Moim zdaniem eSPe ma duzo racji porownujac nasze forum do Audi A4, mnie to przypomina roznice pomiedzy Grecja, a Niemcami. Pierwsi caly czas marudza ze nie maja kasy i cokolwiek dostana to przejadaja, a drudzy caly czas na siebie sami zarabiaja i dobrze im sie zyje.
Przyznam ze jak na poczatku mojej obecnosci na forum pojawiala sie prosba o wsparcie finansowe to wplacalem, natomiast od jakiegos czasu olewam te prosby z gory na dol bo wiem ze to 'studnia bez dna'. Nie wazne czy dam 10PLN czy 100PLN, za miesiac znowu bedzie gadka ze nie ma kasy. Gdzie tkwi blad? Moim zdaniem w zarzadzaniu forum. Doc nie bierz tego do siebie, zdaje sobie sprawe ile czasu wymaga zarzadzanie takim projektem ale moze jest to Twoje 'hobby', a do tego masz jeszcze prace, dom, rodzine na ktore rowniez trzeba poswiecic sporo czasu. Moze forum Audi A4 radzi sobie tak dobrze poniewaz ktos z niego po prostu zyje, to jego zawod, tak krecic forum, sprzedawac gadzety, koszulki, etc. ze miesiecznie moze sie z tego utrzymac ... a przez to automatycznie oplacic cale forum, bo to ono jest zrodlem jego dochodu.
Moim zdaniem problemy finansowe beda sie ciagly dalej dopoki nie zmienimy sposobu zarzadzania tym projektem. Moim zdaniem powinnismy go skomercjalizowac. Wprowadzic stala roczna oplate w wysokosci 12PLN, po 1PLN za miesiac. Kazdy kto chociaz raz uzyskal tutaj pomoc w naprawie auta wie, ze zaoszczedzil znacznie wiecej niz te 12PLN. Nawet osoby bez stalego dochodu beda mogly wplacic taka kwote. Jezeli mamy min 1000 faktycznie aktywnych uzytkownikow, logujacych sie kilka razy w miesiacu to rocznie na utrzymanie forum mamy 12000PLN. Doc czy taka kwota jest wystarczajaca na utrzymanie forum Audi 80?
Doc, jesli chodzi o kase dla Ciebie, to moim zdaniem masz wrecz obowiazek jej pobierania przy takim modelu biznesowym forum, zarzadzasz = zarabiasz. Proste.
Co do nowych uzytkownikow, proponuje takie rozwiazanie: logujesz sie pierwszy raz na forum masz 2 tygodnie na darmowe przegladanie calej zawartosci, pozniej placisz roczny abonament jak cala reszta 12PLN. Oczywiscie mozna zawsze zalozyc kolejne darmowe konto ale czy komus bedzie sie to chcialo robic non stop co 2 tygodnie, od nowa budowac status i pozycje swojego uzytkownika ... na okres kolejnych 2 tygodni? Watpie.
Co do oplat to forum jest na tyle mala 'firma', ze powinno ciac wydatki gdzie sie da, takze moim zdaniem jedyne sensowne pobieranie oplat to bezposredni przelew na konto. Kazdy przelew ma swoj kod (od usera) np: monkahead automatycznie ksiegowany jest na moje konto, od daty wplyniecia przelewu mam 365 dni na pelne uzywanie forum. Pozniej moje konto nie pozwala na logowanie sie do forum, chyba ze znowu wplace abonament.
Prosze o Wasze opinie na temat tego rozwiazania.
Jesli chodzi o obecna polityke oplat za forum to z checia zaplace jakas stala oplate za jego uzytkowanie, zgodnie z tym jakie rozwiazanie ustalimy tutaj My forumowicze albo szefostwo: Doc ale wszystko w mysl zasady, korzystamy wszyscy, placimy wszyscy. Jednoczesnie jasno stawiam sprawe, ze jezeli dalej bedzie placic tylko grupka stalych, wiernych sympatykow to bede bezczelnie korzystal z tego forum za free, nie reagujac na zadna prosbe 'o pomoc w ratowaniu forum'.
Konkluzja: Panowie czekamy na rozwiazanie problemu zarzadzania Naszym forum.