[B3 NE] Wymiana kielichow podwozie
[B3 NE] Wymiana kielichow podwozie
Witam mam male zapytanko Po rocznym postoju mojej 80 nadszedl czas na naprawe wysprzeglik i odpowietrzenie sprzegla poszlo gladko natomiast reszte czyli uszczelki itd robilem u mechanika po tygodniu stania 80 w warsztacie dowiedzialem sie ze naprawa mojej 80 bedzie kosztowala 3500 zł i tu zaczyna sie problem czy naprawa :
1) układ hamulcowy: poprzerywane jakieś przewody/linki
2) podwozie - jakieś kielichy - do zespawania obydwa
moze tyle kosztować ?
Ciekawostka jest fakt ze hamulce dzialaly bez zarzutów dopiero po oddaniu samochodu i niepodjecia sie naprawy przez mechanika hamulce przestaly dzialac mechanik oddal samochod tylko z dzialajacym hamulcem recznym
prosilbym o pomoc
Pozdrawiam Vishu
1) układ hamulcowy: poprzerywane jakieś przewody/linki
2) podwozie - jakieś kielichy - do zespawania obydwa
moze tyle kosztować ?
Ciekawostka jest fakt ze hamulce dzialaly bez zarzutów dopiero po oddaniu samochodu i niepodjecia sie naprawy przez mechanika hamulce przestaly dzialac mechanik oddal samochod tylko z dzialajacym hamulcem recznym
prosilbym o pomoc
Pozdrawiam Vishu
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, 20:19 przez vishu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Re: Wymiana kielichow podwozie
po co oddajesz auto mechanikom?jeśli już to szukaj jakiegoś normalnego albo sam naprawiaj w miarę możliwościCiekawostka jest fakt ze hamulce dzialaly bez zarzutów dopiero po oddaniu samochodu i niepodjecia sie naprawy przez mechanika hamulce przestaly dzialac
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
vishu, to nie mozliwe, zeby tyle wyszły koszta, chyba że całe kielichy założą nowe a przewody hamulcowe w oplocie stalowym, ale na pewno tak nie bedzie. Zwyczajne kłamstwo i chcą Cie oszukac.
Spawanie kielichow, chociaż nie wiem po co, gdzie i jak, to koszt pewnie z 50zl/szt.
A jak nawet którys przewód hamulcowy gumowy przekrachcial albo go specjalnie uszkodzili to koszt jego też nie bedzie duzy, do golfa mk2 takie kawalki gumowe weza w nadkolu to koszt 60zl/szt wiec i tu duzo drozej nie bedzie. Jak oni chcą za to 3500kola to pozdrawiam <ok>
Idź do nich, albo zadzwon i niech Ci podadza DOKŁĄDNY zakres pracy, co jest konieczne do zrobienia ( a nie co mozna zrobic przy okazji ) i wtedy bedzie mozna ocenic tak na prawde mniej wiecej koszt takowej naprawy.
Spawanie kielichow, chociaż nie wiem po co, gdzie i jak, to koszt pewnie z 50zl/szt.
A jak nawet którys przewód hamulcowy gumowy przekrachcial albo go specjalnie uszkodzili to koszt jego też nie bedzie duzy, do golfa mk2 takie kawalki gumowe weza w nadkolu to koszt 60zl/szt wiec i tu duzo drozej nie bedzie. Jak oni chcą za to 3500kola to pozdrawiam <ok>
Idź do nich, albo zadzwon i niech Ci podadza DOKŁĄDNY zakres pracy, co jest konieczne do zrobienia ( a nie co mozna zrobic przy okazji ) i wtedy bedzie mozna ocenic tak na prawde mniej wiecej koszt takowej naprawy.
tak jak pisalem za 3500 zł mieli wymienic mi uklad hamulcowy i naspawac 2 kielichygibaj pisze:3500? a co oni mają ci wymieniać?
to co moge sam naprawic naprawiam ale niestety słaby ze mnie mechanik i raczej nie podejmuje sie prac o ktorych nie mam pojecia co do mechanika to myslalem ze jest normalny niestety sie mylilem czlowiek uczy sie na błedachgibaj pisze:po co oddajesz auto mechanikom?jeśli już to szukaj jakiegoś normalnego albo sam naprawiaj w miarę możliwości
Za tyle to masz całą 80kę na czesci.vishu pisze:za 3500 zł
Koszt całego całego układu hamulcowego z miedzianymi przewodami to góra na dobrych częsciach 1000zł (bo jak będziesz kupował klocki po 40 czy tarcze za 60 to wyjdzie jeszcze taniej) i robocizna - oprócz prewodów pod spodem - nie mam kanału więc nie dałem rady- wszystko jest bardzo proste do wymiany w pare godzin pod domem.
Ale co Ty masz na myśli pisząc kielichy ? Kielichy to część nadkola, tam nie ma w sumie co zardzewieć, zobacz sobie jak podniesiesz maskę czy miejsce w okolicy amortyzatorów nie jest zardzewiałe, to sa kielichy.vishu pisze:czy kielichy sa w tak naprawde złym stanie
A cała resztę zawieszenia da się sprawdzić bez kanału.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Zardzewiałe kielichy? :shock: To nieźle musiałeś mieć bite to auto. Moje Audi jest z 1989 roku i podłużnice wraz z podłogą, progami są jak w nowej Audi A4 ... Podwozie i nadwozie w Audi 80 B3 jest całkowicie zabezpieczone poprzez galwaniczną kąpiel w cynku i nie ma prawa nic wyjść jeśli auto nie było bite. Może zapodaj jakieś foto, żebyśmy wiedzieli o co common .