Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Rozwiazanie problemu utrzymania klubu A80

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 29 cze 2011, 20:35

Panowie, tak sobie czytam ten temat i normalnie oczom nie wierzę. Odkąd pamiętam, były okresowe zbiórki pieniędzy i nie było z tym żadnego problemu, czy to było zaraz po akcji z gadżetami, czy nie. Zarówno wpłaty i ich wielkość zawsze są dobrowolne i nikt tu nikogo do niczego nie przymusza. Wiem, że pieniądz zawsze budzi kontrowersje, ale czy co poniektóre osoby tu przypadkiem z deczka nie przesadzają?

Jeszcze jedno.
Cytat z innego tematu i może trochę wyrwany z kontekstu, ale muszę to skomentować.
eSPe pisze: Grosik ode mnie "poleciał".
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
eSPe przyjacielu, wybacz mi to co powiem, ale takie zachowanie jest co najmniej mało poważne, delikatnie mówiąc. :-|

Awatar użytkownika
levis1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: levis1991 » 30 cze 2011, 06:57

jak to się mówi "grosz do grosza będzie kokosza" :)

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 30 cze 2011, 18:02

IC69 pisze:Zarówno wpłaty i ich wielkość zawsze są dobrowolne i nikt tu nikogo do niczego nie przymusza.
Irku czy przypadkiem umknął ci ten post?
Doc pisze: Już niedługo wprowadzę zmianę do regulaminu, która będzie obligowała
członków do symbolicznych wpłat i powodowała usunięcie konta w
przypadku braku owych wpłat.
IC69 pisze:Jeszcze jedno.
Cytat z innego tematu i może trochę wyrwany z kontekstu, ale muszę to skomentować.
eSPe pisze: Grosik ode mnie "poleciał".
eSPe przyjacielu, wybacz mi to co powiem, ale takie zachowanie jest co najmniej mało poważne, delikatnie mówiąc. :-|
Irku, poznaliśmy się na zlocie w maju. Wiesz że ze mnie poważny gość.
Tylko kiedy ktoś mnie traktuje niepoważnie to odpłacam tym samym.

To nie jest kwestia tego że mi szkoda tych 10-20zł co miesiąc nawet zapłacić (bo tyle to mi szło dziennie jak paliłem papierosy). Kilkarazy jakiś czas temu też wpłacałem jakieś symboliczne kwoty i też mnie nie było na listach z podziękowaniami ale rabanu o to nie robiłem bo nie o to w pomaganiu chodzi żeby ktoś cię za to chwalił tylko chodzi o pomaganie.

Ale do rzeczy.
Chodzi o to że gdy świeżo po akcji gadżetowej (tak było przy kalendarzach, teraz po koszulkach a wlepy też idą cały czas) ktoś mi pisze że konto puste (i pokazuje screen z rzekomo pustego konta na którym są 2-3zł) to przepraszam bardzo ale coś mi tu śmierdzi.
Ja wiem że wszystko kosztuje. Ale jak mam dać 10-20zł nie wiadomo na co i co z tymi pieniędzmi się dzieje to wolę co miesiąc pojechać i za te pieniążki kupić karmę dla kotków i piesków i zawieść do schroniska.
Tyle ode mnie.

Co do mojej "wpłaty" przyznaję się że był to wybryk ale nie wytrzymałem po prostu.
Powtarzam jeszcze raz.
Jestem jak najbardziej za finansowaniem klubu (nawet niech będzie stałym, comiesięcznym i obowiązkowym (np 5zł)) ale tylko i wyłącznie na jasnych, przejrzystych zasadach.
Jeżeli nie będzie pełnej lustracji wpływów i wypływów to wtedy powinno zostać tak jak jest czyli dobrowolność.

Pozdrawiam
zawsze uśmiechnięty
eSPe

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro

Post autor: IC69 » 30 cze 2011, 23:05

eSPe pisze:Irku czy przypadkiem umknął ci ten post?
Doc napisał/a:

Już niedługo wprowadzę zmianę do regulaminu, która będzie obligowała
członków do symbolicznych wpłat i powodowała usunięcie konta w
przypadku braku owych wpłat.
Taa, Doc zwariował i postanowił sobie przestrzelić kolana. Ech, myślenie nie boli, Panowie. Andrzej też jest człowiekiem i czasami wku....yyy zdenerwować się ma prawo.
eSPe pisze:Jestem jak najbardziej za finansowaniem klubu (...) ale tylko i wyłącznie na jasnych, przejrzystych zasadach.
Przecież Andrzej zobowiązał się do przedstawienia wszystkiego czarno na białym (akurat w stylu którego ja używam wychodzi odwrotnie), a Wy jak zniecierpliwione dzieci, tupiecie nogami.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 30 cze 2011, 23:40

IC69 pisze:Taa, Doc zwariował i postanowił sobie przestrzelić kolana.
Sprostowania tego posta nie było więc uznaję go za aktualny.
IC69 pisze:a Wy jak zniecierpliwione dzieci, tupiecie nogami.
No ja czekałem cierpliwie i czekam nadal tylko wywołałeś mnie do tablicy to się odezwałem.
IC69 pisze:czarno na białym (akurat w stylu którego ja używam wychodzi odwrotnie)
Też masz sentyment tak jak ja do stylu staruszka "czerwonego"(Invasion Red)-prawdziwego stylu PKA80 (a nie A80KP)?
<piwo> <piwo> <piwo>

AB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AB4 » 01 lip 2011, 00:23

Dziś już 1 lipca,do 30 miało być jak pamiętam wszystko podane,a Doca wessało bo już się nawet nie udziela w temacie.

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 01 lip 2011, 07:21

AB4 https://audi80.pl/bardzo-prosimy-o-p ... htm#630987 tu DOC coś opublikował, choć nie wiem czy to to co było obiecywane. <ok>

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 01 lip 2011, 08:51

Przeczytałem to wszystko :shock:

Zdanie mam takie:

wszystkie zyski/wydatki powinny być widoczne dla każdego usera... Stan konta też powinien być widoczny, bo jak ktoś zobaczy że na koncie pozostało np 100zł to prędzej coś wpłaci...

Odnośnie smsów to jest bardzo dobry pomysł bo;

płatności za "pomógł" inaczej nie widzę jak przez sms... Też by to było dobre, żeby nie wpłacali tylko Ci co chcą bo wtedy po prostu ludzie przestaną wciskać tą opcję i akcja nic nie da... :roll:

Ogólnie pomysł z sms-owym wspieraniem forum jest bardzo dobry bo większości ludzi nie chce się lecieć na pocztę czy do banku... Ja na przykład nie mam konta internetowego...

Tak czy siak kłótnia do niczego nie prowadzi. Zrobić to na początek o czym jest mowa i zobaczymy wtedy jak to będzie wyglądać...

aaaa co do podziału to ewidentnie NIE. Dla tych co wpłacili te powiedzmy minimum 10zł jakiś bonus przy avatarze bądź w profilu ;-)

Odpłatność za giełdę też jest dobra, ale co jak ktoś rzadko coś sprzedaje :?:

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 01 lip 2011, 09:33

Moim zdaniem eSPe ma duzo racji porownujac nasze forum do Audi A4, mnie to przypomina roznice pomiedzy Grecja, a Niemcami. Pierwsi caly czas marudza ze nie maja kasy i cokolwiek dostana to przejadaja, a drudzy caly czas na siebie sami zarabiaja i dobrze im sie zyje.

Przyznam ze jak na poczatku mojej obecnosci na forum pojawiala sie prosba o wsparcie finansowe to wplacalem, natomiast od jakiegos czasu olewam te prosby z gory na dol bo wiem ze to 'studnia bez dna'. Nie wazne czy dam 10PLN czy 100PLN, za miesiac znowu bedzie gadka ze nie ma kasy. Gdzie tkwi blad? Moim zdaniem w zarzadzaniu forum. Doc nie bierz tego do siebie, zdaje sobie sprawe ile czasu wymaga zarzadzanie takim projektem ale moze jest to Twoje 'hobby', a do tego masz jeszcze prace, dom, rodzine na ktore rowniez trzeba poswiecic sporo czasu. Moze forum Audi A4 radzi sobie tak dobrze poniewaz ktos z niego po prostu zyje, to jego zawod, tak krecic forum, sprzedawac gadzety, koszulki, etc. ze miesiecznie moze sie z tego utrzymac ... a przez to automatycznie oplacic cale forum, bo to ono jest zrodlem jego dochodu.

Moim zdaniem problemy finansowe beda sie ciagly dalej dopoki nie zmienimy sposobu zarzadzania tym projektem. Moim zdaniem powinnismy go skomercjalizowac. Wprowadzic stala roczna oplate w wysokosci 12PLN, po 1PLN za miesiac. Kazdy kto chociaz raz uzyskal tutaj pomoc w naprawie auta wie, ze zaoszczedzil znacznie wiecej niz te 12PLN. Nawet osoby bez stalego dochodu beda mogly wplacic taka kwote. Jezeli mamy min 1000 faktycznie aktywnych uzytkownikow, logujacych sie kilka razy w miesiacu to rocznie na utrzymanie forum mamy 12000PLN. Doc czy taka kwota jest wystarczajaca na utrzymanie forum Audi 80?

Doc, jesli chodzi o kase dla Ciebie, to moim zdaniem masz wrecz obowiazek jej pobierania przy takim modelu biznesowym forum, zarzadzasz = zarabiasz. Proste.

Co do nowych uzytkownikow, proponuje takie rozwiazanie: logujesz sie pierwszy raz na forum masz 2 tygodnie na darmowe przegladanie calej zawartosci, pozniej placisz roczny abonament jak cala reszta 12PLN. Oczywiscie mozna zawsze zalozyc kolejne darmowe konto ale czy komus bedzie sie to chcialo robic non stop co 2 tygodnie, od nowa budowac status i pozycje swojego uzytkownika ... na okres kolejnych 2 tygodni? Watpie.

Co do oplat to forum jest na tyle mala 'firma', ze powinno ciac wydatki gdzie sie da, takze moim zdaniem jedyne sensowne pobieranie oplat to bezposredni przelew na konto. Kazdy przelew ma swoj kod (od usera) np: monkahead automatycznie ksiegowany jest na moje konto, od daty wplyniecia przelewu mam 365 dni na pelne uzywanie forum. Pozniej moje konto nie pozwala na logowanie sie do forum, chyba ze znowu wplace abonament.

Prosze o Wasze opinie na temat tego rozwiazania.

Jesli chodzi o obecna polityke oplat za forum to z checia zaplace jakas stala oplate za jego uzytkowanie, zgodnie z tym jakie rozwiazanie ustalimy tutaj My forumowicze albo szefostwo: Doc ale wszystko w mysl zasady, korzystamy wszyscy, placimy wszyscy. Jednoczesnie jasno stawiam sprawe, ze jezeli dalej bedzie placic tylko grupka stalych, wiernych sympatykow to bede bezczelnie korzystal z tego forum za free, nie reagujac na zadna prosbe 'o pomoc w ratowaniu forum'.

Konkluzja: Panowie czekamy na rozwiazanie problemu zarzadzania Naszym forum.

AB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AB4 » 01 lip 2011, 15:02

Ktoś już wcześniej napisał że nie możemy nikogo zmuszać do płacenia za dostęp do forum,i tak już jest tu dużo martwych dusz,jedynym sensownym rozwiązaniem jakie mi się tu nasówa to po pierwsze zwiększenie liczby asortymentu gadzetów o kubki,polary,bluzy nawet niech będą tależe,a po drugie reklama żeby przyciągnąć tu ludzi a nie ich odepchnąć na wstępie opłatami.

Ale tak mi się przypomniał zlot Vag w Nysie i AudiŚląsk,zarejestrowanych 1000kilka osób,a baner na trawce leżał niczego sobie i za 5zł to go na pewno nie kupili,a to że jest "stoisko" A80 to dowiedziałem się dopiero od Kolaczata,i kto mi powie jak oni to robią??,jak to robią inne kluby że tego problemu tam nie mają?.

tomkom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomkom1 » 01 lip 2011, 15:17

AB4, ten problem jest wszedzie.tylko tam zbiera sie grupa ludkow ktora za to z reguly sama placi.ew robi jakas akcej gadzetow i z tego kasa idzie na takie zeczy jak baner..

AB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AB4 » 01 lip 2011, 15:56

No i właśnie ta grupka ludków jest zgrana,miałem okazję się sam o tym przekonać,samo traktowanie userów jest zupełnie inne,czy to oni sami siebie na wzajem czy to przez administrację,moderatorów,a zobacz jak jest tu,nowy ludek na forum zadaje pytanie bo ma problem,pierwszy post,popraw temat bo blalala( czy to aż tak trudne i czasochłonne zajęcie dla moda poprawić?,zamiast wklejać jedno i to samo),drugi,było se szukaj i takich akcji jest tu około mnóstwo,i taki potencjalny koleszka z miejsca poszuka innego rozwiązania problemu bo tu go na wstępie już zjechali,inny temat zloty spoty,widziałeś tu kiedyś propozycję Doca odnośnie jakieś akcji integracyjnej,czy jego samego na zlocie od czasu powstania forum?,a no zapomniałem że jak się ma inny model to co mnie tam zlot paździeży,takich rodzynków nie zachęcających do pozostania w gronie poza przywitaniem się jest więcej i długo by o tym się rozpisywać,a już zupełnie innym tematem jest tu płeć żeńska lub też jej nie ma z powodów wyżej przytoczonych.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 16:00 przez AB4, łącznie zmieniany 1 raz.

tomkom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomkom1 » 01 lip 2011, 15:58

AB4, pozostaw doca w tej kwestii w spokoju akurat jego model samochodu nie ma nic do zeczy....sa inne czynniki i uwierz ze to nie jest jego widzimisie.

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 01 lip 2011, 16:04

AB4 pisze:pierwszy post,popraw temat bo blalala( czy to aż tak trudne i czasochłonne zajęcie dla moda poprawić?,zamiast wklejać jedno i to samo)
Na początku pytanie czy wogóle wiesz po co stosuje się tu tagi :?:
Po drugie jak kogoś raz upomnisz następnym razem będzie pamiętał jak się zakłada temat, inaczej zrobiłby się tu jeden wielki śmietnik bez możliwości znalezienia czegokolwiek

AB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AB4 » 01 lip 2011, 16:04

tomkom1 pisze:AB4, pozostaw doca w tej kwestii w spokoju akurat jego model samochodu nie ma nic do zeczy....sa inne czynniki i uwierz ze to nie jest jego widzimisie.
Nie mam tu na myśli atakowanie jego bo ma inne auto,ale promowanie samego klubu i zachęcanie tym samym do wstąpienia,jeśli chcesz z czegokolwiek mieć jakiekolwiek zyski,samo się nie zrobi,żadna firma bez kienteli nie pociągnie,tak i forum bez aktywnych userów i administracji.

A tak już odnośnie tematu,to 10 stron o niczym,zebrać propozycje zrobić ankietę i problem rozwiązany.Jak w demokratycznym kraju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”