[80 b3 2.0 3A] Podlaczenie board computera
[80 b3 2.0 3A] Podlaczenie board computera
Witam serdecznie.
Mam problem z podlaczeniem komputerka w swojej B3.
Mam ECU o numerach 0261200220 / 983907404 (KE-MOTRONIC 1.1), silniczek 3A.
W sieci znalazlem ze Pin spalania w ECU KE-MOTRONIC to 10. Powinno byc na nim 0,3 - 1,5V w zeleznosci jaka dawke paliwa komputer podaje.
Znalazlem pin 10, ale tam caly czas jest 12V.
Czy ktos wie czy w tym silniku z tym systemem wtryskowym mozna w ogole podlaczyc BC?
Dzieki za podpowiedzi chlopaki.
Mam problem z podlaczeniem komputerka w swojej B3.
Mam ECU o numerach 0261200220 / 983907404 (KE-MOTRONIC 1.1), silniczek 3A.
W sieci znalazlem ze Pin spalania w ECU KE-MOTRONIC to 10. Powinno byc na nim 0,3 - 1,5V w zeleznosci jaka dawke paliwa komputer podaje.
Znalazlem pin 10, ale tam caly czas jest 12V.
Czy ktos wie czy w tym silniku z tym systemem wtryskowym mozna w ogole podlaczyc BC?
Dzieki za podpowiedzi chlopaki.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2007, 21:16 przez k44761, łącznie zmieniany 1 raz.
Macie rację chłopaki. Nie znam dokładnie tego co pokazuje ten BC. Może faktycznie autem trzeba jechać. Ja w swoim Audi mam komputerek od Opla, który sygnał spalania "bierze" z wtryskiwaczy. Jeżeli wskazania tego BC zawierają jednostki - litry/minuta to powinien pokazywać coś również na postoju. Jeżeli jednostki zużycia są - litry/kilometr to niestety auto musi jechać.
Żeby oszczędzić sobie trudu podłączaj woltomierz najpierw do wolnych pinów.
Żeby oszczędzić sobie trudu podłączaj woltomierz najpierw do wolnych pinów.
-
- Forum Audi 80
Witam, chcial bym zalozyc BC do mojej 90'tki z serduszkiem 7A. Nie mam AC. Da sie go podlaczyc? Interesuja mnie glownie funkcje od spalania, ale reszta tez by sie na pewno przydala.
Moze mi ktos pomoc w tej sprawie ? Pytam o nr czesci jakie mi potrzeba, schematy itp.
Czy wogole BC mozna zalozyc do mojego silnika ?
Moze mi ktos pomoc w tej sprawie ? Pytam o nr czesci jakie mi potrzeba, schematy itp.
Czy wogole BC mozna zalozyc do mojego silnika ?
-
- Forum Audi 80
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Sam BC na swoim wyświetlaczu na postoju pokazuje albo 00 albo max spalanie u mnie jest np 51.9 i mryga tak na zmiane. k44761, Sprawdz piny 9,10,11,27,31,49 na innych pinach raczej nie ma opcji aby był sygnał spalania a u Ciebie powinien byc na pinie 10, moze coś źle mierzysz?? Miernikiem wtykasz jedna strone w mase a druga plusowa na pina i powinno pokazać Ci sie napiecie, sprawdz też czy prawidłowo ustawiłes miernik i czy prawidłopo podpiołeś sygnał spalania do BC - Pin 10.
doktur_mastach,
viewtopic.php?t=12677 Powodzenia w rezaniu <ok>
doktur_mastach,
Do Twojego silnka musisz kupic z wersji R4/R5 z Vki bedize Ci swieciła kontrolka oleju na AC.doktur_mastach pisze:musze kupic z z jakiejs piecio-cylindrowki tak? czy z V6 tez podejdzie ?
Obecnie po chyba już pieciu montarzach zajmuje mi to mniej wiecej 1h.doktur_mastach pisze:A ile ci zajelo zalozenie BC ?
Gdybyś użył szukajki to bys miał odpowiedz jak na dłoni... np moje fotostory nad którym chyba siedziałem jak sie okazuje bez sensu, bo i tak kazdy szuka inforamcji gdzieś indziej a tam wydaje mi sie ze wszystko co wazne wyraźnie opisałem..... Dla tego postanowiłem przestac robić fotostory bo to chyba tylko strata czasu a i tak nikt tego nie uzywa i chyba nie docenia.doktur_mastach pisze:a masz jakies schematy , albo jakis opis mniej lub bardziej dokladny gdzie jakie kable z kad i do czego ?
viewtopic.php?t=12677 Powodzenia w rezaniu <ok>
- niestety u mnie to nie bylo to. JEstem elektronikiem z zawodu i wiem co i jak ) Musialem zmienic komputer silnika z 3A na AAD. Sa wymienne. Fabrycznie komputer od 3A nie mial ZADNEJ mozliwosci pomiaru zuzycia paliwa, mial powylutowywane elementy wykonawcze od pinu 10 (jakis scalaczek, 2 tranzystory chyba i diode - chcialem nawet powlutowywac ale umarlem na jednym z tranzystorow - nie moglem znalezc odpowiednika) Po wymianie kompa smigam bez problemu. Ale dzieki za zainteresowanie.Sam BC na swoim wyświetlaczu na postoju pokazuje albo 00 albo max spalanie u mnie jest np 51.9 i mryga tak na zmiane. k44761, Sprawdz piny 9,10,11,27,31,49 na innych pinach raczej nie ma opcji aby był sygnał spalania a u Ciebie powinien byc na pinie 10, moze coś źle mierzysz?? Miernikiem wtykasz jedna strone w mase a druga plusowa na pina i powinno pokazać Ci sie napiecie, sprawdz też czy prawidłowo ustawiłes miernik i czy prawidłopo podpiołeś sygnał spalania do BC - Pin 10.
- rajdowiec86
- Forum Audi 80
Coś wiem na ten temat bo ja go kupiłem <ok> a tak na marginesie to jest sam BC czy może AC/BC :?:k44761 pisze:ja sprzedalem ostatnio dwa - jestn za 265
wcale nie bez sensu ja osobiście chętnie podepre sie nim przy rezaniu.Solskier pisze: np moje fotostory nad którym chyba siedziałem jak sie okazuje bez sensu,
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jesli masz taki jak mój to masz AC / BC zobacz na fotach z fotostory jak nie bedizesz widział róznicy z przodu modułu to zobacz z tyłu.rajdowiec86 pisze:a tak na marginesie to jest sam BC czy może AC/BC
No to przynajmniej raz sie komus przyda moja pracarajdowiec86 pisze:Solskier napisał/a:
np moje fotostory nad którym chyba siedziałem jak sie okazuje bez sensu,
wcale nie bez sensu ja osobiście chętnie podepre sie nim przy rezaniu.
Witamk44761 pisze:Musialem zmienic komputer silnika z 3A na AAD. Sa wymienne. Fabrycznie komputer od 3A nie mial ZADNEJ mozliwosci pomiaru zuzycia paliwa, mial powylutowywane elementy wykonawcze od pinu 10
Czy Ktoś może pomóc - gdzie będzie pin od ecu w silniku 6A , KE-Motronic czyli mechaniczyny wtrysk
Dodam że 3A to również KE-Motronic
Audi 80 B3
Oraz jak polutować tą płytkę kodową - jaki kod zrobić
Pozdrawiam
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
temacik do lektury - https://audi80.pl/b4-1zrezanie-ac-bc ... t12677.htmziemor pisze:gdzie będzie pin od ecu w silniku 6A , KE-Motronic
plik do pobrania - http://hotfile.com/dl/94274042/e8fe3c8/ ... l.pdf.html
tam nic nie musisz kodowac, jesli masz plytke ta wsowana z litera M, jesli z litera N czyli na anglie i usa, to dopiero kombinujesz z ta plytkaziemor pisze:polutować tą płytkę kodową - jaki kod zrobić