[b4] brak podswietlenia licznika, nawiewó , popielniczki itd
-
- Forum Audi 80
[b4] brak podswietlenia licznika, nawiewó , popielniczki itd
Witam mam problem z podświetleniem zegarów. Działało podświetlenie nawiewów i prawej strony licznika. Wyjęłem kilka żarówek, włożyłem spowrotem i nie ma wcale podświetlenia licznika. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2016, 08:53 przez Mr.Worldwide, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- MalyGlodek
- Forum Audi 80
albo ścieżka poszła bo sam licznik ma dwie sekcje świecenia temp/zegar, obrotek i druga prędkościomierz/stan paliwa. Jeżeli przy wyjmowaniu zegara miałeś włączone pozycje na 100% poszedł bezpiecznik nr 4 15A
Awaryjnie przed rozebraniem zegara sprawdź żarówki i pamiętaj żeby wyjmowanie wkładanie zegara robić zawsze przy zgaszonym podświetleniu, zapalaj dopiero jak zegar siedzi na miejscu. Napisz jak efekty...
Awaryjnie przed rozebraniem zegara sprawdź żarówki i pamiętaj żeby wyjmowanie wkładanie zegara robić zawsze przy zgaszonym podświetleniu, zapalaj dopiero jak zegar siedzi na miejscu. Napisz jak efekty...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Kontrola kierunkowskazów przyczepki.Mr.Worldwide pisze:A tak przy okazji co to za kontrolka
Jak działa Ci oświetlanie tablicy rejestracyjnej (może też nie działać z powodu przełamanej wiązki klapy bagażnika) to trzeba szukać przyczyny w licznikach.sebastiB4 pisze:nie wiem co padło może coś od pająka
To prosta elektryka ścieżki są ogromne i jest ich niewiele więc łatwo jest je pomierzyć.
Dobrze jest obejrzeć oczka przy potencjometrze bo widziałem przypadek w którym ścieżka oderwała się od tego oczka.
Zasilanie podświetlania wpada kostką żółtą pin 1 szaro-zielony. Później leci do potencjometru i do żarówek wychodzi pinem 5 szaro-niebieski na podświetlanie innych ściemnianych rzeczy.
-
- Forum Audi 80
Miernikiem albo małą żaróweczka. Ale jestem pewien że tam będzie a wina leży w zegarach.sebastiB4 pisze:a czym najlepiej sprawdzic ze w pinie 1zółej kostki płynie prąd
Na początek zrób bypass na potencjometrze można także zrobić podświetlanie ale bez możliwości ściemniania łącząc przewody na pinach 1 i 5.
Mialem upalona sciezke poprawilem lutujac i chcialem sprawdzic czy swieci tylko ze zapomnilem wlozyc mniejszy bezpiecznik 14 najmnieszy mam 10A i spaliła sie żarowka najbliżej ścieżki . Dziś kupiłem bezpiecznik 5A posprawdzałem jeszcze raz lutujac i nic nie świeci . Ścieżki są całe chyba że cos innego się spaliło
[ Dodano: 2011-07-03, 11:56 ]
A jakbym kupił uszkodzony licznik ze sprawna ścieżka podświetlenia i wszystko co moje z licznika przełożył tylko pytanie z jakiego szukac bez obrotka czy zobrotkiem czy od silnika abk by pasowało proszę o porade
[ Dodano: 2011-07-03, 11:59 ]
A jakbym kupił uszkodzony licznik ze sprawną ścieżką podświetlenia i wszystko co moje z licznika przełożył tylko pytanie z jakiego szukac bez obrotka czy z obrotkiem czy od silnika abk by pasowało proszę o porade
[ Dodano: 2011-07-03, 11:56 ]
A jakbym kupił uszkodzony licznik ze sprawna ścieżka podświetlenia i wszystko co moje z licznika przełożył tylko pytanie z jakiego szukac bez obrotka czy zobrotkiem czy od silnika abk by pasowało proszę o porade
[ Dodano: 2011-07-03, 11:59 ]
A jakbym kupił uszkodzony licznik ze sprawną ścieżką podświetlenia i wszystko co moje z licznika przełożył tylko pytanie z jakiego szukac bez obrotka czy z obrotkiem czy od silnika abk by pasowało proszę o porade
-
- Forum Audi 80
Można tak zrobić jak piszesz, tylko kup liczniki tej samej firmy abyś nie kupił UN4 jak masz VDO. Jak kupisz bez obrotomierza to będziesz musiał przelutować jego złącza i zegarka. I też dolutować jedną diodę aby podświetlanie zegarka elektronicznego działało na włączonych światłach.sebastiB4 pisze:A jakbym kupił uszkodzony licznik ze sprawna ścieżka podświetlenia i wszystko co moje z licznika przełożył tylko pytanie z jakiego szukac bez obrotka czy zobrotkiem czy od silnika abk by pasowało proszę o porade
Sprawdź czy zwarcia niema na styku 5 żółtej kostki bo może liczniki masz OK tylko np. w podświetlaniu pokręteł jest zwarcie.