A także chciałbym się dowiedzieć jaki efekt jest po wymianie ze zwykłych żarówek na diody LED? Jeżeli ktoś robił coś takiego to prosiłbym o info, bo nie chce zwalić niczego i nie wiem na co mam się przygotowywać po wyjęciu zegarów. A i do tego dochodziła by także zmiana oświetlenia potencjometrów ogrzewania, nawiewu itp. na kolor pasujący do zegarów (czyli najchętniej biały).
Prędkościomierz + zegarek
Pozdrawiam i czekam na info
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 16:11 przez a.milewski.mm, łącznie zmieniany 1 raz.
w zegarach masz białe żarówki, ale tarcze zegarów od środka są czerwone, dlatego efekt końcowy jest w takim pomarańczowo-czerwonym kolorze. Jeśli zmienisz tarcze na zwykłe przezroczyste, wsadzisz białe diody (ewentualnie mogą zostać standardowe żarówki) to po sprawie...
co do pokreteł nagrzewnicy to sobie zdejmij pokrętła i odkręć 2 śrubki, zdejmij panel i sam zobaczysz co i jak... tam mozna jeszcze łatwiej zamontować białe podświetlenie, bo wystarczy że usuniesz czerwone elementy z wnętrza panela...
ale zastanów się czy białe będzie ładniejsze? Zapodaj czerwone diody zamiast standardowych żarówek i ciesz się z czerwonego poswietlenia - jest takie piękne :mrgreen:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=549
co do pokreteł nagrzewnicy to sobie zdejmij pokrętła i odkręć 2 śrubki, zdejmij panel i sam zobaczysz co i jak... tam mozna jeszcze łatwiej zamontować białe podświetlenie, bo wystarczy że usuniesz czerwone elementy z wnętrza panela...
ale zastanów się czy białe będzie ładniejsze? Zapodaj czerwone diody zamiast standardowych żarówek i ciesz się z czerwonego poswietlenia - jest takie piękne :mrgreen:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=549
Dzięki że odwiodłeś mnie od tego Po przemyśleniu stwierdzam, iż najładniejszy samochód jest wtedy, gdy wszystko wygląda na jaknajbardziej orginalne w sumie to tak szczerze mówiąc to chciałem zmienić na białe bo jakoś kiepsko mi świeciło, ale znalazłem gdzieś tam, że jest takie pokrętło od zegareczka, którym się deskę rozświetla i podziałało.
Pzdr
anv
Pzdr
anv
Ja tez chetnie widzialbym u siebie czerwoe podswietlenie..ale cos czuje ze diody nie beda rozswietlac zegarow jednolicie i beda plamy jasniejsze i ciemniejsze Chyba ze sa zarowki czerwone? Moze ktos ma doswiadczenie z tym i wyprowadzi mnie z bledu...najlepiej przez foto Bo regulacja podswietlenie podobno dziala z diodami..wiec jeden problem z glowy.
są takie kapturki różnokolorowe - tzw kondonki na żarówki... jak masz AutoChecka to tam są 2 żarówki białe, ale w kapturkach:czerwonym i zielonym - możesz sam zobaczyć jak to wyglada. Koszt tych kapturków to pewnie jakieś groszowe sprawy, a wynik jest zapewne fajowy :mrgreen:
co do diód to też zdałoby się zrobić by świeciły światłem rozproszonym, spiłuj końcówkę na szorstko i po sprawie
co do diód to też zdałoby się zrobić by świeciły światłem rozproszonym, spiłuj końcówkę na szorstko i po sprawie
Spoko, tylko jeszcze musze gdzies znalezc te kapturki...
HA..znalazlem cos takiego, nawet kapturkow nie trzeba..(ps nie wiem jak tego szukac na allegro..jakas fachowa nazwa?). Sa za to kolorowe zarowki
>LINK DO AUKCJI<
HA..znalazlem cos takiego, nawet kapturkow nie trzeba..(ps nie wiem jak tego szukac na allegro..jakas fachowa nazwa?). Sa za to kolorowe zarowki
>LINK DO AUKCJI<
a ja chce se zmienic tarcze na indiglo ale kasy brak
http://www.allegro.pl/item157684331_mom ... wosc_.html
http://www.allegro.pl/item157684331_mom ... wosc_.html
jest pokrewny temat na którym toczy sie rozmowa na ten i na inny temat tak wiec nie warto odkopywać stare tematy to po pierwsze...
Jeśli chcesz aby mieć tak jak w a3,a4,a6 to masz pare możliwości
-pomalować żaróweczki 1,2V na czerwony kolor(najczęściej farba sie stopi)
-kupić kapturki org, które wkładali do niektórych aut
-możesz kupić żarówki Led na allegro, są 2 rodzaje
Jeśli chcesz aby mieć tak jak w a3,a4,a6 to masz pare możliwości
-pomalować żaróweczki 1,2V na czerwony kolor(najczęściej farba sie stopi)
-kupić kapturki org, które wkładali do niektórych aut
-możesz kupić żarówki Led na allegro, są 2 rodzaje