[B3] Rozrusznik ledwo kręci
[B3] Rozrusznik ledwo kręci
Witam. Mam taki problem, że po przekręceniu stacyjki rozrusznik chwilę pokręci, a dalej tylko szumi. Działa za krótko żeby silnik załapał. Moje pytanie jest następujące: czego to jest wina? Ile może kosztować regeneracja? Jeszcze wczoraj odpalał bez zarzutu. W zimę przy -10 też się to zdarzało.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Nie znam się za bardzo na tych elektrycznych określeniach ale nie zawsze musi być to takie drogie. Starszemu też już rozrusznik słabo chodził. Przeczyścił komutator (czy jak to się tam zwie) bo był zasyfiony itp. Przedmuchał całość, dał nowe szczotki (czy jakoś tak), wymienił chyba łożyska. Generalnie koszt był nie tak duży, więcej było przy tym pracy. Po tym zabiegu rozrusznik aż piszczał Generalnie, jak nie rozbierzesz to się nie przekonasz <ok>
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Bendiks to właśnie ten elektromagnes (czyli element zasprzęglający zębatkę rozrusznika z kołem zamachowym. Ja osobiście bym wolał zregenerować rozrusznik, ewentualnie kupił nowy. Co do regeneracji to nie jest skomplikowana czynność. W najczęstszych przypadkach wystarczy tylko wyczyścić całość, wymienić szczotki/szczotko-trzymacze, łożyska wirnika, elektromagnes bendiksa i tym sposobem powinno to jeszcze pohulać :mrgreen: .
Też o tym myślałem. Dzięki, ale jutro jadę do Łęcznej zdemontuje rozrusznik i dam elektrykowi, zrobi dobrze i taniej niż w LBN.
[ Dodano: 2011-06-24, 21:25 ]
Rozrusznik rozebrany ukazał bendix do wymiany i szczotki. Poza tym wszystko to był jeden syf. Bendix kosztował mnie 65, a wszystko razem z robotą 170.
[ Dodano: 2011-06-24, 21:25 ]
Rozrusznik rozebrany ukazał bendix do wymiany i szczotki. Poza tym wszystko to był jeden syf. Bendix kosztował mnie 65, a wszystko razem z robotą 170.