[B3 PM] Czy to skrzynia biegów???
[B3 PM] Czy to skrzynia biegów???
Witam mam takie pytanie posiadam audi b3 1.8s 91rok od kad jak kupilem czyli jakies 8miesiecy temu wylo cos z przodu auta myslalem ze to lozysko wymienilem 2szt na raz okazalo sie ze to nie to , podczas postoju jest cisza podczas jazdy ze zwiekszaniem sie pretkosci wycie jest coraz bardziej glosniejsze wrzucam na luz wyje dalej,zmienilem olej na 75w90 wycie jest dalej.Wiec moje pytanie co to tak wyje?? skrzynia? czy moze jakies lozysko ktore mozna wymienic?
I jeszcze jedno mam pytanie jezeli okazalo by sie ze to skrzynia to czy skrzynia od 1.6,2.0 b4/b3 bezyna bedzie pasowala do mojej b3? nie bedzie to kolidowalo z innym przelozeniem?
Prosze o w miarę konkretna odpowiedz.pozdrawiam
I jeszcze jedno mam pytanie jezeli okazalo by sie ze to skrzynia to czy skrzynia od 1.6,2.0 b4/b3 bezyna bedzie pasowala do mojej b3? nie bedzie to kolidowalo z innym przelozeniem?
Prosze o w miarę konkretna odpowiedz.pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 11:52 przez mizerka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
mizerka, na przyszłość zanim coś zaczniesz wymieniać to zasięgnij porad kogoś kto się zna trochę bardziej na mechanice. Zanim wymieni się łożysko w kole to auto podnosimy w górę i kręcimy kołem i nasłuchujemy czy jest ono do wymiany. Poza tym w czasie jazdy skręcając w odpowiednim kierunku też jesteśmy w stanie oszacować czy któreś z łożysk w kole nie jest przypadkiem do wymiany. No ale skoro już wymieniłeś, no to możemy wykluczyć koła. Czy ten dźwięk ucicha gdy wciskasz sprzęgło?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
Przeczytaj: https://audi80.pl/-zanim-cos-tu-napi ... vt9608.htmmizerka pisze:Jakiech TAGów co to jest?
Jeszcze jedna pracochłonna opcja to wyjąć obie półosie i przejechać się autem na holu wtedy można wykluczyć skrzynie/dyferencjał.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Na górze dzwona skrzyni tuż przy silniku, albo na nalepce za kołem zapasowym w bagażniku.mizerka pisze:gdzie sie znajduje jakies oznaczenie skrzyni?
Nie musi być koniecznie taka sama ale skrzynie od mocniejszych silników mają inne flansze półosi ale to nie jest jakiś duży problem. Inne skrzynie od 1.6-1.8 powinny podejść bez problemu tylko przełożenia będziesz miała inne.