[B4] wycieraczki samowolka
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
[B4] wycieraczki samowolka
mam problem,wycieraczki w mojej audawce chodza jak chca tzn.czasami przy uruchamianiu silnika sie same zalanczaja i jak je wylaczam to staja gdzie chca,czyli nie wracaja do polozenia wyjsciowego,czy to wina silnika i czy mozna to naprawic samemu(pojecie mam)a jeszcze lewa wyceraka wchodzi mi na uszczelke czy jest mozliwosc korekty wychylen skrajnych wycieraczek?
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2007, 21:26 przez Marcin D, łącznie zmieniany 1 raz.
korekta jest możliwa. podważasz zaślepkę na mocowaniu wycieraczki, odkręcasz nakrętkę i ściągasz wycieraczkę. ustawiasz ją jak chcesz bo jest na wieloklinie.
co do nieprawidłowej pracy spróbuj podmienić od jakiejś innej audicy przekaźnik wycieraczek jak nie pomoże to cza rozebrać przełącznik pod kierownicą
co do nieprawidłowej pracy spróbuj podmienić od jakiejś innej audicy przekaźnik wycieraczek jak nie pomoże to cza rozebrać przełącznik pod kierownicą
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Marcin, prawdopodobnie jest to wina styku podtrzymania w silniku wycieraczek. Będziesz musiał wyciągnąć mechanizm wycieraczek i zdjąć z silnika taką plastikową pokrywkę, on tam właśnie się znajduje.Dokładnie nie pamiętam, ale jest to taka podłużna blaszka zakończona stykiem. Dognij tą blaszkę i przeczyść sam styk. Jeżeli chodzi o korekte położenia wycieraczki, to jest tak jak napisał tryni81
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Na ten temat było już na forum sporo. Jednym słowem przyczyny mogą być trzy:
1. To wina przełącznika przy kierownicy (pajączek) - zaśniedziałe, lub przepalone styki.
2. Wina sytków w silniczku
3. Wina przekaźnika, czasami wystarczy nim poruszyć i wszystko jets ok, czasami jest spalony i trzeba wyminić.
Regóły co do tego jakie jakie objawy do jakiej usterki nie ma.
1. To wina przełącznika przy kierownicy (pajączek) - zaśniedziałe, lub przepalone styki.
2. Wina sytków w silniczku
3. Wina przekaźnika, czasami wystarczy nim poruszyć i wszystko jets ok, czasami jest spalony i trzeba wyminić.
Regóły co do tego jakie jakie objawy do jakiej usterki nie ma.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Gdybyś nie miał przekaźnika to po włączeniu, któregokolwiek "biegu" i od razu wyłączeniu jak tylko zaczną jechać, wycieraczki natychmiast staną w miejscu (brak podtrzymania zasilania) podobnie przy uszkodzeniu samego przekaźnika (układu podtrzymania napięcia). Natomiast jak wycieraczki "świrują" to przekaźnik jest, ale przyczyną może być - jak pisał Labiel - pająk, przekaźnik, styki w silniczku.