Witam!
Zwracam sie z prośbą do was koledzy o jakas rade.
Posiadam audi 80 abk 2.0 z instalacja gazowa, mam problem dotyczacy tego ze od jakiegos czasu coraz czesciej właczały mi się wentylatory od chłodnicy(przy właczonym i rozgrzanym silniku prawie caly czas a gdy silnik wyłaczylem to po miinucie sie wentylatory same właczały. Wiem ze właczanie sie wentylatora w stosunku do rozgrzania silnika jest normalną rzecza a u mnie zdażało sie to bardzo czesto nawet przy normalnej temp silnika.
Dzisiaj zostawilem auto na parkingu wracam a tutaj rozładowany akumulator i słychac tylko ze na resztkach sil akumulatora kreca sie wentylatory przy zimnym silniku, zresetowalem komputer pare razy przez odłaczenie minusowego klemu ale to i tak nie pomoglo.
Gdy wrócilem do samochodu z naładowanym akumulatorem i podłaczylem klemy to wentylatory chłodnicy od razu ruszyły. Próbowalem wyciagac przekazniki te w podszybiu po lewej stronie auta ale cały czas sie kręciły. Odłaczyłem akumulator.
Czy moze komuś z was przydażyła sie taka usterka i wie jak temu zapobiec lub czy ktoś wie gdzie znajduja sie przekazniki do chłodnicy??
Proszę o pomoc i z góry dziekuje
[80 b4 ABK] 2.o wentylatory chłodnicy nie chcą sie wyłączyć
-
- Forum Audi 80
[80 b4 ABK] 2.o wentylatory chłodnicy nie chcą sie wyłączyć
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, 20:56 przez kaziulimana, łącznie zmieniany 1 raz.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Również wydaje mi się, że to będzie jego wina. ABK, ma takie coś jak "schładzanie wtrysków" i odbywa się to właśnie przez uruchomienie wentylatorów chłodnicy podczas postoju samochodu. Odłącz ten czujnik i zobacz czy wiatraki dalej będą się kręcić.wilu8 pisze:to wina czujnika wkręconego z przodu kolektora ssącego
- mechatomek
- Forum Audi 80
chłopaki dla upewnienia odświeżę temat, dokładnie problem włączających się samoczynnie wentylatorów występuje w audi mojego wujka które niedawno zakupił, może ktoś podać dokładną nazwę tego czujnika lub jego numer? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedźIC69 pisze:Również wydaje mi się, że to będzie jego wina. ABK, ma takie coś jak "schładzanie wtrysków" i odbywa się to właśnie przez uruchomienie wentylatorów chłodnicy podczas postoju samochodu. Odłącz ten czujnik i zobacz czy wiatraki dalej będą się kręcić.wilu8 pisze:to wina czujnika wkręconego z przodu kolektora ssącego
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
To chyba jego numer: 053919369A
http://etka.auto2.ru/epc/cat/au/A80/199 ... 7/1169818/
Tylko jak wklepie go w sklep intercas to wyskakuje "Czujnik temp. płynu chłodzącego (kontrolka)".
http://etka.auto2.ru/epc/cat/au/A80/199 ... 7/1169818/
Tylko jak wklepie go w sklep intercas to wyskakuje "Czujnik temp. płynu chłodzącego (kontrolka)".
- mechatomek
- Forum Audi 80